single
[158]
99118

Kontinuiteta ali prelom? Real in Barcelona stavita na …

Avtor: Nejc Mravlja
21. 3. 2020, 13.13

Florentino Pérez je v četrtkovem telefonskem pogovoru s Tomásom Roncerom, enim od vplivnejših španskih nogometnih novinarjev, po daljšem času deloval spočito in z Asovim prvim peresom času primerno zadovoljno razblinil javno (ne)utemeljene dvome o majavosti kraljévega trenerskega stolčka, na katerem od lanske pomladi že drugič vlada kralj Zizou. Četudi bi/bo madridski Real izgubil bitko za naslov španskega prvaka in ostal brez četrtfinala lige vseh lig, bo Zinédine Zidane ohranil zaupanje karizmatičnega predsednika. Podoben trend znajo ubrati v katalonski prestolnici, kjer so prvi meseci obdobja Quiqueja Setiéna označeni za pozitivne.

Ob vse bolj razširjeni pandemiji koronavirusa so oči Realove uprave ostro zazrte v prihodnjo sezono, ki jo Merengues želijo zasnovati z Zizoujem na mestu vodje stroke. Florentino Pérez je izbral nadaljevanje sodelovanja s trenerjem, s katerim je prvo nadvse uspešno zvezo sklenil januarja 2016 in mu po nesluteno hitrem slovesu vselej vroče delovno mesto znova uspešno zaupal marca lani, deset mesecev po osvojeni tretji zaporedni evropski kroni.

Navzlic porazu v prvem dejanju osmine finala Lige prvakov proti Manchester Cityju (1-2) in ligaškem zaostanku za vodilno Barcelono je Realov predsednik ohranil zaupanje v »božanskega plešca«. Drugouvrščena ekipa španskega prvenstva je s tem dokazala, da si želi pridobiti čas za sestavo ekipe za prihajajoče tekmovalno obdobje. Sanitarna kriza pomeni priložnost za mirno ureditev prihodnosti posojenih igralcev v druge klube (Álvaro Odriozola, Dani Ceballos, Sergio Reguilón, Martin Ødegaard, Óscar Rodríguez, Takefusa Kubo, Borja Mayoral) in tistih moštvenih članov, ki se jim bo uprava Belih po koncu sezone bržčas zahvalila za sodelovanje (James Rodríguez, Luka Jović, Gareth Bale, Mariano Díaz). Angleški The Independent je v začetku meseca med prvimi razkril Realovo spogledovanje z od novembra brezposelnim nekdanjim managerjem Tottenhama Mauriciem Pochettinom. Pérez nikdar ni skrival, da mu Argentinčev modus operandi nadvse ugaja, tako zelo, da ga je pred dobrim letom videl celo kot prvovrstnega naslednika Santiaga Solarija, a je naposled poveril zaupanje Zidanu. 73-letnik je ostal zvest načelnosti in tudi tokrat namesto preloma pomežiknil stabilnosti.

Barça in Quique … za zdaj brez razlike

Pogledu na katalonsko zrcalo nam ponuja enako sliko. Quiqueju Setiénu, ki je 13. januarja nasledil vse manj požrešno trenersko mravljo Ernesta Valverdeja, se obeta poverjen mandat za prihajajočo sezono. Na športnem področju je Kantabrijec v osnovi izpolnil visoka pričakovanja: prvo mesto v Primeri División navkljub težji poškodbi Luisa Suáreza in po remiju v Neaplju (1-1) relativno ugodno izhodišče za preboj med osem najboljših v Ligi prvakov.

Vodstvena struktura Azulgrane je uvodne mesece Setiénovega obdobja označila za pozitivne. Ožja uprava na čelu s predsednikom Bartomeuom ceni trenerjev prispevek, deli njegov pogled na nogometno vsebino, spoštuje sivolasčev navzven umirjen značaj in El Maestru zaupa na poti do vrhunskih uvrstitev. Nekdanji strateg seviljskega Betisa se dobro zaveda Barçinih potreb po izboljšanju moštva in ostaja odprt za poletne prodaje igralcev, ki ne tvorijo čvrste hrbtenice za prihodnost (Semedo, Umtiti, Rakitić, Vidal). Pri tem bo lahko izkoristil temeljni orožji, ki si ju je pridobil po selitvi pod katalonsko sonce: sožitje z Lionelom Messijem in nasploh dobre odnose v slačilnici.

Foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več