single
[8]
167772

Čeh po svetovnem zlatu do evropskega srebra

Avtor: Blaž Magdič
19. 8. 2022, 22.11

Kristjan Čeh je v finalu evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu v metu diska osvojil srebrno medaljo z 68,28 m. Z rekordom prvenstev, 69,78 m, je zmagal Litovec Mykolas Alekna. Čeh je osvojil deseto slovensko odličje na 25. EP. Podelitev medalj v tej disciplini bo v soboto ob 19.16.

Triindvajsetletni Čeh je naslov svetovnega prvaka za svoj prvi velik članski uspeh osvojil 20. julija v Eugenu, ko je z 71,13 metra dosegel tudi rekord prvenstev.

Rekord EP je Čeh v Münchnu postavil v sredinih kvalifikacijah z zgolj z enim metom, ko so mu namerili 69,06 metra. Tedaj je za več tri metre presegel konkurenco. Alekna, drugi na SP, je tokrat Čeha v finalu premagal in mu odvzel tudi rekord EP.

Tretji je bil presenetljivo s 67,14 m Britanec Lawrence Okoye (67,14 m), nekdanji evropski prvak med mlajšimi člani (2011) in igralec ameriškega nogometa.

Četrti je bil Šved Simon Pettersson, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu (67,12 m), peti njegov rojak in olimpijski zmagovalec Daniel Stahl (66,39 m), šesti pa branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (65,40 m).

V bavarski prestolnici je Čeh finale začel kot deseti po vrsti med 12 finalisti in imel povsem ponesrečen prvi met, ko je tudi prestopil. Po prvi seriji je presenetljivo vodil Okoye (67,14 m).

Ptujčan je v drugem poskusu prevzel vodstvo s 67,62 m, čeprav še vedno ni bil zadovoljen in je to pokazal z jeznim pogledom in udarcem v dlani. Drugi je bil Alekna z naslednjim metom, ki je meril 67,26 m, tretji je ostal Okoye.

Dva metra in šest centimetrov visoki slovenski atlet je v tretjem metu znova popravil svoj dosežek na 67,81 m, bil še vedno nezadovoljen, a manj kot po drugem. Ko je Alekna vrgel 66,82 m, je po polovici tekmovanja še naprej vodil Čeh.

Odpadel pa je že velik tekmec, Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m). Dobitnik brona na OI v Tokiu, SP v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem EP v Berlinu je za eno mesto izboljšal dosežek iz SP v Oregonu, a je na devetem mestu (63,02 m) ostal brez zadnjih treh serij.

Čeh je v četrti seriji Alekno zamenjal kot zadnji v vrstnem redu finalistov, od osmerice pa kar polovica ni imela veljavnega meta, tudi Alekna in Okoye. Čeh je serijo zaključil s tretjim metom prek 67 m (67,64 m).

Peta serija je prinesla zamenjavo na vrhu, Alekna je vrgel 69,78 m, takoj nato je Čeh sicer popravil svoj dosežek na 68,28 m, a nazadoval na drugo mesto.

V zadnji, šesti seriji sta Alekna in Čeh tako znova zamenjala mesti v razvrstitvi metov. Slovenski rekorder je ostal brez veljavnega dosežka, 19-letni Alekna pa je vrgel 66,18 m za prvo veliko zlato člansko odličje.

V bavarski prestolnici je bil napovedan dež, ki je močno motil dopoldanske kvalifikacije, sredi popoldneva pa je prenehalo deževati, kot je bilo tudi med večernim tekmovanjem, ko je bilo na tribunah veliko slovenskih navijačev. Med njimi so bili najbolj zanimivi tisti iz Bovca, ki so imeli ogromen napis Čeha v belem morskem psu.

Če je svojo konkurenco “pojedel” v kvalifikacijah dva dni prej, ko je krepko presegel 68,87 m, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na EP pred 12 leti v Barceloni, kar je bil doslej najboljši dosežek na prvenstvih stare celine, pa v finalu prvemu favoritu za zlato ni uspelo, da bi drugič v manj kot mesecu dni stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Trener Olimpije po remiju s Koprom: “Nisem zadovoljen, jasno je, da smo si zaslužili zmago” (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljković točko v Ljubljani sprejel odprtih rok: “Preveč smo trpeli, da bi lahko zmagali” (VIDEO)...Več

3

Tim Gajser za ŠTV: “Komaj čakam Pokal Narodov, saj smo vsi trije dirkači v odlični formi” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več