Deskarji pred domačim svetovnim prvenstvom ciljajo na medalje

Avtor: Klemen Verlič
26. 2. 2021, 21.27

Na Rogli bo v ponedeljek in torek, 1. in 2. marca, potekalo svetovno prvenstvo v paralelnih disciplinah. Najprej bo na sporedu paralelni veleslalom, nato še paralelni slalom. Slovenci bodo imeli v obeh disciplinah visoka pričakovanja, glavni trener Izidor Šušteršič sanja slovensko himno, tekmovalci pa si želijo predvsem izenačene pogoje in zmage.

“Na domačem prvenstvu je želja še večja kot ponavadi, a tudi pritisk je večji. Vsekakor želimo na stopničke, želimo kolajno, a take želje imajo praktično vsi tekmovalci,” pravi Žan Košir, dobitnik treh olimpijskih kolajn, ki se je kljub temu, da proga ni posebej zahtevna in mu ne ustreza preveč, na Rogli vedno dobro odrezal. Tudi v časih, ko je imel velike težave s hrbtom in mu je bila domača tekma edina v sezoni.

Tudi letos je imel 36-letni Tržičan nekaj zdravstvenih težav, okužil se je z novim koronavirusom – Slovenci naj bi se okužili v hotelu, v katerem so stanovali med tekmovanji svetovnega pokala v švicarskem Scuolu, a jih je premagal hitreje kot njegova kolega iz ekipe Tim Mastnak in Rok Marguč. To je v Moskvi dokazal z drugimi stopničkami v sezoni, v kateri je trenutno na šestem mestu, zato opravičeno lahko računa na dober rezultat.

Zadnje dni pred začetkom tekmovanja bo preživel sproščeno. Med tiskovno konferenco je ravno pripravljal žar v toplem domačem kraju. “Moj načrt je, da se skušam čim bolj umakniti od kaosa in delati to, kar najbolj znam. Vemo, da je pomlad prišla v Slovenijo in da je možnih aktivnosti zato veliko. A vseeno bom skušal bolj počivati. Za sabo imamo vsi toliko izkušenj, da vemo, kaj nam najbolj pomaga pred tekmami,” je dejal Tržičan.

Tudi Mastnak in Marguč se bosta pred začetkom SP sprostila in nabrala dodatne energije. Na težave z okužbo z novim koronavirusom sta že pozabila, optimizem pa črpata s treningov na Rogli in tudi rezultatov na avstrijskem državnem prvenstvu, na katerem sta bila pri vrhu tako v kvalifikacijah kot na tekmi. Oba progo na Rogli tudi dobro poznata, menita pa, da zaradi domačega terena Slovenci kakšne prednosti ne bodo imeli.

“Zaradi tekem svetovnega pokala in tudi treningov za nobenega ta proga ni neznanka. Mogoče bi imeli mi prednost, če bi bila proga nekoliko slabše pripravljena, saj na njej poznamo vsak ‘pukl’,” meni Mastnak, ki zaenkrat še ne čuti pritiska: “Zaenkrat je še vse normalno. Ne obremenjujem se z ničemer, tudi s pričakovanji ne. Pozabil sem tudi, da bom branil srebro iz Park Cityja, želim se osredotočiti le na svoje vožnje. Žal mi je, da ne bo gledalcev, pred glasnim občinstvom vedno bolje tekmujem.”

S konkurenco se Mastnak ne obremenjuje. “Če želiš zmagati, moraš premagati vse. Bližnjic do zmage ni. Širok krog favoritov je, odločale bodo malenkosti. Vsa umetnost Rogle je, da progo prevozimo brez napak,” je še dodal. Na Rogli doslej Slovenci še niso slavili, Mastnak pa doslej ni stal na stopničkah na domači progi.

“Na Rogli nimam še niti stopničk. Treba je biti realen, vsi si želimo zmage, to bi bilo nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi. Osredotočen sem na svoje vožnje, ne na željo po zlati kolajni. Pomembne so vožnje in te so dobre. Le takšne mi lahko kaj prinesejo,” je zaključil Mastnak.

Marguč v spomladanskem vremenu, tako kot vsi reprezentančni kolegi, upa, da bo proga zdržala. “Vseeno je, kakšno je vreme, samo da bo proga zdržala vseh 120 tekmovalcev. Zjutraj sem na bencinski črpalki videl voznika ratraka in mu kupil pivo, da bo opravil na Rogli vse, kot je treba. Mislim, da se bodo fantje potrudili po najboljših močeh. Progo so zaprli že ob enajstih in jo bodo pripravljali do začetka tekmovanj,” je prepričan Markuč, sicer dobitnik štirih kolajn s SP.

Marguč raje tekmuje pred navijači, še posebej domačimi, a je imel z domačo tekmo dolgo časa velike težave. Kot sam pravi, ni znal brzdati velikih želja in pričakovanj, pritisk je bil prevelik. “Poleg tega sem na Rogli, pred in po vožnjah srečaval številne znance, ki so mi nehote motili zbranost. A verjamem, da sem psihološke težave premagal s tem, ko sem se tudi na Rogli uvrstil na stopničke. Seveda bi si tudi jaz želel, da bi bili prisotni gledalci,” je dejal Marguč, ki bo nastopil z daljšo desko, meni pa, da bo do kolajne lažje prišel v slalomu kot v veleslalomu.

“Vsi si želimo zmagati, še toliko bolj na domačem prvenstvu. Prej te taka misel niti ne okupira. Vem, kako je, ko zmagaš, vse se ti mora poklopiti. Vsi bomo naredili vse, da bomo v svojih najboljših različicah dočakali ponedeljek in torek,” je odločen svetovni prvak v paralelnem slalomu iz Stonehama v Kanadi leta 2013.

Kot favorita 34-letnik omenja predvsem Rusa Dimitrija Loginova, a opozarja, da proga ustreza številnim deskarjem, predvsem Italijanom, ki so tu trenirali.

Progo bo v ponedeljek na veleslalomu postavil Šušteršič, ki pa v tem ne vidi posebne prednosti. “Da bi vse skupaj res podrobno preučili in postavljali neke trike, bo premalo časa. Proga je dosti sprinterska, na žalost pa so tu trenirali že Italijani in Korejci. Kakorkoli obrneš, je na Rogli vse v stotinkah. Upam, da bosta progi res izenačeni. To je največjega pomena, da lahko tekmovalci tekmujejo kar najbolje,” je dejal glavni trener.

V ponedeljek bo na veleslalomu poleg standardne trojke nastopil Jernej Glavan, ki je bil najboljši v internih bojih. V torek bo slovenske barve na slalomu zastopal Črt Ikovic.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več