single
[2,3194]
203165

Dabanovič o vratarskem duelu Vidovšek-Jug: Težko bi izbral, kdo je boljši, oba sta ključna člena svojih ekip

Avtor: Aljaž Pirnat
13. 9. 2023, 16.17

V soboto zvečer se bosta na prvem večnem derbiju v letošnji sezoni v Stožicah pomerila Olimpija in Maribor. Ne bo pa šlo le za dvoboj dveh večnih tekmecev, temveč tudi za dvoboj dveh fantastičnih vratarjev, ki v letošnji sezoni branita v izvrstni formi. Pri Olimpiji je to mladi Matevž Vidovšek, pri Mariboru pa izkušeni Ažbe Jug. O tej neposredni bitki čuvajev mrež smo govorili tudi z nekdanjim slovenskim reprezentančnim vratarjem Mladenom Dabanovičem.

Naš sogovorec je sprva dejal, da sta tako Vidovšek kot Jug vrhunska vratarja, ki igrata v vrhunski formi, a da je vseeno vloga slednjega v igri svojega kluba nekoliko drugačna.

“Glavna razlika v njunem stilu igre je, da ima Jug pri Mariboru bolj definirano vlogo igre z nogo. Maribor ima bolj uigrane kombinacije pri izgradnji igre, pri katerih je prisoten tudi vratar. Glede stila branjenja sta si dokaj podobna, morda je pri Jugu viden nekoliko bolj italijanski stil branjena, pri Vidovšku pa bolj nemški. Sicer pa sta oba kompletna vratarja,” je o primerjavi med vratarjema povedal Dabanovič.

Po stilu igre sta si sicer morda podobna, vendar pa ju ločita predvsem starost in izkušnje. Slednjih ima zagotovo več 31-letni Jug. A mlajši, 23-letni Vidovšek bo nedvomno željan dokazovanja, kar pa lahko, po besedah našega sogovorca, prinese veš slabega kot dobrega.

“Zagotovo so izkušnje tiste, ki imajo na velikih tekmah bolj pomembno vlogo kot želja po dokazovanju. Ta lahko pri vratarjih včasih deluje kot dvorezen meč. Želeti si preveč in ne biti najbolj racionalen se lahko izkaže kot slaba lastnost. Vidovška je v letošnji sezoni prevelika želja po zmagi na koncu že nekajkrat kaznovala. Tu se bo moral še malce naučiti kontrolirati čustva in reakcije,” je o neposredni bitki med starostjo in izkušnjami ter mladostjo in težnjah po dokazovanju dejal nekdanji slovenski reprezentant.

Obenem je Dabanovič izpostavil, da bo vloga obeh vratarjev še posebej pomembna takrat, ko se bo srečanje ”lomilo”. “Vratarjevo kvaliteto določajo obrambe v odločilnih trenutkih. Za ekipo je pomembno, da vratar v odločilnem trenutku brani oziroma reši situacijo za zadetek. Kljub mladosti menim, da je Vidovšek v letošnji sezoni pokazal izjemno psihološko stabilnost. Enajstmetrovka proti Ludogorcu je bila tipičen primer tega. Tudi na derbiju bo psihična stabilnost obeh vratarjev izjemno pomembna.”

Sploh Olimpija ima v fazi obrambe v letošnji sezoni precej težav. Na prvih šestih tekmah letošnjega državnega prvenstva so zeleno-beli prejeli kar dvanajst zadetkov, svojo mrežo pa jim je nedotaknjeno uspelo ohraniti le enkrat. Prav toliko ”čistih mrež” imajo v letošnji sezoni tudi Vijoličasti.

“Za razliko od lanske sezone ima Olimpija zagotovo nekaj težav v fazi obrambe. Sicer ne bi rekel, da je to zgolj težava vratarja in pa zadnje linije, ampak gre za težavo celotne ekipe v fazi branjenja. Včasih je lahko to za vratarja koristno, saj ima več dela in ne le tiste ene intervencije, pri kateri mora biti stoodstotno osredotočen. Po drugi strani pa tekme brez prejetega zadetka zelo pomembno vplivajo na vratarjevo samozavest in psihično stabilnost,” je pojasnil Dabanovič.

“Hkrati velja poudariti, da pri t. i. ”čistih mrežah” ni tako pomembna vloga vratarja, kot je pomembna vloga trenerja. Osebno mislim, da si bosta oba stratega želela umirjen, kontroliran derbi. Poudarek bo na tem, kako ne prejeti zadetka, in šele nato, kako ga doseči. Jasno je tudi vratarju delo nekoliko olajšano, če je njegova ekipa bolj osredotočena na obrambni, kot pa napadalni del igre,” je še dodal.

Na koncu je beseda nanesla še na to, kdo od čuvajev mrež, ki bosta na sobotnem derbiju stala med vratnicama, je trenutno bolj vroč. “Kar se forme tiče, sta si oba precej blizu. Oba lahko naredita še korak naprej, saj sta v preteklosti že pokazala boljšo formo. Ampak da komurkoli ne naredim krivice, oba sta vrhunska vratarja in zelo pomembna člena svojih ekip. Ne glede na število prejetih zadetkov, bi komurkoli težko dal prednost. Oba bosta na derbiju za svoje moštvo vsekakor igrala zelo pomembno vlogo.”

Olimpija in Maribor bosta moči merila v soboto zvečer. Prenos tekme v živo si boste lahko ogledali na Šport TV 1. S studijskim delom začnemo ob 19.30. Vabljeni v našo družbo!

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Motika cilja visoko: “Pričakujem velik prestop, vidim se v eni izmed najboljših petih lig” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Nalet, ki odmeva še v dnevih po tekmi! Branilec Olimpije tekmeca pospravil na klop...Več

3

VIDEO: Prestop, ki je zaznamoval bundesligaško poletje...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več