single
[38]
161823

Avstrijske oblasti preprečile teroristični napad na maratonu

Avtor: Blaž Magdič
14. 6. 2022, 17.11

Avstrijski zvezni urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu je odkril domnevno celico Islamske države (IS) v Avstriji, ki naj bi bila povezana z načrti za napade na velike dogodke v Evropi. Po poročanju časnika Kronen je bil dunajski maraton aprila 2022 označen kot tarča bombnega napada po vzoru bombnega napada na Bostonskem maratonu leta 2013.

Časnik, sklicujoč se na neimenovane vire, navaja doslej znane podrobnosti domnevne tako imenovane teroristične operacije Zdravljenje, ki so jo načrtovali pripadniki domnevne speče celice v Avstriji.

Šlo je za operacijo, s katero naj bi Isis maščeval smrt svojega voditelja Abuja Ibrahima Al Hašimija. Ta je pod streli ameriških komandosov padel v posebni akciji februarja letos v svojem skrivališču na severozahodu Sirije, navaja Kronen Zeitung.

Domačim avstrijskim preiskovalcem je v sodelovanju z domačimi in tujimi oblastmi uspelo razkriti izjemno nevarno islamistično spečo celico, ki je načrtovala napad aprila na dunajskem maratonu.

Po navedbah časnika naj bi v tej skupini delovalo pet Iračanov, od tega štirje v drugih državah, na čelu pa naj bi bil Iračan, ki je imel v Avstriji urejen status zaščite. Moški je prišel v Avstrijo v senci begunske krize leta 2015, navaja Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

Načrte naj bi medsebojno usklajevali prek kodiranih sporočil, med drugim s pomočjo funkcij klepeta, ki jih omogočajo posamezne video igre oziroma igralne konzole, vseh pet pa naj bi bilo pred prihodom v Evropo visoko v hierarhiji Islamske države, še poroča isti vir.

Po zgledu “bostonskega bombaša” je ta celica nameravala postaviti bombo na cilj Dunajskega maratona, ki je potekal 24. aprila.

Avstrijske oblasti so okrepile pozornost po dogodkih novembra 2020, ko je Avstrijec albanskega rodu izvedel teroristični napad na Dunaju, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Gajser “osmodil” Prada po zunanji in postal kralj Indonezije...Več

2

NAPOVED TEDNA: Danes odbojka, nato pa motokros in Prva liga Telemach!...Več

3

VIDEO: Drugič zapovrstjo in osmič v sezoni donela slovenska himna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več