šport TV 1 logo
14:30
Napoli - Juventus Serie A
šport TV 2 logo
14:00
Amiens - PSG Ligue 1
šport TV 3 logo
15:45
Montreal - Columbus NHL

Dopinški primer Salazar v rokah britanske protodopinške agencije

Avtor: Marko Premrl
30. 4. 2020, 08.40

Atletska zveza Velike Britanije je dopinški primer ameriškega trenerja Alberta Salazarja predala v roke britanske protidopinške agencije, so sporočili iz zveze. Britanski atletski zvezdnik Mo Farah je dolgo sodeloval s Salazarjem, ki je zaradi uporabe dopinga oktobra lani dobil štiriletno prepoved delovanja.

Salazar, ki zanika nečednosti, o katerih je v dokumentarcu poročal britanski BBC, se je na odločitev protidopinške organizacije ZDA (Usada) pritožil na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas).

Enainšestdesetletni Salazar, na Kubi rojeni nekdanji ameriški atlet, je vodil skupino Nike Oregon Project, med leti 2011 in 2017 je treniral tudi britanskega atleta na dolge proge Faraha.

Skupaj z Jeffreyjem Brownom, zdravnikom skupine, je bil Salazar suspendiran zaradi prekupčevanja s testosteronom, manipuliranja z dopinškimi testi ter nedovoljenih metod intervenoznega vbrizgavanja l-karnitina.

Mo Farah je Usadi v preiskavi večkrat zanikal jemanje dodatka l-karnitina pred londonskim maratonom leta 2014, preden je spremenil izjavo, ko je izvedel, da je njegov zdravnik preiskovalcem sporočil, da je Farahu vbrizgal sicer dovoljeni dodatek.

Pri tem je vprašljiv predvsem način uporabe. Salazar naj bi dodatek prek zveze v britanski atletski zvezi l-karnitin naročil v Švici, saj v Veliki Britaniji ni dostopen.

Farah ni bil nikoli pozitiven ali bil povezan z jemanjem prepovedanih sredstev, preden je izbruhnila afera Salazar.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več