" />
šport TV 1 logo
14:15
VN Italije, prva dirka MX2
šport TV 2 logo
14:15
Hajduk - Gorica Hrvaška liga
šport TV 3 logo
14:00
St. Etienne - Brest Ligue 1

Darja Črnko: Sem mislila, da se bo Ilka malo dlje “ogrevala”

Avtor: Blaž Magdič
31. 1. 2019, 12.38

Ekspresno hitra vrnitev slovenske smukaške kraljice Ilke Štuhec na smukaške tekmovalne proge po poškodbi je prijetno presenetila tudi osebo, ki Ilko najbolje pozna in ki je z njo preživela največ časa, vodjo ekipe in mamo v eni osebi Darjo Črnko. "Priznam, mislila sem, da se bo dlje 'ogrevala'," je Darja Črnko dejala za STA.

Takoj na smukaški uverturi sezone v Lake Louisu je bila Ilka še nekoliko previdna, v Val Gardeni pa je nato v celoti pokazala svoj razkošni smukaški talent ter v manj kot 24 urah zmagala na dveh tekmah, smukaški in superveleslalomski, ter napovedala tudi oster boj za naslov najboljše smučarke na svetu v kraljevski disciplini 10. februarja pod goro Aareskutan.

Niz uvrstitev na zmagovalni oder je nadaljevala na obeh smukih v Cortini d’Ampezzo z drugim in tretjim mestom. Smukaške uvrstitve pred Zlato lisico in odhodom na svetovno prvenstvo na Švedsko pa zaokrožila s petim mestom na progi Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu.

“Tako, kot ona reče, branit nima kaj, tisti naslov ima, noben ji ga ne bo vzel. Vsekakor verjamem, da bo ona dala vse od sebe, tudi mi bomo dali vse od sebe. Lovili bomo, bomo videli, kako se bo to obrnilo. Da, se je dokaj hitro zgodilo, priznam, tudi jaz sem mislila, da se bo malo dlje ‘ogrevala’, kot sem jaz temu rekla na začetku. Ampak bilo je super, ko se je vse tako hitro ‘poklopilo’. Ker potem zraste samozavest, tekmovalec se zaveda, da je še vedno tam, niso to samo časi s treningov, potem je dosti lažje,” je Darja Črnko kot vodja ekipe Ilke Štuhec opisala dogajanje v zadnjih dveh norih mesecih.

Tudi laičnemu očesu je bilo vidno, da ima Ilka zelo dobro opremo in izkušenega serviserja in da je ni strah to opremo tudi uporabiti: “Konkurenca je tako izenačena, da, če ne ‘štima’ čisto vse, ne moreš biti spredaj. Tak da, to pomeni, da dejansko ‘špila’ vse, od smuči, tako ali tako servis, obleke, tisto, kar imajo na sebi …, nekdo reče, o, pol sekunde je zadaj, pa pol sekunde ni čisto nič. Vse mora ‘štimati’, predvsem pa tekmovalec mora biti odločen, želeti, hoteti, vedeti, da zmore, potem pa zgleda, da je lahko.”

Natrpan urnik tekmovanj bo pomenil, da bodo Ilka in njena ekipa iz cilja pohorskega snežnega stadiona že naslednji dan potovali na Švedsko: “To je pa Maribor. Če ne bi šlo za tekmo v Mariboru, ne biti niti razmišljali o tem. To je pa le Pohorje. Kdorkoli je s tem Pohorjem delal in upravljal, vedno so nam stali ob strani, in vem, da nam bodo vedno stali ob strani. Tudi Ilkina želja je bila, da obvezno gremo domov. Ko smo mi še malo razmišljali, je ona rekla, kaj te vi to razmišljate, da sploh ne gremo? Če si ona to tako želi, potem ne more nič škoditi niti utrujenost, pač za logistiko smo morali poskrbeti …, in to je bilo to.”

Pričakovanja na svetovnem prvenstvu v Aareju je vodja ekipe ohranila zase: “Predvsem se moraš umiriti. Sama pričakovanja ti nič ne prinesejo, te lahko samo ‘zabremzajo’. Realno se ve, kam kotira. Ona bo dala vse od sebe, mi bomo dali vse od sebe, potem pa bomo videli, kaka bo dnevna forma, kaka bo forma drugih, na kar ne moreš vplivati, potem pa nekaj že bo.”

Vsi členi v kolesju mehanizma ekipe Ilke Štuhec delujejo utečeno in tekoče: “Ta trenutek je vse dobro, tako kot v bistvu mora biti, saj če tega ni, potem so take stvari težko izvedljive. Sploh v takšnih malih ekipah, kot je naša, mora biti vse jasno.”

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Hrvaški Messi za Rijeko zabil dva evrogola...Več

2

VIDEO: Matevž Irt in njegova Francesca...Več

3

VIDEO: Hokejska akademija je zadetek v polno!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser svoji Špeli naročil: Na Baliju moramo imeti tudi …...Več

2

Prepelič dobil bitko z Realom, s starim prijateljem prihaja v Ljubljano...Več

3

Gajser v ekskluzivnem intervjuju pred navijači: Nimam besed, neverjetni so! (VIDEO)...Več