šport TV 1 logo
14:00 V ŽIVO
Studio 3, 4, Šport!
šport TV 2 logo
12:25 V ŽIVO
Spezia - Sassuolo Serie A
šport TV 3 logo
12:55 V ŽIVO
Bordeaux - Nice Ligue 1

Čeferin: Sprejemamo proteste proti rasizmu

Avtor: Marko Premrl
6. 8. 2020, 15.20

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je nogometaše izrecno pozval, da se pridružijo protestom proti rasizmu in diskriminaciji. Slovenec je v izjavi za javnost dejal, da nogometaši za klečanje, slogane, izjave in simbole na to temo ne bodo kaznovani.

“Uefa ima ničelno toleranco do rasizma in vsak igralec, ki želi na protestirati in zahtevati enakost med ljudmi, ne spada med tiste, ki jih je treba kaznovati,” je dejal visoki nogometni funkcionar v izjavi Uefe.

Tako boj proti globalni pandemiji koronavirusa kot tudi boj za enake pravice med ljudmi sta letos predstavljala “poziv družbi in celotni evropski nogometni skupnosti, da se zbudi.”

“Uefa je vedno priznala svojo odgovornost za spopadanje z vsemi oblikami rasistične pristranskosti v evropskem nogometu in za sprejemanje konkretnih ukrepov za boj proti rabi rasističnih opazk proti igralcem,” je dodal Čeferin.

Prvi mož Uefe je priznal, da sporna mnenja niso vedno prijetna, toda s to težavo se morajo vsi aktivno spoprijeti. “To pomeni, da bi posameznike spodbudili, da še naprej odprto govorijo o rasizmu v nogometu. Tudi potem, ko tema ni več v naslovih,” je pristavil Čeferin.

Priznal je tudi, da je to za krovno organizacijo, kot je Uefa, velik izziv in da vsi pri izkoreninjenju teh pojavov potrebujejo pomoč oblasti. “Rasizem, diskriminacija – ti odnosi so zakoreninjeni v širši družbi in nič se ne bo spremenilo brez usklajenih vladnih ukrepov in tistih v državnih institucijah, predvsem šolah,” je zaključil slovenski funkcionar.

 

Foto:Guliver/Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Ko ne veš, kaj bi … lobaš...Več

2

VIDEO: Slovenski velemojster “zložil” srbskega kapetana in ukanil vratarja...Več

3

VIDEO: V Estoniji z menjavo po 13 sekundah izigrali pravila...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Herlings šokiral: Ničesar nisem čutil od pasu navzdol...Več

2

BLOG: Eksperiment? Da, a z enormnimi možnostmi za uspeh!...Več

3

Nove smernice za 11-metrovke: Igralci niso pingvini!...Več