šport TV 1 logo
20:40 V ŽIVO
Milan - Lecce Serie A
šport TV 2 logo
20:55 V ŽIVO
Marseille - Strasbourg Ligue 1
šport TV 3 logo
22:15 DANES
Finale: Rusija - Poljska Socca World Cup

Ameriška športnika protestirala proti rasizmu na vseameriških igrah

Avtor: Marko Premrl
11. 8. 2019, 18.15

Ameriška metalka kladiva Gwendolyn Berry je v soboto po koncu himne v čast njene zmage na vseameriških igrah v znak protesta dvignila pest. Dan pred tem pa je po ekipnem uspehu, sabljač Race Imboden med ameriško himno pokleknil. Vse to zaradi diskriminacije, prisotne v ZDA.

“Nekdo mora govoriti o teh stvareh, čeprav je zelo neprijetno govoriti o njih. Nekdo se mora zavzeti za vse krivice, ki se dogajajo v Združenih državah Amerike in ki jih predsednik le še poslabšuje,” je Berry povedala za časnik USA Today.

“Preveč pomembno je, da bi bili tiho. Nekdo se mora oglasiti. Če bomo tiho, se ne bo nič naredilo in popravilo, nič se ne bo spremenilo,” je še dodala 30-letnica.

Imboden pa je na Twitter zapisal, da je počaščen, da zastopa reprezentanco ZDA, a da je v državi vseeno veliko pomanjkljivosti, ki ga močno skrbijo. “Rasizem, nadzor nad orožjem, grdo ravnanje z imigranti in predsednik, ki širi sovraštvo, so na vrhu dolgega seznama,” je zapisal Imboden.

“Odločil sem se, da danes na vrhu odra za zmagovalce žrtvujem ta trenutek in opozorim na težave, s katerimi se moramo soočiti,” je sabljač dejal pozneje. Ob tem je pozval tudi druge, da uporabijo svojo moč za opozarjanje na težave in spodbujanje k spremembam.

Ameriški olimpijski komite je sicer medijem dejal, da sta športnika s tem kršila pravilo, ki prepoveduje politične proteste, in da ju lahko čaka kazen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi je med himno sicer pokleknil igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick leta 2016, od takrat pa so mu sledili številni športniki.

Dvigovanje pesti pa se je prvič pojavilo na olimpijskih igrah 1968 v Mehiki kot gibanje za pravice temnopoltih.

 

Foto: Gulver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Sanjska sezona Tima Gajserja...Več

2

700 razlogov, zakaj oboževati ali sovražiti Cristiana Ronalda...Več

3

Naj se Melodrama nadaljuje!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Vratar Žiga Frelih v zadnjih sekundah zabil za točko Zaprešića...Več

2

VIDEO: Dončić s finto med nogama poslal Antetokounmpa “na burek”...Več

3

VIDEO: Slovenski malonogometaši pokazali, kako se poje himno...Več