šport TV 1 logo
09:00
Sassuolo - Inter Serie A
šport TV 2 logo
09:00
Rijeka - Osijek Hrvaška liga
šport TV 3 logo
09:00
Marseille - Nantes Ligue 1

Bo pobegnil ali ostal in se boril z mlini na veter?

Avtor: Luka Cotič
20. 8. 2020, 10.30

Trener splitskega Hajduka Igor Tudor se je znašel na seznamu želja novega trenerja torinskega Juventusa Andree Pirla. Pri Bianconerih naj bi dalmatinski strateg skrbel za obrambo, a preden bo drugič v življenju prestopil v Juventus, bo očitno preteklo še nekaj vode.

Ko je leta 1999 prvič v življenju za daljše obdobje zapuščal rodno Dalmacijo, je bilo po treh sezonah v članski zasedbi Hajduka potrebno plačati skoraj 4 milijone evrov odškodnine, da se je postavni branilec preselil v Juventus. Torinčani so transakcijo brez težav izvedli, saj so dobili zanesljivega branilca, ki je leto prej s Hrvaško osvojil tretje mesto na mundialu v Franciji. Sledilo je osemletno sodelovanje. V naročju Stare dame je osvojil dva zaporedna scudetta v letih 2002 in 2003, zadnjo sezono v Italiji pa je odigral za Sieno. Leta 2007 se je vrnil na Poljud in zadnje leto v karieri aktivnega nogometaša odigral za njegov najljubši klub Hajduk.

Pri ponosu Dalmacije je začel tudi trenersko pot. Sprva je deloval v mladinskem pogonu in bil pomočnik Italijana Edoarda Reje. V izbrani vrsti Hrvaške je asistiral Igorju Štimcu, prvo samostojno trenersko službo pa mu je ponudil Hajduk. Prvič je mojstre z morja vodil med letoma 2013 in 2015 ter pred sedmimi leti osvojil pokalno lovoriko. V solzah se je v sezoni 2014/15 predčasno poslovil od klopi Belih, pot pa ga je prvič zanesla v tujino. Dokazoval se je v Grčiji pri PAOK-u, v Turčiji pri Karabüksporju in Galatasarayju ter v Italiji, kjer je dvakrat dokaj uspešno vodil videmski Udinese. Nazadnje med 20. marcem in 1. novembrom v letu 2019.

S prvim dnem leta 2020 je sledila vnovična vrnitev v Dioklecijanovo mesto pod Marjanom. To pot ni bil tako uspešen kot pred leti, v zadnjem obdobju se je nabralo ogromno kritikov njegovega dela, saj je Hajduk precej zaostal za Dinamom, Rijeko ter tudi Lokomotivo in Osijekom. Drugi prestop v Juventus bi za Igorja Tudorja lahko predstavljal odrešitev, pobeg iz nadvse neurejenega in precej nezdravega okolja brez prave vizije za prihodnost. 42-letnik bi se lahko spet vrnil v objem “starki” iz prestolnice Piemonta, kjer je dobro zapisan in kjer bi imel lepo priložnost za napredovanje ob treniranju vrhunske zasedbe serijskih italijanskih prvakov.

Govorilo se je, da bi moral Juventus za usluge Igorja Tudorja Hajduku nakazati 300 tisoč evrov, kar ni majhen znesek za niti ne prvega pomočnika. Nato so se pojavile informacije, da Hajduk za svojega trenerja zahteva kar milijon evrov odškodnine, kar bi najbrž dokončno odbilo Torinčane. Zadnji zapisi v hrvaških medijih pa navajajo, da bi moral Tudor v primeru predčasne prekinitve pogodbe Hajduku odšteti 550 tisočakov. Tako piše v pogodbi, ki sta jo 1. januarja 2020 podpisala Hajduk in njegov sedanji trener. Seveda bi se vlogi obrnili, če bi klub predčasno odpustil stratega, a tega pri Hajduku v tem trenutku seveda (še) ne mislijo narediti.

Igor Tudor bi Juventus lahko zaporsil, da namesto njega plača odškodnino Hajduku, a po poročanju italijanskih medijev predsednik Andrea Agnelli niti po naključju ne misli plačevati odškodnine za pomožnega trenerja. V preteklih letih je moral izplačati Antonia Conteja in Massimiliana Allegrija, zdaj v vrsti čaka še predčasno odpuščeni Maurizio Sarri, tako da bi moral Tudor račun s Hajdukom poravnati sam. Lahko bi se pogodil za nižji znesek, a se je pred prevzemom Hajduka odrekel šestim mesečnim plačam pri Udineseju! V Splitu je prejel tri polne in štiri “korona” plače, ki so bile znižane za 60-odstotkov, kar mu je prineslo 84.000 evrov.

V Vidmu je nekdanji hrvaški reprezentančni branilec pustil 300.000 evrov. Pridelal je minus 216.000 evrov in če k temu dodamo še 550 tisočakov, ki bi jih za prekinitev pogodbe moral nakazati Hajduku, pridemo do vsote 766.000 evrov! Delno bi izgubo seveda lahko pokril s plačo pri Juventusu, ki bi bila verjetno precej višja od trenutne. Vseeno se pisec teh vrstic pridružuje tistim, ki so mnenja, da se Tudorju dejansko ne izplača prekiniti pogodbe s splitsko upravo. Tudi v primeru, da bi se dogovoril za precej nižji znesek. Toda nogomet včasih piše neverjetne zgodbe, zato vnovična selitev v Juventus za Tudorja še zdaleč ni zaključena zgodba.

Veliko bo odvisno tudi od vprašanja, kako močno si Andrea Pirlo ob sebi dejansko želi videti Hrvata. Morda lahko do prestopa pride tudi kasneje, po bolj “naravni” poti, saj vemo, kako pogosto v zadnjih letih pri Hajduku menjajo trenerje. Vsekakor bo v naslednjih dneh zanimivo spremljati reševanje trenerske križanke pri Juventusu, ki bi lahko v veliki meri vplivala na prihodnost Hajduka. Na Poljudu so pred kratkim izgubili predsednika, grozi jim odhod trenerja, kar obeta novo turbulence polno sezono za šestkratnega hrvaškega prvaka. Pritisk na Igorja Tudorja bo iz tedna v teden močnejši. Bo pobegnil ali ostal in se boril z mlini na veter?

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Messi se je poklonil Maradoni...Več

2

VIDEO: Rupnik znova uprizoril Messija...Več

3

VIDEO: Igralci Lazia preklinjali ob obupnem pristanku “novega” letala...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Mesto, kjer se otroci rojevajo z vratarskimi rokavicami...Več

2

Maldini: Sram me je bilo, ko sem videl posnetke tekem proti Maradoni...Več

3

BLOG: “Vsako nedeljo je revanš” ali simbol upanja na lepši jutri...Več