šport TV 1 logo
20:40 V ŽIVO
Cagliari - Genoa Serie A
šport TV 2 logo
20:40 V ŽIVO
Strasbourg - Nantes Ligue 1
šport TV 3 logo
19:55 V ŽIVO
Auxerre - Troyes Ligue 2

Dirka po Sloveniji junija z razgibano traso brez ekstremov

Avtor: Blaž Magdič
16. 4. 2019, 20.53

Letošnja izvedba dirke po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija, obljublja taktično borbo med sprinterskimi in gorskimi specialisti. Na dirki ne bo v zadnjih letih že tradicionalnega kronometra, niti visokogorskega cilja, namesto tega bo v ospredju tehnično zahtevna in razgibana trasa.

Po besedah direktorja kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdana Finka, prvega organizatorja dirke, trasa obljublja pravo taktično borbo med ljubitelji ravnic in vzponov. Izrazite kraljevske etape ni, zato bodo vse etape pomembne za skupno zmago.

“Tekma je namreč sestavljena tako, da je vsaka etapa težja in bodo tisti, ki bodo v igri za končno zmago morali biti vseskozi zraven,” je o dirki, ki letos nosi višji kakovostni rang Mednarodne kolesarske zveze (Uci), saj je bila ob potrditvi koledarja uvrščena v ekstra kategorijo, na današnji novinarski konferenci povedal Fink.

Šestindvajseta izvedba največje kolesarske prireditve in tudi enega večjih mednarodnih športnih dogodkov v Sloveniji, v sklopu katere bodo kolesarji prevozili tudi mejnik 20.000 km od njenega začetka, se bo začela v Ljubljani in končala v Novem mestu.

Prvi dan se bodo tekmovalci odpravili na vzhod Slovenije, saj bo cilj po prepeljanih 171 km v Rogaški Slatini. Na vzhodu, natančneje severovzhodu, bodo ostali tudi drugi dan za etapo med Mariborom in Celjem v dolžini 146,3 km.

Tretji dan se bodo v etapi od Žalca do Idrije v dolžini 169,8 km odpeljali na Primorsko, kjer se bo četrti dan z vzponom na Predmejo, edinim vzponom prve kategorije na dirki, v sklopu etape med Novo Gorico in Vipavo (153,9 km) odvijala tudi najzahtevnejša etapa. Za sam zaključek pa se bodo preselili na Dolenjsko, kjer bodo zadnji dan odpeljali eno od hitrejših etap med Trebnjem in Novim mestom v skupni dolžini 156,6 km.

Lanska izvedba slovenske pentlje je bila v mnogih pogledih rekordna, tudi imensko “najtežja” doslej, saj je na njej nastopilo kar 10 moštev svetovne serije. Letos se bo to število zaradi sočasne izvedbe evropskih iger sicer znižalo na pet, kar pa je v skladu z dolgoletnim povprečjem. Skupaj z moštvi kontinentalne serije in slovenske reprezentance pa je potrjen nastop skupno 19 ekip.

Fink zagotavlja, da to ne bo predstavljalo težav za zagotavljanje zanimive dirke, kot tudi ne to, da je že od zime jasno, da na letošnjo dirko ne bo lanskega zmagovalca in prvega slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča, ki je svoje moči usmeril v nastop na dirki po Italiji.

“Vsi novinarji vprašajo, katere ekipe pridejo na dirko, obenem si vsi želimo zmage domačega kolesarja. Letos imamo Slovenci kar nekaj želez v ognju, da nadomestimo Rogliča,” je ocenil.

Prvi domači adut bo mladi Tadej Pogačar, član moštva UAE-Emirates, ki je v krstni sezoni med poklicnimi kolesarji že pokazal svoj velik potencial. Zanj bo vrnitev v domače kraje nekaj posebnega: “Zelo lepo bi bilo dosedanje uspehe nadgraditi z osvojitvijo zelene majice,” je danes povedal 20-letni Pogačar.

Zaradi vloge domačega favorita se sicer ne obremenjuje preveč, a obenem priznava, da vrnitev na domače ceste vendarle predstavlja nekoliko večjo motivacijo. “Sam si ne ustvarjam prevelikega pritiska, bolj sem osredotočen na priprave na dirko po Kaliforniji, za domačo dirko pa bom videl, kaj bodo noge dovoljevale po vsem tem dirkanju,” je dodal.

Dirka po Sloveniji, proračun katere je dober milijon evrov, bo letos poleg kolesarskega festivala znova predstavljala tudi pomemben način predstavitve lepot Slovenije v tujini.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Kurtić junak SPAL-a, v 92. minuti premagal Lazio...Več

2

Gerčar: Konec, zaključujem kariero!...Več

3

Veliki up evropskega rokometa v nekaj tednih vzljubil življenje v Celju (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sarma z “doživljenjsko” pogodbo brez povišice...Več

2

Španci poročajo: Slačilnica Barce je tempirana bomba...Več

3

Špela Motaln: Najlepše je videti slovenske navijače, himno… (video)...Več