šport TV 1 logo
17:30
Sassuolo - Juventus Serie A
šport TV 2 logo
18:00
Udinese - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
17:45
Roma - Hellas Verona Serie A

Ameriški univerzitetni športniki bodo lahko v bodoče tudi nekaj zaslužili

Avtor: Marko Premrl
30. 10. 2019, 07.22

Ameriška Nacionalna univerzitetna športna zveza (NCAA) se je odločila, da bodo lahko univerzitetni športniki v ZDA od leta 2021 nekaj zaslužili z uporabo njihovih imen in podob. Odbor guvernerjev NCAA je na srečanju v Atlanti odločila, da se bodo skupaj z univerzam, dogovorili kako to izpeljati.

NCAA se je dolga leta borila proti temu, da imajo univerzitetni športniki kakšno korist od svojih veščin razen tega, da so deležni kakovostnega šolanja. Problem je v tem, da se v univerzitetnem športu v ZDA obrne milijarda dolarjev na leto, edini, ki trenutno nimajo nič od tega, pa so športniki.

Odbor guvernerjev NCAA je vztrajal, da se morajo spremembe uvesti v skladu in z upoštevanjem vrednot univerzitetnega športa in visokega izobraževanja na način, ki športnikov študentov ne bo spremenil v uslužbence univerz.

V naslednjih dveh letih se bodo tako izdelovala pravila, na primer glede tega, kje lahko športniki služijo, kako in koliko ter s kom lahko pri tem sodelujejo.

Pred mesecem dni je ameriška zvezna država Kalifornija kot prva v ZDA sprejela zakon, ki univerzam in NCAA prepoveduje oviranje športnikov pri služenju denarja na primer z oglasi. Ta zakon gre sicer v veljavo šele leta 2023.

Po sedaj veljavnih pravilih so športniki študenti, pri čemer gre za vrhunske športnike, deležni plačila šolnine, prenočišč in učbenikov.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Ibra s “kung fu” udarcem skoraj odnesel glavo Ronaldu...Več

2

Albanec obstal sredi vrat in šokiral strelca enajstmetrovke (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Ronaldo priznal, da občuduje Brozovića...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Arašidi, beg, žoga in solze sreče: nenavadna odisejada Muse Juware...Več

2

Icardi poslal sporočilo Interju: Odšel sem v PSG, da bi osvajal lovorike...Več

3

Kumbulla: Branilec Hellasa, za katerega se tepejo italijanski velikani (video)...Več