single
[158]
153305

Darwinova evolucija

Avtor: Nejc Mravlja
17. 3. 2022, 11.10

Čeprav jo je Ajax na torkovi povratni tekmi – prva se je v Lizboni končala z 2-2 – osmine finala Lige prvakov vztrajno stiskal v ozek obroč, je portugalska Benfica našla rešitev in iz zanimivega dvoboja izšla kot zmagovalka. Mož odločitve in strelec prelomnega zadetka, s katerim je strl nizozemska srca, je nihče drug kot v zadnjih dveh sezonah najboljši topnik Orlov, ki kanijo z njim v bodoče še bogato zaslužiti. Do tja se bo iz reke Tejo v Atlantik zlilo še precej vode, zdi pa se, da pred novim El Matadorjem ni varna nobena tekmečeva obramba.

Tudi iz jako učenih ust pogosto slišimo, da je statistika priročen, a v isti sapi sila krhek pojem, tako da se nanjo ne gre vedno in povsod zanašati. Torkovo tekmo s portugalskim velikanom je Ajax pričel z jasnim prepoznavnim načrtom: s prevlado v posesti in raznoliko napadalno igro, ki temelji na nizu kratkih podaj, streti nasprotnika. Rezultat? 66% posest žoge, 16 strelov (igralci Benfice so zbrali le 4), a ničen učinek. Moštvo Erika ten Haga si z izstopajočimi številkami ni moglo zabrisati črnega madeža ob trpkem slovesu od nadaljevanja gala evropske nogometne pomladi. Ciniki bi na tem mestu dodali, da je nogomet včasih preprost kot torkov veličasten strel z glavo Darwina Núñeza. Orli, ki so se že na prvi tekmi znašli do ramen v pesku in jih je Ajax na povratnem obračunu vztrajno, a neuspešno dušil, se lahko za uspeh zahvalijo novemu Matadorju, ki v mnogočem spominja na originalno različico … z eno pomembno razliko. Edi Cavani v torek ni imel razlogov za zadovoljstvo in bo z Manchester Unitedom končnico lige vseh lig spremljal z varne razdalje, svojo moderno različico, ki še ni dopolnila niti 22 let, pa prihodnji mesec čaka nastop v četrtfinalu.

Ko se Kiborg Erling in Big Rom znajdeta v vzvratnem ogledalu

V rast Núñezovih delnic po zadetku kariere ne dvomi nihče. Čvrsta moderna devetka (187 cm in 81 kg) na veliki met v najpomembnejšem klubskem tekmovanju ni čakala do z zvezdami posutega večera na Areni Johana Cruijffa. Benficin napadalni adut številka ena in trenutno najboljši strelec portugalskega prvenstva (20 golov na 22 tekmah) je s svojim prvim golom v izločilnih bojih lige vseh lig sezonsko evropsko kvoto povišal na štiri, s čimer je za sabo med drugim pustil težkokategornika Erlinga Haalanda (trije goli) in Romeluja Lukakuja (dva gola).

Ten Hagovo moštvo je na krilih bučne podpore, primerljive z Ajaxovimi zlatimi časi, Orlom lomilo krila, a zbrano občinstvo je ob slehernem Urugvajčevem dotiku žoge domala utihnilo. Núñez, ki je jeseni že začaral Barcelonino (dvakrat) in Bayernovo (enkrat) obrambo, na sveti amsterdamski zelenici praktično ni izgubil žoge. Trener Nelson Veríssimo mu je pred prvim sodnikovim piskom namenil pričakovano vlogo osamljenega jezdeca v konici napada z zahtevno, a ob popolni izvedbi sila sladko misijo: čim dlje časa zadrževati žogo v nogah in s tem omogočati napredovanje gostujočega bloka, ki je navidez samodejno lezel proti lastnim vratom. Domačim na čelu s kapetanom Dušanom Tadićem in obrambnim poveljnikom Daleyjem Blindom ni uspelo omejiti, kaj šele preprečiti Núñezovega dnevnega plana. Najsibo sam proti dvema ob kotni zastavici, obrnjen s hrbtom proti vratom v napadu, ali celo na obrambni polovici z namenom vleči soigralce iz krčevitega branjenja čim dlje od svojega kazenskega prostora, Urugvajcu je s pomočjo silnega zalaganja in tehnične prefinjenosti uspelo izpolniti trenerjeva navodila. »Skozi vso tekmo smo precej trpeli. Trener nam je v prvi vrsti zabičal, da nikakor ne smemo prejeti zadetka,« je mož odločitve takoj po zmagovitem zaključku hitel razlagati v novinarski mikrofon.

