šport TV 1 logo
21:45
Inter - Parma Serie A
šport TV 2 logo
21:30
Roma - Milan Serie A
šport TV 3 logo
21:00
Montpellier - PSG Ligue 1

Domnu Prevcu se to zimo obrestuje nov pristop k skokom

Avtor: Marko Premrl
5. 2. 2020, 15.00

Domen Prevc je eden tistih v slovenski skakalni reprezentanci, ki je to sezono prvič v karieri za zdaj oddelal brez večjih nihanj. V preteklosti je imel največ težav prav s tem, kako zadržati formo, to zimo pa niza dobre skoke. Na zadnji postojanki v Sapporu je zgolj za 1,3 točke zaostal za stopničkami. "Od sebe pričakujem še več," je dejal Prevc.

Sezona svetovnega pokala se bo za skakalce konec tedna nadaljevala na veliki skakalnici v Willingenu, naslednji vikend pa nato že sledijo prvi poleti v sezoni na Kulmu.

“S svojimi dosedanjimi nastopi to zimo sem lahko zadovoljen, četudi res od sebe pričakujem še več. Uspeh je že to, da sestavim po dva dobra skoka na posameznem prizorišču. Ko bom sestavil še dva dobra v konkurenci, bo tudi rezultat temu primeren, še boljši,” je v Ljubljani na druženju z novinarji dejal Prevc.

Skakalec kranjskega Triglava se veseli prehoda na večje naprave, najprej na velikanko v Willingenu, ki že ima nekaj lastnosti prave letalnice, nato pa sledi še letalnica na Kulmu.

“Ja, seveda, jaz se veselim teh večjih skakalnic, nato letalnic. Malo bomo zamenjali opremo, med drugim tudi nove smuči, Slatnarice, seveda,” je pojasnil Prevc, ki je že prejel nove smuči in upa, da jih bo lahko testiral na treningu v Planici.

“Res se že veselim, nekako grem samozavestno na te tekme, zadovoljen s tem, kar sem dosegel do zdaj. Nimam v glavi nekih obrobnih stvari, ki bi jih moral še ‘poštimat’, vse je v redu. Lahko grem naprej osredotočen le na svoje skoke,” je mirno razlagal 20-letni skakalec in dodal, da rezultatsko zdaj kar na vseh tekmah meri na deseterico: “Tako sem si zastavil. Top 10 in s tem bom zadovoljen.”

Poudaril je, da glavno razliko glede na minule sezone, ko se je ubadal s precejšnjimi nihanji, vidi v svojem pristopu: “Vse se začne že tisti dan, ko pridemo s tekme. Prejšnja leta sem tisti kondicijski trening opravil zgolj zato, da je bil za menoj. Zdaj sem povsem osredotočen na delo, razmišljam, kaj bi še lahko naredil. Nekako v tem je razlika, da že začnem teden z mislijo, da bom v petek že prvi skok na novem prizorišču naredil tako, kot je treba.”

Ob tem je razkril, da je prišlo tudi do spremembe v miselnosti, da to zimo ni več tako zaletav, si vzame več časa za vsako stvar, da premisli, kaj bi bilo najboljše: “Ne ‘skočim’ več takoj na vsako stvar, nisem tako zaletav. Za zdaj se je to izkazalo za precej boljši pristop.”

Najmlajši od bratov Prevc ves čas tudi sodeluje pri iskanju načinov, kako še izpopolniti opremo, tako drese kot smuči, saj se zaveda, da to veliko šteje, zato veliko časa med tekmami nameni temu: “V času, ko smo med tekmami doma, vsaj štiri ure dnevno namenim izboljšavi opreme.”

Ali bo že konec tedna nastopil z novimi smučmi ali ne, bo odvisno od tega, če jih bo pred odhodom lahko preizkusil doma v Planici: “Sicer pa bom zagotovo z njimi letel na Kulmu.”

Naprava v Willingenu mu je všeč, a poudarja, da se mora za dober rezultat poklopiti več dejavnikov.

“Seveda mi skakalnica odgovarja. A treba je dobro skočiti, spet ujeti prave razmere kot v Sapporu, potem je pa res že taka skakalnica, na kateri lahko uživaš,” je sklenil mladi slovenski skakalec, ki ima v svoji zbirki pet posamičnih zmag v svetovnem pokalu, desetkrat pa je stal na zmagovalnem odru. Nazadnje lani ob koncu sezone, ko je na letalnici v Vikersundu zmagal, za konec sezone v domači Planici pa zasedel drugo mesto.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več