pismo ikona
šport TV 1 logo
08:45
Bologna - Atalanta Serie A
šport TV 2 logo
08:45
Genk - Anderlecht Belgijska liga
šport TV 3 logo
08:45
Kadetten Schaffhausen - Kristianstad EHF Liga prvakov

Bomo letos res še lahko spremljali ligo NHL?

Avtor: Šport TV
16. 4. 2020, 19.01

Po tem ko je 12. marca v izjavi za javnost liga NHL sporočila, da se sezona zaradi širjenja Korona virusa začasno ustavlja, se je v zadnjih dveh dneh zopet oglasil komisar lige NHL, Gary Bettman. Hokejski javnosti je sporočil, da bo morala biti liga fleksibilna, hkrati pa je omenil, da iščejo različne scenarije kako končati letošnjo sezono in podeliti Stanleyev pokal. Seveda je varnost javnosti najpomembnejši dejavnik pred morebitno vrnitvijo tekmovanja.

Pa bomo letos res še lahko uživali v hokejskih vragolijah največjih mojstrov? Sam zagotovo nisem poklican, da na podlagi informacij, le te razčlenim, si ustvarim sliko in zapišem, da se bo liga NHL nadaljevala oziroma se ne bo. Si pa jo z majhno pomočjo lahko ustvarite sami.

Prvi ukrep je liga NHL sprejela 9.marca, skupaj z NBA, MLB in MLS. Nanašal se je na omejitev dostopa novinarjem v garderobe in klubske prostore ekip, kamor so do nadaljnjega dovoljevali le igralcem in zaposlenim. Že dva dni pozneje je liga NHL po odločitvi lige NBA, da sezono začasno ustavi, sporočila, da se bo posvetovala s strokovnjaki in ocenila svoje možnosti. Zgoraj zapisano odločitev je na koncu tudi posredovala. Pričakovano. Ker je prišlo do okužbe v NBA-ju, precej klubov lige NHL pa si s košarkaši deli dvorane, med drugim tudi Kingsi, alternative ni bilo več. Sledili so standardni postopki, kot veljajo v teh časih za vse smrtnike. Samoosamitev oziroma karantena, ki je veljala do 27. marca za vse, ki so kakor koli povezani z ligo NHL. Ker se je zadeva čez lužo v tem času zaostrila, so se spremenili tudi pogoji za vse vpletene. Podaljšanje karantene do 15.aprila, pred kratkim pa nova navodila, ki velevajo samoosamitev do konca omenjenega meseca.

Torej bomo vstopili že v mesec maj, v New Yorku, kjer naj bi bilo največ okuženih z novim virusom, pa se nahajajo kar 3 NHL moštva (New York Rangers, New York Islanders, Buffalo Sabres). To najverjetneje predstavlja dodatne skrbi in težave pri načrtovanju in morebitnem nadaljevanju hokejskih dvobojev v Severni Ameriki. Tudi če pogledamo iz povsem logičnega vidika, je preprek malo morje.

Ob že omenjeni bodo vsi vsaj 2 meseca brez hokeja, resnih treningov, stika z ledom… Možnosti za poškodbe se izrazito povečajo, kljub najavi, da se v primeru vrnitve tekmovanja obeta 2-3 tedenski trening kamp za vseh 31 ekip. Sezona bi se potemtakem igrala poleti in zavlekla vse do oktobra, v novembru pa bi se že začela nova. Tudi v tej bi bila možnost poškodb večja, zaradi naporov, ki jih zahteva končnica in, ki bi jih lahko terjal izrazito krajši regeneracijski čas do sezone 2020/2021.

Še eno vprašanje ni nepomembno. Kako v teh časih zaradi strahu pred okužbo napolniti dvorane, igrati pred praznimi tribunami? In kako zadovoljiti vse ekipe, ki se nahajajo na mestih za playoff ali pa so se zanj krčevito borile, če se redni del sezone slučajno ne bi odigral do konca. Tako na vzhodu kot na zahodu je stanje na lestvici izjemno izenačeno, na vzhodu 6 ekip ločijo 3 točke, na zahodu 6 ekip loči 5 točk. Legitimna je še razprava okrog forme moštev in posameznikov, ko se je sezona ustavila. Ta bi bila ob ponovnem zagonu lige zagotovo neprimerljiva, tekme, ki bi jih igrali pa bi odločale bodisi o uvrstitvi v playoff, bodisi o uvrstitvi v naslednji krog končnice, na teh pa je potrebno biti na najvišjem nivoju. In po tako dolgem odmoru in kratkem trening kampu, ne glede na izven serijske sposobnosti igralcev to ni mačji kašelj.

Dejavnikov, ki narekujejo (ne)nadaljevanje sezone v ligi NHL je skoraj toliko kot vprašanj, teh pa je neskončno. Nemogoče je napovedati kdaj bomo najpomembnejši odgovor dobili in kakšen bo, je pa po pisanju kanadskih časnikov liga NHL sezono »vezala« na ligo NBA. Torej, če bodo sezono nadaljevali košarkaši naj bi jo bodo tudi hokejisti. V nasprotnem primeru bomo ljubitelji moške igre in najhitrejšega moštvenega športa na planetu prikrajšani za največje užitke, ki smo se jih nadejali.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več