single
[2759]
127687
sport_tv_logo_navigation_mini.png

Danci za domovino, Finci brez strahu

Avtor: Luka Cotič
9. 6. 2021, 10.55

V prvem krogu skupine B se bosta na stadionu Parken v Kopenhagnu pomerili reprezentanci Danske in Finske. Slednja bo prvikrat zaigrala na velikem tekmovanju, gostiteljica obračuna pa je največji uspeh dosegla leta 1992, ko je presenetljivo osvojila naslov.

“Del nečesa velikega,” piše na dresih Danske in v srcih reprezentantov. Letos je slogan dobil poseben pomen. Danska bo namreč prvič gostila veliko mednarodno tekmovanje. “Ko sem bil majhen, sem z roko na prsih stal in pel himno. Sanjal sem, da bom nekega dne to počel na stadionu Parken zastopajoč izbrano vrsto Danske. Ob petju himne se mi naježi koža, prebudi se občutek pripadnosti,” pravi Mathias Jörgensen, Thomas Delaney pa dodaja: “Gre za nacionalni ponos. Čutim veliko odgovornost, ko zastopam svojo domovino in vedno bom zanjo dal vse od sebe. Počutim se ponižno, ker sem med redkimi izbranci.”

Vse tekme skupinskega dela na domačih tleh dajejo upanje Dancem, da dosežejo višave nesmrtne generacije iz leta 1992, ko je Danska osvojila evropski naslov. “Ne zastopamo samo tistih, ki so v nogometu, ampak celotno državo. Srečo imamo, da imamo prednost domačega igrišča. To moramo izkoristiti. Lahko premagamo vsakega v naši skupini,” poudarja Jörgensen. “Star sem bil leto dni. Menda sem sedel na očetovih ramenih pred mestno hišo. Z zgodbo tiste legendarne generacije sem odraščal. Veliko igralcev iz tiste ekipe je postalo legendarnih. Veliko jih je ostalo v nogometu. Gre za fantastično zgodbo,” dodaja Delaney.

Pri Danski je pred časom prišlo do spremembe na selektorskem položaju. Age Hareide je moštvo popeljal na EP, a na zaključnem turnirju ga bo vodil Kasper Hjulmand. Selektorsko kariero je pričel na zelo soliden način. “Čeprav nismo neporaženi, smo pod novim selektorjem zabeležili nekaj dobrih rezultatov. Zato se lahko veselimo velikega turnirja,” razlaga Thomas Delaney. Mathias Jörgensen je prav tako zadovoljen z novim šefom stroke: “Vsi v ekipi smo se dobro prilagodili novemu režimu. Gre za svež izziv, zato upamo, da bomo nadaljevali to posebno zgodbo.” Danska proti Finski ni izgubila že več kot pet desetletij.

15. novembra leta 2019 je Finska dosegla največji uspeh. Zmaga proti Lihtenštajnu je zakoličila uvrstitev na Euro 2020, pomenila je prvi nastop na velikem tekmovanju v zgodovini finskega nogometa. “Kot igralec sem se poskušal uvrstiti na veliko tekmovanje. Potem sem enako poskušal kot član strokovnega štaba. V obeh primerih smo bili vedno neuspešni. Fantastično je. Finci so na to čakali 80 let. Pot je bila dolga, vznemirljiva in na koncu uspešna,” se je v preteklost ozrl finski selektor Markku Kanerva. Končalo se je s slavo, a osem mesecev prej ni nič kazalo na to, saj je bila Finska izžrebana v izredno zahtevno skupino.

V konkurenci Italije, Bosne in Hercegovine, Grčije, Armenije in Lihtenštajna je zasedla drugo mesto. Italijani so bili premočno prvi s 30 točkami, Finci pa so jih zbrali 18, štiri več od najbližjih zasledovalcev Grkov. “Takoj po žrebu sem pomislil, da imamo možnost. Italijo smo pričakovali na prvem mestu, proti BiH, Grčiji in Armeniji pa bi se lahko enakovredno borili za drugo mesto,” je dejal selektor Kanerva. Eden ključnih členov njegove ekipe je izkušeni napadalec Teemu Pukki, ki je v kvalifikacijah dosegel deset zadetkov. Več golov so dosegli samo Izraelec Eran Zahavi, Anglež Harry Kane in Portugalec Cristiano Ronaldo.

“Dolgo sem že v reprezentanci. Doživel sem dobre in slabe čase. Želim biti dober zgled na igrišču. Upam, da mlajši igralci to vidijo. Zdi se mi pozitivno, da pomagam ekipi na kakršenkoli način,” sporoča Pukki. “Najbolj sem si želel, da bi ekipa verjela. Čas je bil že, da pokažemo, koliko smo sposobni doseči. To je bila moja misija. Temelji so bili postavljeni v prvi ligi narodov, ko smo v ligi C zmagali v svoji skupini. To nam je dalo samozavest, po tistem smo začeli verjeti, da smo lahko uspešni tudi v kvalifikacijah za Euro,” dodaja selekktor. Pod vodstvom nekdanjega šolskega učitelja Finska na Euro 2020 prihaja brez strahu.

Prenos tekme Danska – Finska si lahko ogledate v soboto ob 18. uri na Šport TV 1.

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Allegri besnel po tekmi: ”In oni bi radi igrali za Juventus!” (VIDEO)...Več

2

Lotrič: Evropa nam bo prinesla veliko novih izkušenj (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Bo Olimpija eno izmed presenečenj letošnje ICEHL?...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Olimpija v ICEHL...Več

2

Pred derbijem na ŠTV: Mulahusejnović je novi Džeko (video)...Več

3

Puškaša naj dobi … kuža!...Več