single
[4]
127400

Bo Fincem uspelo ubraniti naslov?

Avtor: Kenny Jan
5. 6. 2021, 09.36

Od finske hokejske reprezentance smo navajeni, da ji prija igranje proti močnim in konkurenčnim nasprotnikom, proti katerim so v preteklosti že osvajali lovorike. Nič drugače ne bo niti letos, ko se bo Finska v okviru polfinala SP elitne divizije pomerila z Nemčijo, v primeru zmage, pa bi bila korak bližje k ubranitvi naslova svetovnega prvaka.

Zanimivo, Finci niso osvojili medalje na svetovnih prvenstvih vse do leta 1992, ko jim je v Pragi okoli vratu zasijalo srebro. Od takrat naprej so se počasi dvigali v skoraj nepremagljivo velesilo, zgolj 3 leta kasneje so že osvojili prvo zlato.

Na svetovnem prvenstvu, ki je 2 leti nazaj potekalo v slovaški prestolnici Bratislavi, so se že tretjič uvrstili na najvišjo stopničko. To je bilo že njihovo 14. odličje v zadnjih 28 letih. Če k temu prištejemo še dosežke mladinskih selekcij in ženske ekipe, ni dvoma, da si Finska več kot zasluži biti med elitnimi hokejskimi državami.

Če bo osvojila še 15. odličje, bo znano kmalu. Finska se bo proti Nemčiji v izločilnih bojih svetovnih prvenstev pomerila drugič, prvič po letu 2001. Finska je tisto tekmo (igral se je četrtfinale) dobila s 4:1, se uvrstila celo v finale, kjer pa je morala priznati premoč Češki.

Obe reprezentanci sta pred začetkom letošnjega turnirja pristali v skupini B. Finska jo je zaključila na drugem, Nemčija pa na tretjem mestu. Medsebojni obračun 29. maja je bil zelo napet, na koncu pa so se zmage veselili Finci, junak tekme je bil Arttu Ruotsalainen, ki je dobrih 8 minut in pol pred koncem postavil končni izid 2:1.

Dve leti nazaj je Finska do zlata prišla z dobro defenzivno igro, letos pa se zdi, da so varovanci Jukke Jalonena ubrali isto pot. Jim bo na koncu uspelo tudi ponoviti dosežek z zadnjega svetovnega prvenstva?

Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO:”Mož v pižami”- senzacija Eura 2016...Več

2

VIDEO: Zadnja priložnost za Löwa...Več

3

Ronaldo na novinarski konferenci presenetil s svojo potezo (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Gajser: Ni enostavno postati prvak, še težje pa je naslov ubraniti...Več

2

NA DANAŠNJI DAN: Krstna tekma Slovenije na velikih tekmovanjih (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Drago Kos o pristojnostih sistema VAR...Več