KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[15]
186881

Ema Klinec s tretjo stopničko ohranja vodstvo na Raw Air turneji

Avtor: Blaž Magdič
13. 3. 2023, 18.56

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi v Lillehammerju, tretji tekmi norveške skakalne turneje Raw Air, zasedla tretje mesto in potrdila vodstvo v skupnem seštevku te skandinavske serije. Zmagala je Norvežanka Silje Opseth.

Opseth je do zmage prišla z izjemnim drugim skokom, ko je pristala pri kar 131 metrih in poskrbela za daljavo dneva. Po prvem skoku je bila šele sedma, a je s predstavo v drugi seriji prišla do nove zmage na olimpijski skakalnici iz leta 1994.

O končnem razpletu je odločala najboljša trojica iz prve serije, ki je imela kar nekaj naskoka pred Opseth. Tretja po prvi seriji je bila Nemka Selina Freitag, ki je v drugo pristala pri zelo dobrih 128 metrih in za Norvežanko zaostala za vsega šest desetink točke.

Ema Klinec je 120 metrom iz prve serije nato dodala 122 metrov, kar je bilo premalo za sam vrh, ocena 216,6 točke pa jo je uvrščala na tretje mesto.

Na vrhu zaletišča je bila le še Norvežanka Eirin Maria Kvandal, pri kateri pa so se trenerji odločili za eksperiment in skok z nižjega naleta, a se načrti niso izšli. Pristala je pri 119,5 m in po razpredelnici zdrsnila šest mest. S tem je pomagala Klinec do 25. jubilejnih stopničk v karieri.

“Zelo težka tekma. Vesela sem, da sem ohranila zbranost in stopila na stopničke. Točno ne vem kaj se je zgodilo v prvem skoku, nekoliko me je zakrivilo. Z mize je bil skok zelo dober. Čudno. Drugi pa je bil lep, a slabše razmere, zato manj metrov. Na splošno pa sem zelo zadovoljna. Še enkrat pa – na taki tekmi priti na stopničke – zato se mora vse poklopiti in pokazati moraš dobre skoke,” je po tekmi povedala najboljša Slovenka na tekmi.

Za Klinec je izjemno pomembno tudi, da je ugnala prav vse neposredne tekmice v seštevku za skupno zmago na skandinavski turneji. Pred Norvežanko Anno Odine Stroem, ki je bila danes 12., ima že 33,6 točke prednosti, Nemka Katharina Althaus na tretjem mestu zaostaja 37,6 točke.

Pa tudi tekmovalke, ki jo lovijo na tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, so zaostale za njo. Tudi tukaj je najbližja Stroem, ki zdaj zaostaja 43 točk. Zmago v skupnem seštevku pa je danes potrdila 34-letna Avstrijka Eva Pinkelnig, ki je tekmo končala na 11. mestu.

V težkih razmerah, močnem sneženju in vetru, zaradi česar so prireditelji prestavljali začetek tekme, so do točk svetovnega pokala prišle tudi preostale Slovenke.

Nika Križnar je v prvi seriji skočila 122 m in bila peta, v drugo pa je poletela še dva metra dlje, kljub temu pa eno mesto izgubila. Nika Križnar (MP3): “Zadovoljna sem s svojo predstavo. Grem korak za korakom. Ta skakalnica mi je všeč veliko bolj kot tista v Oslu. Všeč mi je, da napredujem tudi s skoki. Še ena kljukica danes. Jutri kvalifikacije in potem še ena tekma,” je bila dosežka vesela tudi Križnar.

Katra Komar je skočila dvakrat po 114 m in je bila 13 ter dosegla najboljši izid v karieri. Nika Prevc je osvojila 22. mesto in Maja Vtič 27.

“Težka tekma v sneženih razmerah, veter se je menjal, bilo je zelo napeto. Zelo sem zadovoljen z ekipnim izplenom. Ema je stabilna, ponovno stopničke za 3. mesto, še bolj se je utrdila v vodstvu turneje. Med šest tudi Nika Križnar. Rezultat kariere Katre, upam, da se bo zdaj sprostila in nadaljevala. V točkah tudi Nika Prevc in Maja. Danes smo zadovoljni z doseženim,” je slovenske nastope strnil glavni trener Zoran Zupančič.

Jutri bodo v Lillehammerju na sporedu kvalifikacije za sredino tekmo v Lillehammerju, zadnjo pred premiernimi poleti za dekleta, ki bodo v Vikersundu v nedeljo.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več