single
[15]
125477

Fak med nosilci novega okoljevarstvenega projekta

Avtor: Blaž Magdič
11. 5. 2021, 19.41

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je eden od desetih ambasadorjev okoljevarstvenega projekta Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Biathlon Climate Challenge, na koncu katerega naj bi posadili vsaj 100.000 novih dreves. Projekt sodi med trajnostne projekte IBU.

“Seveda sem se z veseljem odzval. Kot tradicionalen zimski šport se seveda priključujemo trudu proti segrevanju planeta. Manj kot bo snega, težje bo našemu športu,” je za STA o razlogih za vključitev v projekt povedal Fak.

K temu dodaja, da je drugi razlog ta, da projekt povezuje zdrav športni način življenja z varovanjem okolja. “Naši navijači na posebni aplikaciji Active Giving zbirajo prehojene, pretečene, prekolesarjene in preplavane kilometre in na osnovi zbranih kilometrov zbiramo sadike dreves, ki jih bomo posadili.”

Za vsako sadiko drevesa morajo udeleženci preteči pet kilometrov, prehoditi ali prekolesariti deset kilometrov, preplavati po en km ali pa se udeležiti druge dejavnosti, kjer porabijo vsaj 200 kcal.

Fak na projekt opozarja predvsem preko družbenih omrežij. Konec tedna pa se je v okviru tega projekta povzpel tudi s turnimi smučmi na Kredarico.

“Tudi zame je bilo to posebno doživetje, kamor sem se odpravil skupaj s Tomasom Globočnikom, ki se na zimske razmere v gorah spozna. Po eno strani je bilo izredno zanimivo, saj je snega toliko, da je na Kredarici v cerkvi moč pozvoniti kar skozi zvonik, po drugi strani pa je bil to kar naporen in zahteven trening,” je še razkril Fak.

Ta se zdaj že pospešeno pripravlja na olimpijsko sezono 2021/22. Po marčevskem koncu sezone je bil premor kratek, od 1. maja pa vnovič trenira dvakrat na dan. Tudi na dan pogovora za STA je dopoldan že opravil 50 kilometrov na tekaških rolkah.

Ob Faku so ambasadorji omenjenega projekta IBU še Nemka Franziska Preuss, Italijanka Dorothea Wierer, Američanka Susan Dunklee, Estonka Regina Oja, Ukrajinka Olena Pidrušna, Francoz Emilien Jacquelin, Norvežan Johannes Dale, Kanadčan Jules Burnotte in Šved Sebastian Samuelsson.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Cvijanović: ”Maribor potrebuje izkušenega trenerja na visokem nivoju” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Vratar Hanse ob razporejanju soigralcev pozabil na žogo, napako izkoristil napadalec...Več

3

Zlata številka spet v pravih rokah (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser je novi svetovni prvak! (VIDEO)...Več

2

Jan Pancar: Motokros je na Finskem veliko bolj razvit, kot misli večina...Več

3

Srebrnič ima protistrup za Olimpijo, sliši na ime sodnikov podaljšek...Več