pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Cagliari - Lazio Serie A
šport TV 2 logo
01:15
Amiens - Montpellier Ligue 1
šport TV 3 logo
01:00
Bordeaux - PSG Ligue 1

Bo olimpijska vas sploh lahko sprejela športnike?

Avtor: Marko Premrl
7. 5. 2020, 06.58

Ne le pandemija novega koronavirusa japonske organizatorje pesti nova težava. Olimpijske igre bodo izpeljali prihodnje leto. Pojavljajo se ugibanja, kje bodo nastanjeni športniki. V svetovnih medijih so se pojavila informacije, da so v olimpijski vasi v Tokiu že prodali veliko stanovanj in naj bi jih oktobra letos predali lastnikom.

Olimpijska vas še ni povsem dokončana. Ko bo pripravljena sprejeti prve goste, bo kompleks vključeval 24 stavb, v njem pa bo lahko prebivalo kar 11.000 športnikov med olimpijskimi igrami, ki bodo v skladu z odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja, pokroviteljev in japonskih organizatorjev potekale od 23. julija do 8. avgusta prihodnje leto, potem ko OI letos poleti ni bilo mogoče izpeljati zaradi pandemije.

Olimpijske igre bodo po novem čez 442 dni. Olimpijska vas pa bo namenjena prodaji stanovanj na prostem trgu. Glede na to, da so bile olimpijske igre sprva načrtovane za letos, so bila nekatera stanovanja že prodana, približno 1000 pa jih je na trgu.

Informacija o tem se je najprej pojavila v japonskem tisku, nato pa so jo povzeli britanski tabloidi, zaplete z olimpijsko vasjo pa so povzeli tudi španski mediji.

Predsednik španskega olimpijskega komiteja Alejandro Blanco ne dvomi, da se bodo tokijske igre leta 2021 nadaljevale kljub pomislekom glede kvalifikacij in olimpijske vasi.

Blanco je v sredo za španski časnik AS dejal: “Združitev 206 držav po tej zdravstveni in gospodarski krizi bi bil znak, da smo prešli najslabše. To bodo najbolj slavne igre v zgodovini.”

Omenil je možne težave: “Prva težava bo ponovna vzpostavitev normalnosti v vseh državah, druga pa, da mednarodne zveze določijo datume kvalifikacijskih turnirjev, ki jih še niso izpeljali.”

“Koledarji danes še niso objavljeni. Ko bodo določeni, morda ne bodo ustrezni zdravstveni pogoji ali športniki iz drugih držav ne bodo smeli potovati in vstopati v druge države,” je dejal prvi mož španskega olimpijskega komiteja.

Naslednja potencialna težava za naslednje leto je olimpijska vas. Zasebni investitorji so veliko svojih stanovanj že prodali in naj bi jih oktobra letos predali bodočim lastnikom.

Toda Blanco je podprl Japonsko, ki skuša rešiti zagatni položaj. “Tam mora spati približno 20.000 ljudi. Iger si ne predstavljam brez olimpijske vasi.”

Blanco je dodal: “Ne dvomim, da bodo igre leta 2021. S postavljanjem tega datuma pod vprašaj se pošilja svetu negativno sporočilo, saj bo znanost slej ko prej premagala koronavirus.”

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več