pismo ikona
šport TV 1 logo
08:45
Lecce - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
08:45
Puška 50m, trojni položaj, moški Evropsko prvenstvo
šport TV 3 logo
08:00
Vardar - Porto EHF Liga prvakov

BLOG: Večna slava, največja ekipa v Italiji!

Avtor: Žiga Ikič
4. 5. 2019, 08.56

Natanko pred 70 leti se je zgodila ena izmed največjih tragedij v zgodovini nogometne igre. Bili so na poti do večne slave zavoljo neverjetnih nogometnih zmogljivosti in uspehov. Ki bi se zaključili kdo ve kdaj in kdo ve s kolikšnim številom osvojenih lovorik. Na koncu so prišli do večne slave, a niso imeli časa ali priložnosti, da bi nam pokazali svoje limite na zelenicah.

Torino FC je imel ves svet pod svojimi nogami. Imel je z naskokom najboljši in najuspešnejšo ekipo na svetu, doma je brez konkurence nizal osvojene državne lovorike, bil pa je tako močan, da so si ga v Lizboni zaželeli v vlogi častnega gosta na poslovilni tekmi kapetana Francisca Chica Ferreire. In to je bila zadnja tekma moštva, ki ga bomo za vedno poznali pod imenom Il Grande Torino.

Pot iz Lizbone, kjer so počastili zadnje srečanje kapetana Benfice in Portugalske, se je končala tragično. Nekje v hribovju Superge. Kjer bo za vedno v vprašaje zavito, kaj bi predsednik Ferrucio Novo s svojim slavnim klubom še lahko ponudil svetu nogometa.


 

Nedaleč od Torina je letalo s potniki trčilo v goro. Nihče ni preživel. 31 smrtnih žrtev, 18 nogometašev, klubski funkcionarji, novinarska ekipa in letalsko osebje. Od tistega dne naprej govorimo o Tragediji na Supergi, ki je dodobra zadela tudi italijansko reprezentanco, saj je ostala brez kar 10 nogometašev izbrane vrste.

Torino je osvojil pet zaporednih scudettov, zanimivo pa je, da je osvojil tudi državni naslov v sezoni, ko se je zgodila tragedija. Tu so se tekmeci pokazali kot pravi športniki in vzorni ljudje. Do konca sezone je Torino moral igrati z mladinsko ekipo, zato so se proti njim tudi ostali klubi postavili z vrstniki. Granati je uspelo zmagati in ubraniti lovoriko.

Razsežnosti tragedije so novim generacijam morda malce manj znane, a številni spomeniki, akcije in dogodki bodo tudi po 70 letih dali vedeti, da je bila to morda celo najbolj boleča izguba v svetu nogometa. Kadarkoli. Kako zelo je bolela govori dejstvo, da je Italija leta 1950 na svetovno prvenstvo odpotovala z ladjo. Strah pred letalom je bil prevelik zalogaj.

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

VIDEO: Kurtić junak SPAL-a, v 92. minuti premagal Lazio...Več

2

Gerčar: Konec, zaključujem kariero!...Več

3

Veliki up evropskega rokometa v nekaj tednih vzljubil življenje v Celju (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sarma z “doživljenjsko” pogodbo brez povišice...Več

2

Španci poročajo: Slačilnica Barce je tempirana bomba...Več

3

Špela Motaln: Najlepše je videti slovenske navijače, himno… (video)...Več