single
[8]
159555

Čeh in Šutejeva v soboto na diamantni ligi

Avtor: Blaž Magdič
19. 5. 2022, 16.08

Slovenska rekorderja Kristjan Čeh in Tina Šutej bosta v soboto nastopila na diamantni ligi v britanskem Birminghamu, kjer bosta v metu diska in skoku s palico v krogu favoritov za najvišja mesta. To bo druga diamantna liga sezone, na uvodni v Dohi 13. maja je bila edina slovenska predstavnica Neja Filipič v troskoku peta s 14,43 m.

Triindvajsetletni Čeh je konec prejšnjega tedna v Mariboru na prvi tekmi v poletni sezoni zmagal s 67,40 metra in je s tem peti na letošnji lestvici izidov na svetu. Vodi olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je 69,11 m vrgel v ameriški Chuli Visti 7. aprila. Nihče izmed preostalih ni presegel 67,69 m, kar pomeni, da je Ptujčan zelo blizu drugega mesta.

“Še malo, pa bom v samem vrhu. Zelo sem zadovoljen, na tekmo sem prišel brez pričakovanj. Komaj čakam na Birmingham, kjer bodo vsi najboljši na čelu s Stahlom, to bodo prave male olimpijske igre,” je po tekmi v štajerski prestolnici dejal Čeh.

Ptujčan je izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal in s 66,11 m prvič v karieri ugnal tudi Stahla. Pred tem je 27. februarja na Ptuju dosegel 67,27 m.

Še boljšo zimsko sezono pa je imela Šutejeva. Kronala jo je 19. marca v Beogradu, kjer je na dvoranskem svetovnem prvenstvu osvojila bronasto medaljo s 4,75 metra. S šesto slovensko kolajno na dvoranskih SP je Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in trenira v Celju, nadgradila srebro, ki ga je osvojila na dvoranskem EP marca lani na Poljskem.

“Po SP v Beogradu je bilo malo časa za pripravo na poletje. Po prvenstvu je Šutejeva poleg tega zbolela za covidom-19. Po bolezni ni mogel trening steči, kot bi sicer. Trenerji namreč ne vemo natančno, s kakšno intenzivnostjo se lahko po tej bolezni trenira. Prva tekma bo pokazala, kako in kaj, Anglija je nepredvidljiva glede vremena, to pa je zelo pomembno za skok s palico. Upam, da bodo pogoji dobri in da bo dobila pozitivne občutke. Ni tako pripravljena, kot je bila za zimo, vendar bo tudi konkurenca dodala svoje,” je povedal trener Šutejeve Milan Kranjc.

Naslov je v Beogradu ubranila Američanka Sandi Morris, srebro je osvojila njena rojakinja Katie Nageotte; olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020 je tako kot Šutejeva skočila 4,75 m.

Triintridesetletna Šutejeva se bo v Birminghamu po EP v srbski prestolnici prvič pomerila tako z Morrisovo kot Nageotte. Na startni listi sta tudi Britanka Britanka Holly Bradshaw, bronasta na OI v Tokiu, in evropska ter nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017 Grkinja Katerina Stefanidi, ki je bila četrta na OI.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Iz nebes v pekel; najprej branil kot Kahn, nato pa …...Več

2

Velikonja za ŠTV: V Gorici sem vodja ekipe in zadolžen za prenašanje znanja...Več

3

VIDEO: Velika drama na footgolf turnirju na Ptuju, na koncu zmaga Slovencu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več