single
[158,2]
142304

Evropske dodatne kvalifikacije za SP v Katarju: kdo, kdaj, kako?

Avtor: Nejc Mravlja
18. 11. 2021, 09.34

Portugalska, Škotska, Italija, Rusija, Švedska, Wales, Turčija, Poljska, Severna Makedonija, Ukrajina, Avstrija in Češka. Ducat naštetih reprezentanc se bo konec marca borilo za zadnje tri preostale evropske vozovnice za prihajajoč svetovni nogometni vrh. Da bo spomladanski ovinek na poti na Bližnji vzhod zahteven, poln doživetij in bo morda spominjal celo na pravi križarski pohod, je s spremembo tekmovalnega sistema, po novem v marsičem podobnega zapleteni Ligi narodov, poskrbelo vodstvo celinskega žogobrcarskega hegemona.

V ne tako davni preteklosti so bile smernice bistveno bolj jasne in premočrtne. Evropske kvalifikacije za svetovno prvenstvo v ZDA 1994 so temeljile na šestih skupinah, iz katerih se je dvanajst najboljših (prvo in drugouvrščena iz vsake skupine) uvrstilo na zaključni turnir, a je že v tedanji linearno začrtani shemi spodletelo nekaterim favoritom. Brez nastopa na prvem severnoameriškem mundialu so ostale aktualna evropska prvakinja Danska (skupinski del je sklenila za Španijo in Irsko), Anglija (na račun prepričljivejših Norveške in Nizozemske) in Francija (zanjo sta bili premočni Švedska in po zaslugi Emila Kostadinova Bolgarija). Za naslednji, na 32 udeleženk razširjen mundial v deželi mode, umetniškega naboja, šansonov in vrhunske kulinarike sta Fifa in Uefa prvič posegli v tekmovalni pravilnik. Evrope ni več sestavljalo 39, marveč po razpadu Sovjetske zveze, Češkoslovaške in Jugoslavije 49 reprezentanc. Posledica: iz predhodnih šestih kvalifikacijskih skupin jih je nastalo devet in tako ni bilo več mogoče podeliti neposredni vstopnici najboljšima dvema iz vsake skupine. Uefa je zato izbrala dodatne kvalifikacije med vsemi drugouvrščenimi (da bi preprečili dvoboje najbolje rangiranih reprezentanc na Fifini lestvici, je bil žreb delegiran z razporeditvijo ekip v dva bobna, višje uvrščena reprezentanca je gostila povratni obračun). Ideja je dobri dve desetletji pila vodo in do zadnjega cikla ni doživela posebnih pretresov – izjemoma so se najboljši drugouvrščeni neposredno prebili na svetovni vrh, najslabši pa zaradi omejenega števila evropskih vstopnic ostali pred zapahnjenimi vrati največjega športnega dogodka.

Fifa vse od Nemčije 2006 stari celini namenja največ – 13 – mest. Pred prihodnjim mundialom v Katarju so bile evropske reprezentance prvič razdeljene v kar 10 kvalifikacijskih skupin, kar pomeni, da je ob vseh zmagovalkah ostalo prostora le še za tri srečnice. Če bi upoštevali prejšnji pravilnik, bi se v dodatnih kvalifikacijah spopadlo le šest najboljših drugouvrščenih (Portugalska, Škotska, Italija, Rusija, Švedska in Wales). Na tej točki se je vključila Uefa, ki je dala drugo priložnost vsem osvajalkam 2. mesta (poleg naštetih še Severni Makedoniji, Poljski, Turčiji in Ukrajini). Ker njena radodarnost ne pozna meja, je evropska nogometna federacija z dvema udeležbama nagradila še najboljši reprezentanci (izmed tistih, ki si svetovnega prvenstva ali nastopa v playoffu nista izborili skozi redne kvalifikacije) med zmagovalkami skupin zadnje Lige narodov. Povabilo na marčevski ples sta z veseljem zgrabili Avstrija in Češka.

Za startno črto zaključnega sprinta torej stoji ducat zasedb, ki jih na cilju čakajo le tri nagrade. Žreb bo prihodnji petek (26. novembra) reprezentance razdelil v tri vejevja, iz katerih se bodo skozi polfinalno in finalno sito prebili zadnji trije evropski potniki v Katar. Tako v polfinalu kot v finalu bo na sporedu ena tekma (ob remiju po rednem delu bo odločal podaljšek ali celo izvajanje enajstmetrovk). Spektakel in najbolj pisana paleta čustev torej ne bosta izostala. Pomembna sprememba se je zgodila pri določanju nosilcev žreba. Teh ne opredeljuje več uvrstitev na Fifini lestvici, ampak izkupiček v kvalifikacijski skupini. Zato so v privilegiranem položaju Portugalska, Škotska, Italija, Rusija, Švedska in Wales. Šest nosilcev bo razporejenih v tri vejevja (v vsako po dva) in se vsaj v polfinalu ne bodo srečali. Če ste dovolj natančno brali, ste spoznali, da bi v finalu lahko spremljali obračun Portugalske z Italijo …

Se vam običajno čakanje med osmino finala in četrtfinalom Lige prvakov zdi predolgo? Med polfinalom in finalom play-offa za svetovno prvenstvo temu zagotovo ne bo tako. Vse tekme bodo odigrane v razmiku zgolj petih dni (med 24. in 29. marcem), kar zagotovo ne bo voda na mlin udeleženkam. Te bodo do takrat sicer imele dovolj časa za skrbno pripravo in saniranje poškodb ključnih adutov (ali pa bodo zaradi novih poškodb ostale brez njih), a velika neugodnost počiva drugje. Nosilci bodo deležni posebnega privilegija: gostili bodo polfinalni dvoboj. Kraj finalov bo z ”dodatnim žrebom za vsako vejevje posebej” določila Uefa, ki še ni natančno opredelila datuma žreba. Bo ta opravljen 26. novembra ali šele po odigranih polfinalih, ko bodo znana imena finalistov? Če bo obveljalo slednje, bo domačin finala za organizacijo odločilne tekme imel na voljo le tri dni časa, prav toliko pa gost za pripravo potovanja na prizorišče … K poenostavitvam nagnjena navijaška vojska že veselo kliče k širitvi mundiala na 96 ali, še bolje, na 128 udeleženk. Da bo zadovoljen, potešen in na svetovno prvenstvo uvrščen praktično ves nogometni svet.

 

Foto: AP Photo/Armando Franca via Guliver

Vir: Twitter, Instagram

Zadnje video vsebine

1

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

2

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

3

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

In če bo to prvenstvo de Jongovo?...Več