single
[2]
124065

Agnelli: Nogomet ni več igra, je industrija

Avtor: Marko Premrl
21. 4. 2021, 09.51

Predsednik italijanskega nogometnega velikana Juventusa Andrea Agnelli kot eden pobudnikov nove superlige v zadnjih dneh med nogometnimi navijači po svetu žanje vse prej kot simpatije. A sam je v torek za italijanske medije dejal, da je nogomet postal velika industrija in potrebuje stabilnost.

“Če sem povsem pošten, je očitno, da to ni mogoče,” je na vprašanje, ali se projekt po teh odstopih še lahko uresniči, odgovoril Agnelli.

“Nogomet ni več igra. Danes smo 25-milijardna industrija, ki potrebuje stabilnost,” je še pred izstopom šestih angleških klubov iz superlige dejal za La Repubblico.

Da bi upravičil to novo tekmovanje, ki se po umiku angleških klubov zdaj zdi bolj ali manj končano, je Agnelli poudaril, da “nogomet preživlja veliko krizo privlačnosti za nove generacije”. Pri tem posebej misli na tiste, ki imajo otroke med 10. in 15. letom starosti, “ki jih zanima nekaj drugega”.

“To je proces, ki ga je epidemija novega koronavirusa pospešila,” je dejal za La Repubblico Agnelli, ki je s “superligaško akcijo” razočaral predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, s katerim sta si bila blizu.

Agnelli je do nedelje še vodil Evropsko združenje klubov (ECA), bil tudi član izvršnega odbora Uefe, a zatem nenadno in potiho zapustil obe funkciji in prestopil med superligaše, kar je zmotilo Čeferina. “Nikoli še nisem videl nekoga, ki bi toliko lagal, tako vztrajno,” je bil kritičen Čeferin.

Prekinitev odnosa s Čeferinom je Agnelli pospremil le z: “To so podrobnosti zasebnega življenja.”

Superligo so v nedeljo ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

Angleški klubi so že izstopili, podobno se obeta tudi Atleticu Madridu Jana Oblaka in Barceloni, ki je odločitev o udeležbi v superligi vezala na mnenje njenih članov, tudi v Italiji pa je vse več govoric o umiku Milana in Interja Samirja Handanovića.

“Kot stvari stojijo, superliga ni več v interesu Interja,” je italijanska tiskovna agencija Ansa navedla vir blizu kluba. The Athletic pa je poročal, da podobno razmišljajo tudi pri Milanu.

Pri superligi kljub izstopom sicer še vztrajajo in pravijo, da bodo “preoblikovali” projekt.

 

Foto: Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Gajser ekskluzivno za Šport TV: ”Občutek, ko imaš svojo progo, je fenomenalen” (VIDEO)...Več

2

Med množico Francozov po derbiju Ligue 1 pretep dveh italijanskih reprezentantov (VIDEO)...Več

3

Po enajstih letih črno-modra navijaška norija na ulicah Milana (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Inter do naslova? Seveda, če pa so pripeljali mene”...Več

2

Andrea, kaj ti je bilo tega treba?...Več

3

Marotta provocira Juventine: Komaj čakam, da pridem v Torino kot prvak...Več