single
[8]
186041

Anita Horvat srebrna na EP v Istanbulu

Avtor: Kenny Jan
5. 3. 2023, 19.49

Anita Horvat (Velenje) je v finalu zadnjega dne 37. dvoranskega evropskega prvenstva v atletiki v Istanbulu v teku na 800 osvojila srebrno medaljo z 2:00,54 sekunde. Zmagala je evropska prvakinja in lastnica izida sezone na svetu, Britanka Keely Hodgkinson (1:58,66).

Anita Horvat je nastopila kot zadnja v 12-članski slovenski ekipi, v kateri je Tina Šutej prav zadnji dan EP na slovesnosti prejela srebrno medaljo za drugo mesto v skoku s palico, ki ga je osvojila večer prej.

Keely Hodgkinson, srebrna na zadnjih olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu, je vodila od starta do cilja. Po nekaj manjših težavah v samem začetku, bila je četrta, pa je Horvat vse kroge začela in končala na drugem mestu ter je tudi v ciljni ravnini zanesljivo zadržala srebrno medaljo za svoj največji uspeh v karieri. Tretja je bila Francozinja Lorea Ibarzabal (2:00,85).

Na tem EP je zmagala tako v svoji kvalifikacijski skupini in nato tudi v polfinalni, na prvenstvo pa je prišla v vlogi favoritinje za zmagovalni oder in tretjim izidom sezone Evropejk.

Leta 2017 in 2019 je na svetovnih prvenstvih tekla na 400 m, kjer je tudi slovenska rekorderka. Tudi na lanskem SP na prostem v ZDA je bolj za ogrevanje sicer tekla na en stadionski krog. V zadnjih letih se je namreč posvetila dvakrat daljši razdalji. Na njej je lani v Eugenu na SP prišla prvič v karieri na veliki tekmi v finale in bila sedma.

Na 800 m se je izkazala že na začetku te zime in v Karlsruheju 27. januarja na mitingu zlate svetovne serije s časom dveh minut in 44 stotink dosegla osebni rekord in premagala tudi Freweyni Hailu iz Etiopije, srebrno lani na dvoranskem SP v Beogradu. Na prostem ima Horvat osebni rekord na 800 m pod dvema minutama, 1:58,96 je tekla lani v Chorzowu na Poljskem.

Vir: STA
Foto: sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Euro se sploh še ni začel, Nemec s potezo na treningu navijače že spravil v ekstazo (VIDEO)...Več

2

Novi trener Zmajev za Šport TV: Proračun je pomemben faktor, ni pa odločilen (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Slovenska reprezentanca na poti v Nemčijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

2

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več

3

Bundesliga strelski raj za napadalce...Več