KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[8]
192177

Amos po dopinškem prekršku prodaja olimpijsko kolajno

Avtor: Blaž Magdič
11. 5. 2023, 14.28

Potem ko si je bocvanski atlet Nijel Amos prejšnji teden zaradi dopinških kršitev prislužil triletno prepoved nastopanja na mednarodnih tekmovanjih, je zdaj oznanil, da prodaja olimpijsko kolajno z iger 2012 v Londonu. Gre za prvo olimpijsko kolajno Bocvane, z denarjem pa bo pomagal svoji družini, potem ko je zaradi dopinga ostal brez tekmovanj.

Amos je bil 4. junija lani pozitiven na dopinškem testu zunaj tekmovanj. Po pozitivnem testu na prepovedan metabolit v vzorcu urina je bil julija lani tik pred svetovnim prvenstvom v Eugenu pogojno suspendiran.

Po odločitvi komisije za atletsko integriteto (IAU) pa bo kaznovan do julija 2025, zaradi česar bo moral izpustiti tudi nastop na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto. Suspenz so mu znižali s štirih let na tri, potem ko je Amos podpisal priznanje.

Amos je dejal, da je priznanje podpisal po nasvetu svojega odvetnika. “Glede na okoliščine primera sva menila, da je primerno, da se odločim za to pot za zmanjšanje kazni. Na tej točki je moja edina naložba srebrna olimpijska medalja 2012,” Amosa navaja britanska agencija Reuters.

Kot je dodal, ima ponudbo za 4,5 milijona bocvanskih pul (310.820 evrov), toda prepričan je, da lahko vrednost podvoji, saj naj bi Netflix kmalu objavil dokumentarec o njegovi karieri.

Amosovo srebro v Londonu je bila prva olimpijska medalja Bocvane na olimpijskih igrah. Kot je poudaril, se namerava po prestani kazni, ki mu poteče julija 2025, vrniti na stezo.

“Ne nameravam se še upokojiti,” je zatrdil zdaj 29-letni bocvanski atlet: “Še vedno sem v dobri formi in upam, da se bom znova dvignil na svetovnem prvenstvu 2025.”

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Urugvaj izkoristil uvodno zaspanost Slovencev, ki so na koncu izvlekli remi...Več

2

VIDEO: Mačkovšek s torpedi potopil ladjo Veszprema...Več

3

VIDEO: Grški vratar z zadetkom končal upe Italije...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Težave za Slovenijo: Oblak izpušča srečanji proti Finski in Danski...Več

2

Sobotno popoldne za večnost...Več

3

Tekme Raket na ŠPORT TV...Več