single
[15]
112612

Anamarija Lampič želi nadgraditi uspešno minulo sezono

Avtor: Marko Premrl
11. 11. 2020, 17.11

Najboljša slovenska smučarska tekačica zadnjega obdobja Anamarija Lampič pred začetkom tekmovanj v svetovnem pokalu konec meseca v finski Ruki ni govorila neposredno o rezultatskih ciljih, želi pa nadgraditi uspešno minulo sezono. V njej se je do zadnjega borila za mali kristalni globus v sprintih ter osvojila tretje mesto.

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskem teku Nejc Brodar, ki je na Finsko odpotoval že v ponedeljek, je pred odhodom povedal, da bodo v ekipi vse moči usmerili v svetovno prvenstvo v nemškem Oberstdorfu, kjer bodo odličja delili med 23. februarjem in 7. marcem 2021.

Lampičeva je lani na svetovnem prvenstvu v Seefeldu osvojila srebro v ekipnem sprintu skupaj s Katjo Višnar, ki pa je poleti končala športno pot.

“Na SP prihodnje leto bom v ekipnem sprintu nastopila z Evo Urevc, sva le tekmovalki v ekipi in druge možnosti ni. Sva motivirani, vesela sem tudi, da bo tekma v drsalni tehniki, v kateri sva obe zelo dobri. Cilj je finale in še kaj več … Prejšnje sezone ne bom pozabila, a grem v novo s čisto glavo, brez obremenitev. Vem, da sem dobro trenirala v pripravljalnem obdobju, tekme pa bodo pokazale svoje,” je na novinarski konferenci povedala Lampičeva.

V četrtek bo odpotovala na sever Evrope, tako kot tudi njen brat Janez Lampič, Urevčeva in Luka Markun. Četverico uvodna tekma sezone svetovnega pokala čaka v finski Ruki 27. novembra.

“Lani sem dokazala, da lahko že na začetku sezone startam dobro. To je bil cilj tudi lani, želim, da bi letos še bolje začela. Potrebujem sicer kakšni dve tekmovalni postaji, da se ogrejem. V Ruki sem bila v minuli zimi uspešna tudi na razdalji, upam, da bo tako tudi letos. Želim pa biti celovita tekmovalka, uspešna tako v sprintih kot na razdalji,” si je zaželela Lampičeva.

V slovenski reprezentanci ni bronaste olimpijke iz Sočija 2014 Vesne Fabjan, ki je tako kot Višnarjeva končala kariero, manjkal bo tudi najboljši slovenski tekač zadnjega obdobja Miha Šimenc, ker je moral na operacijo diskus hernije. Vse oči bodo tako uprte v Lampičevo.

“Res je, vsi se sprašujejo, kaj lahko naredim v prihajajoči sezoni. Testiranja so pokazala dobro formo, a to še nič ne pomeni, videlo se bo na tekmah. Moj cilj je, da vsako leto izboljšam dosežke, dobro začnem sezono in takoj začnem na polno. Na snegu sem bila več kot lani, o tekmicah pa ne morem povedati ničesar. Prek Instagrama sem spremljala Norvežanke, ki so vadile na severu celine, ostale pa smo bile na istem, na ledenikih smo imele snežne treninge enkrat ali dvakrat. Nekatere tekačice so bile v Davosu, kjer je zgodaj sneg. Sama sem bila dvakrat v Ramsauu, enkrat pa v Oberhofu v snežnem tunelu,” je priprave strnila Lampičeva.

Izpostavila je, da bosta na SP zanjo glavni tekmi sprint in ekipni sprint, poizkusila pa bo uskladiti prvenstvo in svetovni pokal. “Že skoraj stoodstotno sem se odločila, da bom tekmo svetovnega pokala v Lahtiju izpustila ter se pripravila na tekme v Novem Mestu na Češkem, kjer bo sprint v klasični tehniki. Da se poleg treninga malo sprosti glava in grem potem znova v tekmovalni ritem.”

Pred uvodom v svetovni pokal v Ruki ne bo tekmovanja, Lampičeva se nadeja, da se bodo trenerji dogovorili za pregledno tekmo, saj bodo v Skandinaviji tudi Rusi in Nemci ter Italijani.

V reprezentanco se po poškodbi vrača Eva Urevc. “Eno sezono nisem tekmovala, težav nimam več, še vedno imam visoke cilje. Upam, da se bom hitro vrnila tja, kjer sem bila pred dvema letoma. Hitri treningi po rehabilitaciji so pokazali visoko raven moje pripravljenosti, treniram večinoma s fanti, kar je še bolje, sicer pa sva skupaj z Lampičevo, ki vadi s svojim trenerjem, skušali opraviti kar največ skupnih treningov,” je dejala Urevčeva.

Zatrdila je, da nastop na SP v Oberstdorfu z Lampičevo ne bo breme, ampak motivacija. “Naredili bova največ, kar bo mogoče, v prosti tehniki sem boljša kot v klasični, tudi Anamarija je vrhunska v prosti in komaj čakam na SP.”

Janez Lampič je zadovoljen s pripravami na zimo, v kateri stavi vse na sprint, saj, kot pravi, na razdaljah ni konkurenčen. Luka Markun pričakuje naporno sezono, prvič jo bo v celoti opravil v svetovnem pokalu. Dobre in v celoti izvedene priprave na zimo brez težav s poškodbami ali boleznimi pa so po njegovih besedah lepa popotnica za bližnja tekmovanja.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Krasen zadetek Omladiča! Vratarja premagal v slogu Messija (VIDEO)...Več

2

Tavares: Derbije zmagujejo ekipe z močnejšo mentaliteto (VIDEO)...Več

3

”Ronaldo, zmoreš ti to?” Edo Murić dosegel koš čez celo igrišče – in to z nogo! (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Skoraj neverjetno: Luka Dončić na naslovnici igre NBA 2K22!...Več

2

VIDEO: VAR prihaja v Prvo ligo Telemach...Več

3

Pestro poletje na ŠPORT TV...Več