single
[5]
182747

Dejstva o regionalnem tekmovanju SEHA, ki jih morate poznati

Avtor: Kenny Jan
30. 1. 2023, 13.23

Začela se je 12. sezona regionalne rokometne lige SEHA. Za trofejo se bo spopadlo 8 ekip iz 5 držav, 6 moštev se bo najprej med seboj pomerilo v skupinskem delu, 2 pa sta direktno plasirani v četrtfinale. Zmagovalci slednjega bodo nastopili na 'Final 4', ki se bo odvil med 21. in 23. aprilom.

Dejstva, ki jih morate poznati:

Zgolj PPD Zagreb je bil del vseh 11 ‘Final 4’ turnirjev od leta 2012 dalje. Slednje je največkrat gostil Zadar, in sicer trikrat, po dvakrat se je pokal dvignilo v Skopju in Brestu. Enkrat so se najboljši rokometaši regije za naslov najboljšega spopadli še v Zagrebu, Varaždinu, Novem Sadu in Veszpremu. Dve ekipi sta se veselili pred domačimi gledalci – Veszprem (2015) in Vardar (2018).

Dvakrat v mladi zgodovini tekmovanja se je zgodilo, da je ekipa branila naslov prvaka tako v SEHA ligi kot v ligi prvakov. To je dvakrat uspelo Vardarju, in sicer v sezonah 2016/17 in 2018/19.

Do sedaj je liga SEHA imela zgolj dva predsednika: Mihajlo Mihajlovski je bil na čelu tekmovanja od ustanovitve leta 2011 pa vse do lanskega leta, ko je funkcijo predal Božidarju Djurkoviću.

Trikrat se je zgodilo, da se v polfinalu merita ekipi iz iste države: leta 2013 je Vardar v finale napredoval v dvoboju z Metalurgom, 2019. in lanskega leta pa je Zagreb bil vselej uspešen proti Nexeju. Se je pa zgolj enkrat zgodilo, da so se rojaki merili v velikem finalu – to je zopet uspelo Vardarju in Metalurgu (21:18) leta 2012.

Naslov najboljšega v SEHA ligi so osvojile zgolj tri ekipe. Rekorderja sta Vardar, ki si je tekmovanje pokoril petkrat, nazadnje leta 2019, in Veszprem, ki je ravno tako bil najboljši v oetih izvedbah, nazadnje v lanski sezoni. Veszprem je član tekmovanja 6 sezon in vsakič se mu je uspelo prebiti do velikega finala, kjer je slavil petrkrat, enkrat pa ostal praznih rok proti Skopju. Kar osemkrat pa je na zadnji stopnički igral Vardar, ki je finale izgubil trikrat.

Pomemben del zgodovine SEHA lige je slovenski rokometaš Gašper Marguč, ki je eden izmed treh rekorderjev po številu naslovov v tekmovanju. Družbo mu delata soigralec pri Veszpremu Andreas Nilsson in kapetan Vardarja Stojanche Stoilov.

Zagreb, Vardar, Tatran Presov in Nexe so edine ekipe, ki so del regijskega tekmovanja vseh 12 sezon. Letos se bo za pokal borilo 8 ekip: 2 iz Hrvaške, 2 iz Severne Makedonije, 2 iz Srbije ter po ena iz Slovaške in Madžarske.

Zanimivo, do naslova v ligi je prišlo kar 5 različnih španskih trenerjev: Raul Gonzalez (Vardar), Carlos Ortega (Veszprem), Xavi Sabate (Veszprem), Roberto Parrondo Garcia (Vardar) in David Davis (Veszprem).

V 11 različnih Final 4 turnirjih se je najbolje izkazalo 11 različnih rokometašev, sicer iz zgolj 3 različnih klubov. Po petkrat je bil MVP zaključnega turnirja igralec Vardarja in Veszprema, enkrat pa rokometaš Zagreba.

Zaenkrat je najvišja razlika v velikem finalu 12 golov. Veszprem je leta 2015 ugnal Brestz rezultatom 32:21. Edina izvedba, ki jo je določila loterija sedemmetrovk, je bila sezona 2021, v kateri je Veszprem premagal Zagreb.

Največ zadetkov na eni tekmi je dosegel Mikita Vailupau, ko je v sezoni 2019/20 za Brest na tekmi proti Metaloplastiki dosegel kar 20 golov, a vseeno ni mogel preprečiti poraza s 33:35. Najboljši strelec tekmovanja pa je Zlatko Horvat, ki je za Zagreb prispeval kar 682 zadetkov.

Foto: Sportida.com

 

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Romunke po drami z obrambo v zadnjih sekundah do zmage nad Brazilkami...Več

2

Dobrosrčna poteza Tima Gajserja: Mladi navijač prejel dres in od sreče kar zajokal (VIDEO)...Več

3

Gerčar o Pradu: V najboljši formi je bil v začetku sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sijajen uvod EURA za Slovenijo: Četa Matjaža Keka odščipnila točki favorizirani Danski...Več

2

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

3

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več