pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Cagliari - Lazio Serie A
šport TV 2 logo
01:15
Amiens - Montpellier Ligue 1
šport TV 3 logo
01:00
Bordeaux - PSG Ligue 1

Čop: Želimo si junijsko veslaško regato na Bledu

Avtor: Gregor Kovačič
19. 5. 2020, 11.44

Med prvimi, ki napovedujejo zagon tekmovanj v Sloveniji, so veslači. Iztok Čop, ki se prav letos spominja 20-letnice zlate olimpijske kolajne z Luko Špikom na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, kot selektor izpostavlja, da si želi, da bi Slovenija že junija na Bledu gostila mednarodno veslaško regato.

“Na zvezi načrtujemo, da bi 23. in 24. junija na Bledu gostili mednarodno regato. Zanimanje za nastop je tako na Hrvaškem kot v Avstriji veliko. Seveda bo do takrat treba odpreti meje in odpraviti vse druge omejitve in glede na te bomo pripravili tudi program. V skrajnem primeru se bo nastopalo le v manjših čolnih ali pa bomo organizirali tekmo samo za slovenske veslače,” pravi Čop.

Ta dodaja, da po tako dolgem premoru tekmovalci nujno potrebujejo pregledno tekmo. Ta bo dala tudi obrise za reprezentanco v sezoni 2020, kjer je Evropska veslaška zveza že spremenila koledar tekmovanj in napovedala izvedbo evropskih prvenstev v septembru in oktobru. Mladinci bodo tekmovali v Beogradu, mlajši člani v Duisburgu, člani pa v Poznanju.

“Tekma je tudi nujna za motivacijo veslačev. Številnim je namreč močno padla, ko je moral Bled v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo odpovedati svetovno prvenstvo za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah. Upam, da bomo to tekmo pred počitnicami res izpeljali.”

Veslači po večini spet trenirajo zadnjih 14 dni. “Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa je večina začela delo v enojcih. Nekaj težav je z ‘rimen’ veslači (veslanje z enim veslom), kjer je razmak med veslačema le dober meter, a je res, da tukaj ni neposrednega kontakta med partnerji in da gre za stalne posadke, v katerih se športniki ne menjajo med sabo. Za te čolne še čakamo nekatere potrditve s strani pristojnih služb.”

Prve tekme bodo pokazale tudi pravo pripravljenost tekmovalcev po epidemiji. “To je zdaj težko oceniti. Tekmovalci so delali doma, klubi so jim posodili praktično vse ergometre, ki so na voljo, a bili so dolgo brez pravega treninga na vodi. Več bodo pokazala testiranja in skupni treningi konec meseca, še bolj realno sliko pa nato junijska tekma. Posebej, če se nam bo pridružila tudi konkurenca iz tujine.”

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več