šport TV 1 logo
12:45
Finale: Real Madrid - Valencia, prva tekma Španska liga 2016-17
šport TV 2 logo
12:00
Slavia Praha - Jablonec Češka liga
šport TV 3 logo
12:00
New York Rangers - Toronto NHL

Gajšek: Bonboniera za Carletta

Avtor: Gregor Gajšek
28. 10. 2018, 10.01

Enega izmed derbijev 10. kola italijanskega prvenstva bosta drevi (začetek ob 20:30) na stadionu svetega Pavla v Neaplju odigrala Napoli in Roma. To bo že 163. Derby del sole v 90-letni zgodovini obračunov med azzurri in giallorossi.

Napoli, ki Rome na svoji zelenici ni premagal že 4 leta (v tem času en remi in dve zmagi Rimljanov), je v mojih očeh na tej tekmi favorit. Na dvanajstih tekmah v tej sezoni Serie A in lige prvakov je razočaral le dvakrat. V Genovi proti Sampdorii (0:3) in v Beogradu proti Crveni zvezdi (0:0). A je na drugi strani v tem času dokazal, da je konkurenčen tudi najboljšim. Premagal je Liverpool in remiziral sredi Pariza proti PSG. Z nekaj sreče (in malo manj naivnosti) bi se lahko izognil tudi porazu proti Juventusu. Ancelotti je v kratkem času, kolikor je trener Napolija, obrnil na glavo in zrahljal marsikatero zabetonirano konstanto predhodnika Sarrija. Svoje nogometaše je hitro prepričal, da igralni sistem 4-3-3 ni edini, v katerem lahko uspešno igrajo. Nastala je inačica 4-4-2 ter včasih tudi 4-2-3-1. V uporabi pa je tista, ki nasprotniku povzroči največ težav. Če smo še štiri mesece nazaj znali začetno XI Napolija na pamet vsi, je danes nemogoče napovedati, koga bo na posamezni tekmi Carletto postavil na igrišče od prve minute. Na devetih tekmah letošnje Serie A je za Napoli igralo vseh 21 nogometašev, ki so na voljo. Še več. Prav vseh 21 je bilo tudi v prvih postavah. Odvisno od trenutne forme, iztrošenosti, taktičnih prijemov in nasprotnikovih karakteristik.

Roma se v zadnjih letih v Neaplju sicer dobro počuti, a pred današnjim derbijem vseeno menim, da bo svoj niz zmag na San Paolu težko potegnila na številko tri. Res je, tudi Napoli ni vrhunsko konstanten v svojih predstavah, toda Roma je v tej sezoni – kot bi rekel Forest Gump – kot bonboniera: nikoli ne veš, kaj boš dobil. Di Francesco, ki pretika med sistemoma 4-3-3 in 4-2-3-1 je na devetih tekmah tega prvenstva igral že s 23-imi igralci, 21 od njih jih je tudi že začenjalo tekme. Tako različne, kot so začetne postave Rome, so tudi njene predstave in rezultati. In videti je, kot da so ti boljši, ko je pritisk maksimalen. Po sramotnem porazu v Bologni in kazenski karanteni so sledile štiri zmage (med njimi tudi triumf na rimskem derbiju), a takoj ko je presija popustila, je Roma spustila gard in izgubila proti SPAL-u. In prav zaradi tega je drevi pritisk znova skoraj na vrhuncu, Di Francescova glava pa spet na tnalu. V prvih devetih kolih, ko je bil razpored relativno lahek, je Roma zapravila kar 13 točk, zdaj, ko je razpored posejan s potencialnimi minami, pa bo Roma morala te napake popravljati.

Glede na dejstvo, da je Roma v tej sezoni izgubila prav vseh pet tekem , na katerih je prva prejela zadetek, lahko pričakujemo, da bo Napoli naredil vse, da povede z 1:0. Še najlažje mu bo to uspelo, če bo taktično Romi prepustil iniciativo, ji nato odvzel žogo na na sredini igrišča ter zatresel njeno mrežo iz protinapada. Roma ima namreč silne težave pri branjenju hitre tranzicijske igre. Napoli pa je v tem segmentu naravnost briljanten. Če bo Napoli povedel, bo Roma prisiljena igrati še bolj tvegano in z zadnjo linijo še bližje vratom tekmeca, kar pa bo Neapeljčanom odpiralo nove in nove možnosti za protinapade.

V tej sezoni mentalno kot kristal krhka Roma, ki se zlomi že ob prvih znakih težav (Bologna, SPAL), bo morala za pozitiven rezultat odigrati svojo najboljšo predstavo v tej sezoni. Boljšo kot proti Laziu, ki velja za njen največji skalp v teh dveh mesecih. Zbranost bo morala biti vseh 95 minut na vrhunski ravni, napake v vezni vrsti in obrambi bo treba limitirati čim bližje minimumu. Presing bo morala Roma igrati zelo orkestrirano ter se požrtvovalno vrčati na svojo polovico, sicer bodo tehnično odlični azzurri z lahkoto izkoriščali vrzeli v nestrnjeni Romini conski postavitvi. Vsekakor pa mora biti Rimljanom jasno, da se brez odločnosti in požrtvovalnosti Napoliju ne bo mogoče zoperstaviti. In napad? Že res, da je Đeko na zadnjih šestih tekmah dosegel osem golov (6 za Romo in 2 za BIH). Res pa je tudi, da je na zadnjih sedmih v Serie a dal le enega (proti Empoliju) ter zapravil nešteto priložnosti, nekaj tudi izvenserijskih (54. minuta proti SPAL-u). Romini tifozi upajo, da bo ponovil predstavo iz 3. marca letos, ko je Napoliju dal dva gola iz polpriložnosti, ter da se bo končno zbudil Schick (če bo sploh zaigral).

Neapeljčani imajo seveda svojega aduta. V prvi vrsti Lorenza Insigneja, ki je za svojih 6 golov porabil 32 strelov (prav toliko kot Đeko za 2). Proti obrambi, ki silno težko zaustavlja hitre in tehnično dovršene igralce, bo zagotovo prišel do svoje igre in priložnosti. Je morda recept za limitacijo domače 24-ice ta, da Di Francesco – tako kot proti Laziu – na desno stran obrambe postavi Santona, Florenzija pa pomakne na desno stran napada? A to bi najbrž pomenilo, da se odreče Ünderju.

Če je Roma kar sama poskrbela, da mora drevi hočeš-nočeš po kostanj v žerjavico, pa je za dodaten pritisk na Napoli sinoči poskrbel Juvenstu. Ob morebitnem porazu, bi imel Napoli že po četrtini prvenstva sedem točk zaostanka za vodilnim.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več