single
[8]
134166

Eliud Kipchoge zmagovalec olimpijskega maratona

Avtor: Marko Premrl
8. 8. 2021, 08.29

Kenijec Eliud Kipchoge je zmagovalec moškega maratona. V Sapporu se je odvil eden vrhuncev sklepnega dne 32. olimpijskih iger moderne dobe, ko je izmed več kot sto prijavljenih tekmovalcev zlato medaljo iz Ria ubranil svetovni rekorder Kipchoge.

Novi stari olimpijski maratonski prvak je pospešil po 30 km in za minuto in 20 sekund ugnal Nizozemca Abdija Nageeyeja, ki je osvojil srebro. Čas novega olimpijskega šampiona je znašal 2:08:38 ure.

Nageeye (2:09:58) je v finalnem sprintu za zgolj dve sekundi ugnal Belgijca Bashirja Abdija (2:10:00). Brez kolajne je ostal Kenijec Lawrence Cherono, ki je zasedel četrto mesto.

Kipchoge je postal tretji maratonec v zgodovini modernega olimpizma, ki je ubranil olimpijski naslov, po Etiopijcu Abebeju Bikili (1960, 1964) ter tekaču iz Vzhodne Nemčije Waldemarju Cierpinskem, ki je zmagal na olimpijskih igrah v letih 1976 in 1980.

Razmere so bile zahtevne, kljub zgodnjim jutranjim uram na severnem otoku Hokaido, in so jih zaznamoval visoka vlažnost zraka ter temperature nad 26 stopinj Celzija.

Kipchoge je osvojil četrto olimpijsko kolajno, v Atenah 2004 in Pekingu 2008 si je pritekel bron in srebro na razdalji 5000 metrov.

Šestintridesetletni novi-stari šampion je olimpijski maraton osvojil z 80 sekunde prednosti pred drugouvrščenim, kar je največja zmagovita prednost po olimpijskih igrah leta 1972.

Atletika, maraton, moški:
ZLATO: Eliud Kipchoge (Ken)
SREBO: Abdi Nageeye (Niz)
BRON:  Bashir Abdi (Bel)

 

Foto: Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

2

Bečirović: Boljše nadgradnje kot je Dragić, si nismo mogli želeti (video)...Več

3

Gol januarja: fantastičen volej za pozno in zelo pomembno izenačenje (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

2

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več

3

V pogodbi zahteval klavzulo in jo dobil, ni mu treba na tekmo, če je bil na koncertu...Več