puščica dol ikona
Trenutno na sporedu
puščica gor ikona
12:30
Milan - Fiorentina, Nogomet - Serie A
šport TV 1 logo
11:45
Finale: Olimpija - Krka, prva tekma, Košarka - Liga Nova KBM
šport TV 2 logo
13:00
Rijeka - Hajduk, Nogomet - Hrvaška liga
šport TV 3 logo

V Luxembourgu se bo danes začelo ekipno evropsko namiznoteniško prvenstvo. Slovenski reprezentanci bosta na njem nastopali v dveh različnih kakovostnih skupinah, fantje v elitni in se bodo borili za najvišja mesta, dekleta pa v drugi, kar pomeni, da bo njihov maksimum 17. mesto. Prvi tekmeci Slovencev bodo branilci naslova Portugalci.

Poleg njih sta v skupini še dve močni reprezentanci, in sicer Avstrija, prvak na predzadnjem prvenstvu, in Slovaška, ki ima v svojih vrstah dva nova kitajska igralca.

Slovenci so navdušili v kvalifikacijah, v skupini s Poljsko in Belgijo, dvema reprezentancama s širšega evropskega vrha, so zasedli prvo mesto in se neposredno uvrstili na prvenstvo. V takratnem navdušenju se je mnogim celo prikradla misel na kolajno, ki jo dekleta že imajo, a selektor Jože Urh, ki je tudi tokrat v ekipo povabil izkušenega Bojana Tokića, zelo nadarjena mladca Darka Jorgića in Denija Kožula ter Jana Žibrata, ostaja na trdnih tleh.

“Za kolajno smo še prezeleni. Najprej moramo dozoreti, potem bomo lahko razmišljali tudi o večjih dosežkih. Verjamem, da bodo prišli tudi ti časi. Darko in Deni napredujeta iz dneva v dan, Bojan bo še nekaj časa lahko pomagal, saj je namizni tenis tisto, kar najbolje zna, zato se še ne bo kar tako poslovil, kakšno zmago pa bo kljub letom lahko dosegel. Že letos bomo nevarni vsem, vsi se nas že bojijo, toda mi z uvrstitvijo ne smemo biti obremenjeni, še posebno, ker vemo, da je pri nas prisotnih še veliko nihanj, kar je glede na mladost in neizkušenost povsem normalno. V elitni skupini bo uspeh vsaka zmaga, od rezultatov pa me bolj zanima sama igra. Prvenstvo bomo morali izkoristiti za nabiranje izkušenj, igrati pa moramo sproščeno, brez pritiska,” je pred začetkom prvenstva dejal Urh, ki poudarja, da je kakršno koli misel o kolajni zatrl tudi žreb: “Ta bi bil težko slabši. Dobili smo zadnja dva evropska prvaka, če smo že morali dobiti eno reprezentanco najvišjega razreda, pa si zagotovo nismo želeli najboljše reprezentance iz drugega bobna in najbrž najboljše reprezentance, ki je na kakovostni lestvici za nami, za nameček pa se je ta v zadnjem trenutku še okrepila z neugodnima Kitajcema, s katerima nimamo najboljših izkušenj.”

Slovenke bodo igrale v drugi kakovostni diviziji, in sicer v skupini H, v kateri bodo prve nosilke Angležinje, Grkinje in Izraelke. Za Alex Galič, Manco Fajmut, Katarino Stražar in Ano Tofant mora biti cilj prvo mesto v skupini, že v kvalifikacijah so namreč že dokazale, da so Angležinjam, prvim nosilkam skupine, najmanj enakovredne. Prvo tekmo bodo odigrale proti Izraelu.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja