single
[8]
191728

Čeh slavil v Dohi, Šutej druga, Mišmaš Zrimšek podrla slovenski rekord

Avtor: Urban Kolman
5. 5. 2023, 18.50

Svetovni prvak Kristjan Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone na svetu zmagal v Dohi, kjer se je začela atletska diamantna liga v tej sezoni. Disk je vrgel 70,89 metra za rekord mitinga. Tina Šutej je s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem in bila druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila peta na 3000 m zapreke s slovenskim rekordom.

Štiriintridesetletna Šutej je izenačila svoj slovenski rekord na prostem; 4,76 metra je skočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi. S 4,81 m, izidom sezone na svetu, je zmagala Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja.

Osemindvajsetletna Maruša Mišmaš Zrimšek je s časom 9:13,61 izboljšala svoj slovenski rekord 9:14,84, ki ga je tekla 4. avgusta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta. Z izidom sezone, 9:04,38, je zmagala Winfred Mutile Yavi, ki nastopa za Bahrajn.

Najboljši nastop slovenske atletike na diamantnih tekmah v zgodovini je prvi začel Čeh in povsem dotolkel tekmece. Prejšnji rekord mitinga v katarski prestolnici v metu diska je imel Šved Daniel Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia je bil tokrat drugi s 67,14 metra. Čeh je že v prvi seriji dosegel največjo daljavo tekme. Po neveljavnem drugem metu je nato vrgel še 68,95, 68,46 in 70,70 metra v peti seriji, v zadnji pa je prestopil.

V vseh veljavnih poskusih je tako vrgel več od najboljšega izida preostalih tekmecev. Stahl je svojo najboljšo daljavo za drugo mesto dosegel v tretji seriji, tretji je bil Američan Sam Mattis s 64,69 m. Olimpijski podprvak, Šved Simon Pettersson, je bil šele šesti (64,30 m).

Štiriindvajsetletni Čeh je lani zmagal na vseh mitingih diamantne atletske serije v sezoni in kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago v disciplini. Čeh v Dohi ni veliko zaostal za slovenskim rekordom, 71,27 m je vrgel 26. junija lani v Birminghamu.

Največ v tem letu je v metu diska vrgel Mykolas Alekna. Litovec, ki je še na študiju v ZDA in bo pozneje prišel v Evropo, je v kalifornijskem Berkeleyju 29. aprila vrgel točno 71 m. Alekna je lani na evropskem prvenstvu v Nemčiji edini premagal Čeha.

Na uvodni tekmi letošnje serije najprestižnejših mitingov v kraljici športov je od trojice slovenskih predstavnikov zadnja tekmovanje končala Šutej in si zagotovila mesto med prvo trojico. V diamantni ligi je bila lani skupno tretja, uvodni diamantni miting sezone je začela z drugim mestom.

Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, je v drugih poskusih preskočila njeni začetni višini na 4,45 in 4,55 m. Ko je 4,63 m preskočila prvič, je bilo jasno, da bo med prvo trojico, saj so, razen treh, ostale tekmovalke izpadle najpozneje na tej višini.

Poleg članice Kladivarja sta bili v igri za zmago le še Američanki Sandi Morris, srebrna na OI v Tokiu na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, in Moon. Obe sta letvico na 4,71 m preskočili v prvih skokih, Šutej pa v tretjem. Nato so letvico postavili na 4,76 m.

Na tej višini je bila Šutej uspešna drugič in je s tretjega napredovala na drugo mesto. Moon je namreč letvico preskočila prvič, aktualna dvoranska svetovna prvakinja Morris pa je preostala skoka pustila za naslednjo višino, 4,81 m. V drugem skoku je bila uspešna le Moon in na naslednji višini ni več skakala, saj sta Šutej na drugem in Morris na tretjem mestu po neuspešnih skokih na 4,81 m že prej končali nastopa.

Izjemno je nastopila tudi Mišmaš Zrimšek. Poleg v Keniji rojene Yavi, četrte lani na SP, so jo prehitele le še Etiopijka Sembo Almayew (9:05,83), srebrna lani na mladinskem SP, in Kenijki Faith Cherotich (9:06,43), svetovna mladinska prvakinja, ter Beatrice Chepkoech (9:06,90). Slednja je naslov svetovne prvakinje osvojila leta 2019 prav v Dohi, tega leta in leta 2018 pa je zmagala tudi v seštevku diamantne lige.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več