šport TV 1 logo
10:30
VN Francije, prva dirka MXGP
šport TV 2 logo
09:45
Amiens - Guingamp Ligue 1
šport TV 3 logo
11:00
Četrtfinale: Češka - Nemčija IIHF SP elitne divizije 2019

Dani Bavec: Nova obzorja?

Avtor: Gregor Kovačič
4. 3. 2018, 08.24

Ne glede na to, kako se bodo razpletle prejšnje tri najpomembnejše tekme tega izjemnega konca tedna v Serie A, v katerem se med seboj meri vseh osem najvišje uvrščenih moštev, bo nedeljski večer za vse utrujene igralce enak. Po zasluženi prhi se bodo vsi odpravili pred televizijske zaslone in si ogledali, na kakšen način se bo na novo(ali pa tudi ne) oblikovalo razmerje moči v Italiji. Izjemno zgodbo sedemindvajsetega kroga bo zaokrožil Derby della Madonnina.

Ta trenutek je Milan gotovo v močnejšem položaju od Interja, saj se je pod Gattusovim vodstvom povsem preporodil in že na trinajstih zaporednih tekmah ni izgubil, kar je zanje najdlje trajajoč niz zadnjega desetletja. Marsikoga je presenetilo, da je prav il Ringhio arhitekt tega na pol čudežnega preobrata, po katerem zdaj ni več nemogoče upati, da se Rossoneri lahko na koncu uvrstijo v Ligo prvakov.

Ko je meseca decembra zamenjal Vincenza Montello, se je dalo pričakovati, da bo znal svoje varovance izdatno motivirati, da pa bo tudi na precej zapletenejše načine uveljavil svoj trenerski pedigre, je marsikoga ujelo na levi nogi. Milan sedaj ni le kompaktna zmagovalna enota, pač pa tudi obrambno izjemno solidna, kar ne nazadnje dokazuje tudi niz zadnjih šestih tekem, na katerih Milan ni prejel niti enega zadetka. Vse to v kar treh tekmovanjih, v katerih še vedno »brca«. In še kako bodo rdečečrni brcali na tem prestižnem dvoboju Apeninskega polotoka, saj bi jih zmaga svojim »bratrancem« približala na vsega štiri točke zaostanka in kar naenkrat uvrstitev med prve štiri ne bi bila več znanstvena fantastika, kot je bila, ko je ob Gattusovi prvi tekmi na čelu kluba razlika do Interja znašala ogromnih 18 točk.

Ne gre niti pozabiti, da se je Milanov izjemen niz brez poraza začel ob zmagi nad Interjem v pokalnem tekmovanju, v katerem so se med tem uspeli prebiti v veliki finale. Morda je to edina točka, ki lahko Rossonere malce skrbi, saj so pred dnevi odigral 120 zelo žlahtnih minut proti Laziu. Toda ob tem je treba ponovno opomniti, da Milan že dlje časa igra tekmo na vsake tri dni in da se iz ledenih kopeli nihče ne pritožuje nad napornim ritmom. Povežimo vse to z adrenalinom, ki se sprošča ob derbijih in na koncu je resnično težko staviti proti njim.

Medtem smo večino časa poročali o Interjevi krizi, ki je le potrdila precejšen padec forme od meseca decembra, ko je bila Beneamata še edino preostalo neporaženo moštvo lige in je za kratek čas zavzela celo sam vrh razpredelnice.

Če podrobneje pogledamo zadnje tri tedne, na papirju Inter ni kazal tako slabe forme, saj je dobil dve tekmi od skupno treh. Toda malce neprijetnejša resnica je, da sta bili zmagi doseženi proti Crotoneju in Beneventu, ki ga je meddrugim za celo uro igre povsem nadigral. Toda zadnje pol ure te tekme je Inter precej bolj spominjal na moštvo iz prvega dela sezone, kar utegne na koncu postati prelomnica za preboj iz mentalnega krča. Če bi mu na milanskem derbiju uspelo zajeziti Milanov pohod, bi bila to zanje neprecenljiva iztočnica za končni napad na Ligo prvakov, ki ostaja edini zapovedani cilj te turbulentne sezone.

V nedeljo zvečer bo vsa Italija zadrževala dih in ne le zaradi parlamentarnih volitev, ki bodo potekale pri naši zahodni sosedi. Italijani so politično zelo raztresen narod, ta konec tedna bodo izvolili že petinšestdeseto vlado v nekaj več kot sedemdesetih letih. Nogometna hierarhija je seveda precej bolj monotona, še posebej v zadnjih šestih letih. In v naslednjih dneh bomo izvedeli, ali se pokrajina Calcio spreminja ali ne.

 

Foto: Guliver/Getty Images

 

 

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Zmagoviti skok Gajserja in plapolanje slovenskih zastav...Več

2

Italijani razkrivajo: Iličić dogovorjen z novim klubom in s 700.000 eur boljšo pogodbo...Več

3

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več