šport TV 1 logo
12:40
Sassuolo - Cagliari Serie A
šport TV 2 logo
11:30 DANES
Washington - Boston NHL
šport TV 3 logo
12:30
Norveška - Danska IHF svetovno prvenstvo za ženske 2019

Devet plavalcev na evropsko prvenstvo v škotski Glasgow

Avtor: Blaž Magdič
25. 11. 2019, 18.27

Med 4. in 8. decembrom bo v Glasgowu potekalo evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Na njem bo nastopilo tudi devet slovenskih plavalcev Tjaša Oder, Tjaša Vozel, Katja Fain, Neža Klančar, Janja Šegel, Daša Tušek, Tjaša Pintar, Peter John Stevens, Martin Bau in Primož Pavletič Šenica, ki verjamejo, da jih osebni rekordi lahko pripeljejo daleč.

“Če pogledamo letošnje lestvice, lahko ugotovimo, da bo to najhitrejše prvenstvo do zdaj. Povsod se je plavalo zelo dobro, zato bodo naši plavalci za finale morali plavati osebne rekorde. Naš osnovni cilj je, da se vsi uvrstijo med najboljših 16, kar je povprečna uvrstitev slovenskih plavalcev na zadnjih dveh prvenstvih, a šli bomo korak po korak. Najprej se morajo uvrstiti v popoldanski del, potem pa je vse mogoče,” pred odhodom na EP meni slovenski selektor Gorazd Podržavnik.

Med glavnimi favoriti za visoka mesta na 50 metrov prosto je tudi Stevens, ki je lanskem EP v Glasgowu v velikem bazenu osvojil jubilejno 100. odličje za slovensko plavanje na velikih tekmovanjih, a ga selektor ne želi obremenjevati z odličjem: “Stevensa ne bi obremenjeval z medaljo. Če pogledamo lestvice, bo že za finale moral plavati zelo dobro.”

Med plavalci bosta Slovenijo zastopala še Bau, ki se v plavanje vrača po triatlonski avanturi, in mladi nadarjeni Šenica, ki si prav tako želi osebnih rekordov. “Glavni cilj je plavanje osebnih rekordov in mladinski državni rekord na 200 hrbtno,” pravi Šenica.

Fainova, ki je v Dohi osvojila prve stopničke v svetovnem pokalu, EP pričakuje dobro pripravljena: “Začetek sezone je bil dober. Dobro treniram in na tekmah izpolnjujem cilje. Do EP bom izpilila še zadnje malenkosti, da bom blizu osebnih rekordov in se potegovala za kakšen finale.”

“Začetek sezone je bil odličen. Cilj je polfinale in osebni rekordi, najvišje ciljam pa na 100 metrov prosto in mešano,” pa pravi Klančarjeva, ki je po opravljeni maturi letos veliko bolj osredotočena na plavanje.

Kot za večino plavalcev, je tudi za Vozlovo EP ena postaja do olimpijskih iger 2020 v Tokiu. “EP v Glasgowu bo neka stopnička do glavnega cilja letošnje sezone, ki bo, kot vsi vemo, Tokio 2020. Trenirala sem dobro in sem na pravi poti. Zadnji teden sem imela težave s kolenom, a me to ne bi smelo ovirati, saj verjamem, da bo poškodba do prvenstva že sanirana. Z rezultati, ki sem jih letos že odplavala, verjamem, da sem lahko konkurenčna,” pred odhodom na Škotsko pravi Vozlova.

Na prvenstvu pa bo dvakrat nastopila tudi ženska štafeta, in sicer na 4 x 50 metrov prosto in mešano. “Štafetno plavanje mora postati primarni del vsake reprezentance, saj se tu vse začne, pripadnost reprezentanci in ekipni duh. Tudi v letnem delu sezone moramo več pozornosti nameniti štafetam, saj mislim, da imata štafeti 4 x 100 in 200 metrov prosto možnost, da se uvrstita na olimpijske igre,” je prepričan Podržavnik.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Ronaldo le obstal ob egoistični akciji Dybale...Več

2

Sadio Mané, fenomen s široko razprtimi krili...Več

3

Želeli so še šampanjec, zdaj zmanjkuje celo kruha...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Iličić kot Bolt, vklopil turbo in zabil “coast to coast”...Več

2

VIDEO: Messi čaral na treningu...Več

3

VIDEO: Handanović “zabil” novinarko: “Vidim, da si dobro pripravljena!”...Več