pismo ikona
šport TV 1 logo
02:15
Unics Kazan - Andorra Eurocup
šport TV 2 logo
01:00
Sassuolo - Napoli Serie A
šport TV 3 logo
01:15
Dinamo - Slaven Hrvaška liga

Edinstveni “mali s Baldekina” bi praznoval 55. rojstni dan

Avtor: Blaž Magdič
22. 10. 2019, 18.47

Na Hrvaškem so danes obeležili 55. rojstni dan legendarnega hrvaškega košarkarja Dražena Petrovića, ki je umrl v prometni nesreči v Nemčiji leta 1993. Na poslopju šibeniške mestne hiše so postavili velikansko repliko Draženovega dresa s številko 4. V zagrebškem muzeju Dražena Petrovića so predstavili spot za pesem o nepozabnem športniku.

Dražen Petrović je bil med tistimi košarkarji, ki so veliko prispevali temu športu. Bil je tudi vodja vala evropskih košarkarjev v NBA. Je v vrhu lestvice najboljših hrvaških športnikov vseh časov, je poročal danes hrvaški radio. Kot so dodali, je živel tako, kot je igral, strastno in iskreno.

V Draženovem rojstnem Šibeniku menijo, da nikoli več ne bo tako velikanskega košarkarja, kot je bil Dražen Petrović. Njegov prvi trener Miro Kotarac je dejal, da je bilo odločilno za Draženov vzpon njegovo neutrudno delo, vztrajnost in način dojemanja košarke.

V športni dvorani Baldekin, v kateri je prve košarkarske korake kot sedemletnik naredil tudi Dražen, je bilo danes veliko otrok, tudi predšolskih, ki so vedeli za Petrovića. Župan Šibenika Željko Burić je napovedal, da bodo prihodnje leto v spomin na Dražena tudi obnovili igrišče na Baldekinu.

V muzeju Dražena Petrovića v Zagrebu so danes predstavili glasbeni spot Dražen – za vse čase. Spot je napoved novega muzikala Vklenjeni Amadeus, ki ga pripravljajo košarkarju v čast. Tega so še med njegovo igralsko kariero poimenovali “košarkarski Mozart”, muzikal pa bo navdihnjen tudi z Ajshilovo tragedijo Vklenjeni Prometej. Premiero pričakujejo za naslednji Draženov rojstni dan.

Dražen Petrović je po Šibenki od leta 1984 igral v zagrebški Ciboni, potem pa tudi v madridskem Realu, iz katerega je leta 1989 odšel v NBA, najprej v Portland Trail Blazers in nato v New Jersey Nets. Bil je najboljši Evropejec, ki je do takrat igral v NBA.

Vodil je jugoslovansko košarkarsko reprezentanco do zlata na svetovnem prvenstvu v Argentini leta 1990 in zlata na evropskem prvenstvu v Zagrebu leta 1989. S hrvaško reprezentanco je dosegel njen največji uspeh, srebrno medaljo po znamenitem finalu z ZDA na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992. Umrl je v prometni nesreči v Nemčiji 7. junija 1993.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Ricardinho bi se priklonil gesti na Škofijah, s Panenko zabil s kazenskega strela...Več

2

Barišič: To so sanje vsakega nogometaša...Več

3

Robert Englaro:”Iličić je ustvarjalec in z Atalanto bo naredil še veliko” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Fernando Torres v nekaj mesecih od “dečka” do “pošasti” (FOTO)...Več

2

Mendyjev brioš odrešil Real...Več

3

Hudičev ponovni zagon...Več