šport TV 1 logo
14:55 V ŽIVO
Hellas Verona - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
14:55 V ŽIVO
Genoa - Cagliari Serie A
šport TV 3 logo
14:55 V ŽIVO
Reims - Brest Ligue 1

BLOG: Mesto, kjer se otroci rojevajo z vratarskimi rokavicami

Avtor: Žiga Ikič
29. 11. 2020, 12.45

Pri zahodnih sosedih se lahko pohvalijo z mestom, ki je skozi zgodovino Serie A dalo ogromno število odličnih vratarjev. Na jugu Apeninskega polotoka to ni naključje, saj se tam vratarsko znanje predaja iz generacije v generacijo, za to pa skrbijo znamenita imena.

30 kilometrov južno od Neaplja boste našli mesto Castellammare di Stabia. Legenda pravi, da se tam otroci rojevajo z vratarskimi rokavicami na rokah. V moderni dobi italijanske Serie A so kar štirje vratarji iz tega mesta zaznamovali elitno tekmovanje v državi calcia. Izpostavljamo brata Antonia in Gianluigija Donnarummo, ki sta člana Milana, Rominega Antonia Miranteja in nekdanjega vratarja Napolija Gennara Iezza. Prav slednji pripoveduje tokratno zgodbo.

“Otroci iz Castellammareja imajo zlate roke, roke šampionov. A tu ne rastejo le izjemni vratarji, ponašamo se lahko tudi s številnimi odličnimi igralci, med njimi je Fabio Quagliarella. Mesto je znano po produkciji odličnih nogometašev, ko pa se osredotočimo na vratarje, je treba izpostaviti Ernesta Ferrara,” se Iezzo hitro obrne k enemu najbolj zaslužnih za redno produkcijo vratarjev z juga Italije.

ASD Club Napoli je mesto, kjer se brusijo mladi vratarski biseri. Ferraro je bil trener in mentor v vratarski šoli več kot 40 let. Naslednike je učil vseh trikov in vrlin za uspešno delo med vratnicami. Gradil je bodoče prvake.

“Ernesto je bil očetovska figura, imel je neverjeten občutek za delo z mladimi. Ko sem imel 15 let, mi je po eni od tekem dejal: »Če se mi pridružiš v vratarski šoli, boš nekoč branil v Serie A.« Tega ni rekel slehernemu, le izbranim. Podobno pot je nato prehodil tudi Antonio Mirante. Postavil ga je v vrata, kljub temu da je že igral na mestu napadalca. Podobno je bilo z bratoma Donnarumma. Ferraro mi je pokazal sliko 8-letnega Gigia in dejal, da bo zagotovo branil v Serie A,” je dejal Gennaro Iezzo.

Prav Iezzo skrbi za nove rodove vratarjev iz Castellammareja. Vodi vratarsko akademijo, na mlajše pa predaja znanje, ki ga je dobil v času igranja pri Catanii, Veroni, Cagliariju in naposled tudi pri Napoliju. V šestih letih, v Napoli je prišel leta 2005, je ljubljenemu klubu pomagal iz pepela Serie C dvigniti se v elitno Serie A.

“Igranje za Napoli je bila izpolnitev otroških sanj. Kot otrok sem se za maminim hrbtom pretihotapil na stadion San Paolo, da bi videl igrati Napoli in Diega Maradono. Pri 31 letih so se mi sanje izpolnile. Skupaj smo osvojili marsikaj, med drugim smo se dvakrat uvrstili tudi v Evropo. Nepozabna doživetja,” pravi nekdanji izvrstni čuvaj mreže.

V nedeljo bo Napoli na San Paolu gostil Romo. Iezzo že komaj čaka na Sončni derbi, med drugim bo prijatelja Miranteja spremljal na delu proti veliko mlajšemu stanovskemu kolegu Alexu Meretu. “Mirante že dolgo igra v Serie A, ni najmlajši, a je med najbolj zanesljivimi vratarji v ligi. Izraža izjemno samozavest. Meret je zelo odziven v vratih, mlad je še in lahko postane vratar najvišjega razreda.”

“Napoli – Roma bo izjemna tekma, saj obe ekipi gojita napadalni nogomet z izjemno tehnično podkovanimi igralci. Upam, da mi Antonio Mirante ne bo zameril, želim mu super tekmo, a upam, da bo zmagal Napoli,” meni Iezzo.

Derby del Sole (Sončni derbi) si v nedeljo zvečer od 20:40 oglejte v neposrednem prenosu na Šport TV 1. Bodite v družbi prvakov!

Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Vratar iz Kobarida dosegel gol, ob katerem so se soigralci držali za glavo...Več

2

VIDEO: Murićeva trojka, s katero je zlomil Budućnost...Več

3

Pokalna senzacija: Drugoligaš izločil evropske prvake (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Mandžukić izziva Milanovo prekletstvo številke 9...Več

2

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

3

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več