pismo ikona
šport TV 1 logo
07:00
Roma - Spezia Serie A
šport TV 2 logo
07:00
Udinese - Inter Serie A
šport TV 3 logo
07:00
Reims - Brest Ligue 1

Gabrovec: Dan slovenskega športa je praznik s posebnim pomenom

Avtor: Marko Premrl
18. 6. 2020, 16.08

Poslanci so danes s 74 glasovi za in enim proti podprli predlog dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih, na seznam katerih so umestili nov državni praznik - dan slovenskega športa. Obeleževali ga bomo 23. septembra, ne bo pa to dela prost dan.

“Triindvajseti september ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo,” se je na glasovanje v DZ odzval Gabrovec.

OKS si prizadeva s praznikom povečati zavedanje o pomenu telesne in športne dejavnosti ter s tem nagovoriti tudi vse tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote biti telesno aktiven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje, hkrati pa je krovna športna zveza prepričana, da bo to praznik vseh državljank in državljanov v Sloveniji.

Pobuda OKS je vse od prve predstavitve doživela pozitiven odziv različnih javnosti. Ne samo slovenska športna javnost, pobudo so podprle tudi lokalne skupnosti, strokovni svet vlade RS za šport, poslanske skupine in številni drugi. Razglasitev Dneva slovenskega športa kot novega državnega praznika pa je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je lani priredil poseben sprejem ob predstavitvi pobude in jo podprl z besedami, “da je šport, tako kot kultura, ena od stvari, ki nas povezujejo.”

Tudi podpredsednik OKS Janez Sodržnik je pozdravil odločitev za razglasitev posebnega praznika, posvečenega športu. “Športno udejstvovanje ne pomeni le osvajanje in krepitev motoričnega znanja, gre za krepitev telesa, zdrav način življenja. Dan slovenskega športa je tudi vaš praznik, zato ga praznujmo skupaj,” je v izjavi pozval državljane.

Sodržnik je ob tem napovedal, da bo OKS letos za praznik pripravila številne dejavnosti: “Skupaj s podporniki in partnerji na letošnji praznični dan pripravljamo številne športno-rekreativne dogodke za vse starosti. Športna rekreacija pomeni povsem preprosto potrebo po gibanju in željo, da svoje veselje in energijo delimo s prijatelji, pomeni trenutke, ko športna dejavnost ponuja svoje pravo bistvo.”

 

Foto:Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Najhitrejši gol v zgodovini belgijskega nogometa...Več

2

VIDEO: Vratar iz Kobarida dosegel gol, ob katerem so se soigralci držali za glavo...Več

3

VIDEO: Murićeva trojka, s katero je zlomil Budućnost...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Mario nad prekletstvo številke 9...Več

3

Ibrahimović: Tako razigrani Iličić bi nam lahko nasul še več golov (video)...Več