single
[8]
167617

Do medalje v Münchnu tudi Tina Šutej

Avtor: Urban Kolman
17. 8. 2022, 22.39

Tina Šutej je kljub poškodbi na evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu v finalu skoka s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 m in osvojila deveto slovensko medaljo na prvenstvih stare celine. Podelitev bo v četrtek ob 19.08 uri.

Triintridesetletna Šutejeva je imela veliko smolo na ogrevanju, porezala si je desno odrivno roko in jo imela vso krvavo. S povito roko je kljub vsemu izjemno nastopila ter se približala svojemu slovenskemu rekordu na prostem 4,76 m, ki ga je dosegla 11. septembra lani v Ljubljani. Absolutni rekord, 4,80 m, je preskočila 5. marca letos v dvorani v francoskem Rouenu.

Presenetljivo je s finskim rekordom zmagala Wilma Murto za svoje prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih, edina je preskočila s 4,80 m.

Druga je bila s 4,75 m nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Grkinja Aikaterini Stefanidi. Slednja je bila na prejšnjih dveh EP zlata.

V finalu je bila začetna višina 4,25 m, na njej Šutejeva, varovanka trenerja Milana Kranjca, ni skakala, tako kot še štiri tekmovalke, med njimi je bila tudi Stefanidijeva.

Šutejeva je začela na 4,40 m, pred njo so šle prek letvice Britanki Molly Caudery in Sophie Cook, italijanska rekorderka Roberta Bruni, Murtova ter Stefanidijeva. Šutejeva je bila prepričljivo uspešna prvič in je tako z omenjeno peterico delila prvo mesto.

Nato so letvico postavili na 4,55 m, na njej je tekmovalo še 11 skakalk. To višino je prva preskočila Caroline Bonde Holm za danski rekord. Sledile so Stefanidijeva, Švicarka Angelica Moser, in Šutejeva, ki je bila visoko prek letvice in s Stefanidijevo, ki tudi ni imela poprave, prevzela vodstvo.

Omenjeni četverici so se v skakanju na višini 4,65 m pridružila Murtova, Francozinja Marie-Julie Bonnin z osebnim rekordom, Cauderyjeva in Brunijeva.

Osem tekmovalk je tako ostalo v boju za odličja. Na 4,65 m je bila prva prek letvice v prvem poskusu Sfetanidijeva, nato pa še Šutejeva, obe sta tako ostali na prvem mestu. Murtova je bila uspešna v drugem skoku.

Cauderyjeva je zadnji skok pustila za naslednjo višino, 5,70 m. Ko je Britanka tekla pod letvico na blazino in niti ni opravila skoka, je bilo jasno, da bo Šutejeva drugič letos na zmagovalnem odru velike tekme. Ni pa bil še znan lesk odličja.

Stefinidijeva je bila prva prek 4,70 m, Murtova je prvič podrla, kot tudi prvič na tekmi Šutejeva. Finka je nato zadnja dva skoka pustila za naslednjo višino, Šutejeva pa je nadaljevala in pred drugim poskusom pojedla košček banane ter nato z visoko dvignjeno pestjo proslavila uspešen skok.

Vse tri tekmovalke so bile prek letvice na 4,75 m v prvih skokih. Murtova je bila nato že prvič uspešna za nov državni rekord na 4,80 m in prevzela vodstvo, saj sta Stefanidijeva in Šutejeva letvico podrli. Grkinja je zadnja skoka pustila za naslednjo višino, Šutejeva, tedaj tretja, pa je letvico še drugič in tretjič podrla.

Ljubljančanka, ki se je zaradi novega trenerja pred leti preselila v Celje, je bila favoritinja za najvišja mesta. Slovenska rekorderka je kvalifikacije prvi dan EP končala na prvem mestu, na EP je prišla kot lastnica najboljšega izida med nastopajočimi, v Eugenu na svetovnem prvenstvu je bila prejšnji mesec na četrtem mestu najboljša Evropejka, na dvoranskem svetovnem prvenstvu pa je marca letos osvojila bron za dvema predstavnicama ZDA.

Lani je bila nekdanja mladinska svetovna podprvakinja peta na olimpijskih igrah v Tokiu, pred tem pa jo je marca na Poljskem v boju za zmago na dvoranskem EP premagala le Moserjeva, ki je bila tokrat s 4,55 m četrta.

Podelitev odličij bo v četrtek ob 19.08 uri.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Trener Olimpije po remiju s Koprom: “Nisem zadovoljen, jasno je, da smo si zaslužili zmago” (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljković točko v Ljubljani sprejel odprtih rok: “Preveč smo trpeli, da bi lahko zmagali” (VIDEO)...Več

3

Tim Gajser za ŠTV: “Komaj čakam Pokal Narodov, saj smo vsi trije dirkači v odlični formi” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več