single
[3137,2]
158839

Bundesliga: Kako deluje sistem izpadanja in napredovanja?

Avtor: Rene Vidmar
11. 5. 2022, 19.59

V mnogih evropskih nogometnih ligah najboljše tri ekipe prvenstva neposredno napredujejo v višjo ligo, medtem ko najslabše tri neposredno izpadejo v nižjo. Tak sistem pa ne velja v nemškem nogometu, saj v višjo in nižjo ligo neposredno peljeta le prvi dve in zadnji dve mesti. O tem, ali bo tretja ekipa ostala v ligi, ali iz nje izpadla, pa odločata dve ''play-off'' tekmi

”Play-off” tekmi v Nemčiji igra ekipa, ki je tekmovanje v Bundesligi sklenila na 16. mestu, in ekipa, ki je bila v Bundesligi 2 tretja. Prva tekma se igra na domačem stadionu prvoligaša, medtem ko se druga odvija na stadionu drugoligaša. Skupni zmagovalec obeh tekem si v naslednji sezoni zagotovi mesto med bundesligaško elito.

V primeru, da je po dveh tekmah ”play-offa” izid izenačen, o napredovanju odloča pravilo golov v gosteh. To pomeni, da goli doseženi v gosteh štejejo dvojno (povedano drugače: napreduje gostujoče moštvo). Če to ni dovolj, ekipi igrata dva 15 minutna podaljška. Če sta ekipi še vedno izenačeni, sledijo enajstmetrovke.

Letošnji ”play-off” tekmi se bosta odvili 19. in 23. maja. Pred zadnjim krogom v Bundesligi in Bundesligi 2 kaže, da bosta ”play-off” tekmo za obstanek/napredovanje igrali ekipi Stuttgarta in Hamburgerja.

Bundesliga: Zadnji krog sezone od sobote dalje na Šport TV! V nedeljskem studiu bo gost tudi naš komentator Nejc Mravlja.

Foto:Alexander Scheuber/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Pancar: ”Če bom pridno delal, sem prepričan, da bo prišel moj čas!” (VIDEO)...Več

2

Darijan Matić – “zlati” kapetan Olimpije in del Murinega sanjskega vzpona...Več

3

Bundesliga: Pregled sezone 2021/22 (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Matić za ŠTV: Obdobje v Olimpiji najlepše v karieri!...Več

2

Puš pred začetkom SP elitne divizije: “Prvak je lahko 8 ekip!”...Več

3

Poslovnež, ki je Koper vrnil na nogometni zemljevid: ”V nogometu ni garancije za uspeh!”...Več