single
[158]
204378

Dol s Seoanejem? Za božjo voljo, nikakor!

Avtor: Nejc Mravlja
27. 9. 2023, 12.26

Borussia Mönchengladbach po petih preizkušnjah nemškega nogometnega prvenstva visi v kleti in še vedno čaka na odrešilno prvo zmago. Grozi žrebičkom še ena od nihajočih sezon? Brez dvoma. Se je kulten porenski klub znašel na obdobju prepada? Prej obratno.

Nič zmag, trinajst prejetih zadetkov, pičel par točk in neslavno 15. mesto po petih kolih Bundeslige. Osupljive številke, ki bolščijo v ospredje in so videti še bolj gnusno kot sobotna prašičja navijaška karikatura bivšega glavnega upravnega operativca Maxa Eberla na severni tribuni domačega Borussia-Parka. Vojsko podpornic in pristašev petkratnega nemškega prvaka bi po mrakobnem prvenstvenem uvodu težko prepričali v optimizem, saj bi bil ta v najboljšem, a vsekakor neiskrenem odzivu le prirejeno namišljen. Tudi proti v večinskem delu nemške žogobrcarske javnosti umetnemu in posledično patološko osovraženemu RB Leipzigu so žrebički klecnili, še tretjič na tretji domači preizkušnji še mlade tekmovalne pustolovščine. Prav z besedo, ki združuje pustinjo, divjino, praznino in lov, bi po skromni točkovni beri povsem nazorno opisali nov izziv varovancev Gerarda Seoaneja, ki ga z igralci v soboto pod vselej nadležnim dodatnim pritiskom čaka obisk vročega Vonovia Ruhrstadiona v Bochumu. Nov poraz bi še poslabšal načeto vzdušje okrog tradicionalnega prvoligaša. Pa vendar – in s tem se pomikamo k bistvu pričujočih vrstic – še ni napočil čas, da bi si z Borussio delali skrbi. Po eni strani za izostanek zmag(e) obstaja nemalo razlogov, spet po drugi brez težav najdemo dovolj argumentov za upravičeno upanje številčne navijaške vojske po lepši, všečnejši in nikakor ne temačnejši prihodnosti.

Za pomanjkanje osvojenih točk je dovolj bežen pogled na imena dosedanjih nasprotnikov. Na treh domačih tekmah sta poleg Kamplovega in Šeškovega Leipziga žrebičke neusmiljeno podila še Bayer Leverkusen in Bayern München. Na kratko: tri najboljše ekipe v ligi, proti katerim bi podlegle tudi čvrstejše in kakovostnejše zasedbe od Borussie, ki bi proti dvema od treh naštetih z malo sreče zmogla vsaj remizirati (Leipzigove muke je petnajst minut pred koncem odrešil joker Timo Werner, za Bayern pa je zmagoviti gol za 2-1 v 87. minuti prispeval rezervist Mathys Tel). Zgolj proti Seoanejevemu nekdanjemu delodajalcu iz Leverkusna je VfL ostal od prve do zadnje minute v podrejenem položaju brez ene same prave priložnosti. Če gre verjeti taktičnim vsevedom, se niti Marvelovi Maščevalci in Stotnik Amerika z Gandalfom Sivim in Dumbledorom ob robu igrišča ne bi zmogli upreti igrivi in dovršeni vsebini moštva Xabija Alonsa. Povedano drugače: kaj drugega kot trije porazi na omenjenih treh partijah bi pomenilo presenečenje.

Načrt B

Kaj pa izplen Borussie na tujem? Na prvih dveh gostovanjih so Seoanejevi izbranci ujeli dve točki. Sliši se premalo, če vemo, da sta jim nasproti stala predestinirana kandidata v bitki za obstanek Augsburg in Darmstadt, ki bi ju žrebički v prihodnje v izogib majavim tlem med elito preprosto morali premagati. Pa vendar se iz vsebine omenjenih tekem vidi več poguma in drznosti kot strahu. Po divji uvodni preizkušnji v Fuggerjevem mestu, kjer je Borussia globoko v sodnikovem dodatku poravnala na končnih 4-4, se je na jugu zvezne dežele Hessen po zaostanku zgodil pravi mali čudež, v katerem so Siébatcheu, Neuhaus, Čvančara in druščina nadoknadili reci in piši debele tri gole minusa (3-3). Brezvoljno, brezidejno in res slabo je ekipa odigrala le enkrat v petih kolih, če smo povsem natančni, zgolj v enem od desetih polčasov.

V prvem delu obiska na slovitem Böllenfalltorju v Darmstadtu Borussie ni bilo na igrišču. Po koncu polčasa so gostje, še bolj pa njihovi navijači, poparjeno tiščali glave v tla in vihali nosove, da so ti neslavno spominjali na pretegnjeno levo uho Bayernovega stratega Thomasa Tuchla. Med premorom se je zgodil preblisk. »Gerry« Seoane je v slačilnici izrekel čarobne besede in iz trenerske prtljage povlekel prave taktične ključe. Karizmatični trener, ki aktivno govori kar šest evropskih jezikov, je zamenjal štiri nogometaše in žrebičkom nadel prenovljeno podobo. Da se je dvoboj po zaostanku z 0-3 razpletel s 3-3, si španski Švicar brez dvoma lahko šteje za uspeh, vsaj v primerjavi z minulo sezono, ko se je moštvo iz Spodnjega Porenja pod taktirko Daniela Farkeja po zaostanku ali vodstvu vse prevečkrat vdalo v usodo in ni zmoglo pokazati hrbtenice, kaj šele mišic. Te so pod Seoanejevim mentorstvom navzlic izostanku rezultatskega leska postale zaščitni znak. Še več. Pod novim strokovnim šefom se moštvo zna ustrezno odzvati in prilagoditi na okoliščine. Če se ni posrečil načrt A, obstaja različica B.