Nogometaši Benfice so ob vestnem branjenju tekmeca skušali presenetiti tako, kot to običajno počno v vsebini podrejena moštva: lovili so sleherno napadalno prekinitev. Eno od njih je vrhunsko izvedel Álex Grimaldo in s predložkom poiskal Núñezovo glavo, ki tudi tokrat ni zatajila. Novi Matador je preskočil vse, tudi neodločnega domačega vratarja Andréja Onano, in žogo poslal za Ajaxovo golovo črto na način, ki se ga ne bi sramoval niti originalni Matador Cavani. Nekdanji ljubljenec navijačev Danubia, Palerma, Napolija in Paris Saint-Germaina je v podobnem slogu dosegel na desetine zadetkov. Núñezova skok igra v celoti spominja na vzornikovo, enako velja za neusahljivo bojevitost in način zavezovanja traku okrog glave pred vsako tekmo. Brez slabe vesti lahko sklenemo, da sta si Núñez in Cavani podobna tudi v zametku profesionalne poti. Še pred eksplozijo talenta na stari celini – od prihoda v Benfico je za Orle prispeval 40 golov in 14 asistenc – je Núñez dve pomembni leti preživel v neizprosnem urugvajskem prvenstvu, kjer je dodobra spoznal, da utiranje poti v pogosto krut svet profesionalizma nikakor ni enostavno.

Rekordna prodaja v zgodovini najtrofejnejšega urugvajskega velikana

»Ko nam je primanjkovalo hrane, mi je mama odstopila svoj delež. Za moj nogomet je storila vse,« je Núñez priznal v obširnem februarskem intervjuju za drugi največji portugalski športni dnevnik. Zahteven vsakdan v skromni družini iz zaprašenega mesteca Artigas na od boga in oblasti prepogosto pozabljenem severu Urugvaja, kjer – podobno kot v slehernem deprivilegiranem okolju – domač hladilnik nikoli ni poln, ga je docela izbrusil, zato je še pred sklenitvijo prve pogodbe s slovitim Peñarolom sklenil, da se bo za mamin trud zahvalil tako, da bo na igrišču pretekel meter več, vadil več in v svoj napredek iz dneva v dan vlagal več od vrstnikov. Starša in Darwinov starejši brat niso mogli zadržati solz ob 16-letnikovem vstopu v Peñarolovo akademijo. Mladenič je z obvezno spremljavo neusahljive motivacije pridno premagoval ovire in se brez porodnih krčev priključil članskemu moštvu priljubljenih ‘Manyas’. Na zgolj 22 tekmah je v svoj talent in bogat potencial prepričal domačo in tujo javnost, imuni niso ostali niti ogledniki številnih uglednih evropskih klubov. Proti pričakovanjem je ubral neobičajno pot in se poleti 2019 v zameno za dobrih 13 milijonov evrov pridružil španskemu drugoligašu UD Almeríi in poskrbel za najdonosnejšo prodajo v zgodovini Peñarola. Prekosil je celo posel s Fedejem Valverdejem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darwin Nuñez (@darwin_n9)

»Takoj po selitvi v Andaluzijo sem staršem kupil šest hektarjev veliko zemljišče na obrobju Montevidea,« je ponosno priznal. Četudi bi Ajaxov domač stadion premogel tako obširno zelenico, se nogometaši aktualnega nizozemskega prvaka najverjetneje ne bi nič manj zmotili o urugvajskem lisjaku in soigralcih, ki so ta teden poosebili besede še bistveno bolj slavnega Darwina. Najznamenitejši nosilec omenjenega priimka, evolucijski biolog in utemeljitelj darvinizma je v svojem poglavitnem delu z naslovom O nastanku vrst zapisal, da je »izjava sodobnika in filozofa Herberta Spencerja o preživetju najmočnejših, najspretnejših in najiznajdljivejših precej natančna in pogosto celo zelo prikladna«.

Foto: AP Photo/Francisco Seco

 

 

Zadnje video vsebine

1

Ivo Jan: Aleš Mušič je bil izjemno nepopustljiv in zanesljiv hokejist...Več

2

VIDEO: Sablja na tekmi lige prvakov očistil pajčevino, Muršakovi zatresli kar desetkrat...Več

3

VIDEO: V Kopru s futsal vrtiljakom zmedli obrambo nasprotnika...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Saj ni res, pa je: Neuspešno poskušal zadeti s sredine, nato je vajo ponovil nasprotnik…(VIDEO)...Več

2

Ultimativna čast: Dres Aleša Mušiča za večno pod stropom Tivolija (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več