Tudi sicer je Seoane eden poglavitnih vzrokov, da vzdušje v Mönchengladbachu prej kot pesimistično ostaja optimistično. Pa ne le zato, ker žrebički z njim nadaljujejo bogato švicarsko tradicijo (po Lucienu Favru je drugi trener VfL iz dežele ur, sirov in čokolade, doslej je za Borussiine člane zaigralo še 11 nogometašev). 44-letni mentor deluje samozavestno, vedoželjno, zgovorno, odlikujejo ga jedrnate in koherentne analize ter razumljive kadrovske odločitve. Za nameček je sklon trdemu delu, kar je še ena pomembna razlika v primerjavi z minulo sezono. Žrebičkom še zdaleč ne uspeva vse, kot so si zamislili in načrtovali, a je občinstvo zaznalo njihov trud. Iz uvodnih bitk se da razbrati, da Seoane želi igrati hiter, predirljiv nogomet, z neusmiljenim in brezkompromisnim lovom na žogo, a z njeno umirjeno in odmerjeno ciljno uporabo. Če se malce pošalimo, je vse našteto še toliko bolj osupljivo, saj ima nekdanji trener Young Boys in Bayerja v primerjavi s kolegi vsaj tri ure na dan manj časa za pripravo ekipe, ker se mu skrbno urejena pričeska ne ravna, lošči in gladi sama od sebe. Z navijaškega zornega kota: če Borussiino igro vidimo strnjeno in organizirano, kot so trenerjevi lasje, nas za prihodnost kluba ne sme skrbeti. Neslano šalo na stran: Seoane je vsekakor kakovosten trener.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manu Kone (@manu_kne)

Preprosto zato, ker je že v prvem tekmovalnem mesecu opazno izboljšal več posameznikov, kot jih je uspelo predhodniku Farkeju v vsem letu. Na prvem mestu Luco Netza, ki je končno potrdil, zakaj je nekoč pri berlinski Herthi veljal za največjega nemškega upa na položaju levega bočnega branilca. Domači matador Rocco Reitz je bil na tekmi z Bayernom premierno potisnjen v enajsterico in je od tedaj ni zapustil. Vihravi in nepredvidljivi Nathan Ngoumou še vedno prepogosto razburja navijače z zmedenimi odločitvami in prirojeno željo po preigravanjih, a je pod Seoanejem v primerjavi s prejšnjo sezono vsaj na trenutke prej orožje kot dvanajsti tekmec. Ne gre prezreti, da je novi kapetan in prvi vratar Jonas Omlin zaradi poškodbe in operacije rame od konca avgusta (manjkal bo vsaj do sredine jeseni) na stranskem tiru in da sta ključna stebra na sredini in v obrambi Kouadio »Manu« Koné in Nico Elvedi šele v soboto proti Leipzigu dočakala sezonski premieri v začetni postavi. Zdaj lažje izluščimo vzroke za manjkajoče točke in hkrati potrdimo, da so se odgovorni v klubu z junijsko trenersko menjavo odločili pravilno. Prelom že, že, a za božjo voljo s Seoanejem!

Od lanskega poletja so Borussio zapustili preštevilni stebri: dolgoletni prvi vratar Yann Sommer, obrambni poveljnik Matze Ginter, kapetan Lars Stindl, vsestranski reprezentant Jonas Hofmann, iznajdljivi strelec Ticus Thuram, prekanjeni izvajalec enajstmetrovk Ramy Bensebaïni. Danes se pred navijači dokazuje pomlajena, osvežena zasedba, ki še mora najti in izoblikovati prepoznavno identiteto. Vpletenim je bilo že od začetka jasno, da tako tektonskim premikom sledijo neizogibni porodni krči. Prvi tedni novega tekmovalnega poglavja pa so prav tako potrdili, da korenite spremembe za klub predstavljajo tudi veliko priložnost. Mladi upi so nase prevzeli odgovornost, talenti, ki so bili v ne tako oddaljeni preteklosti potisnjeni v ozadje, dobivajo vse več minut za dokazovanje, moštvo in navijači so po lanskih razpotjih ponovno na istem čolnu. Dotakniti se moramo še urnika. Če ga natančno pogledamo, bomo hitro opazili ekstremno zahteven začetek, a iz razporeda lahko izpeljemo tudi nekaj pozitivnega: Borussii bo trenutno leteči VfB Stuttgart nasproti stal šele sredi januarja v zadnjem kolu prve polovice prvenstva. Tedaj se bo gvinejsko-francoski odgovor na Erlinga Haalanda Serhou Guirassy potil na celinskem reprezentančnem vrhu v Slonokoščeni obali … Za žrebičke dober motiv za izboljšanje statistike vsaj v kategoriji prejeti goli.

Foto: Reinaldo Coddou H./Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Podoživite večer v Stožicah, ko se je Slovenija po 24 letih znova uvrstila na Euro...Več

2

Apatič: “Maribor je že proti Muri razmišljal o Olimpiji” (VIDEO)...Več

3

Dvajsetletni vratar junak v Hali Tivoli: “Odlično se razumemo in to se vidi na ledu” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več

3

Danska premagala nerazpoložene Slovence in potrdila uvrstitev na EP (VIDEO)...Več