single
[158,4]
99017

Pravljičnih sedem v Los Angelesu

Avtor: Uroš Puš
19. 3. 2020, 09.28

Športna tekmovanja širom zemeljske poloble so se v zadnjih dneh zaradi nastale situacije s COVID-19 zaustavljala in prekinjala. Na odmor je na našo žalost odšla tudi liga NHL.

S tem se je začasno zaustavil nalet in niz sedmih zaporednih zmag Los Angelesa, ki je kljub predzadnjemu mestu na wild karti zahoda v najtežjem delu sezone igral najboljši hokej. Za ekipo, ki je v fazi prenove, so to zagotovo dobri obeti pred morebitnim nadaljevanjem letošnje, predvsem pa naslednje oz. naslednjih sezon. Kingsi imajo namreč v svoji organizaciji kar nekaj zanimivih igralcev. Ponujam vam seznam sedmih, ki imajo potencial, da ob pričakovanem napredku in razvoju, pod poveljem kapetana Anžeta Kopitarja, v naslednjih letih poskušajo vrniti franšizo tja, kjer je že bila v letih 2012 in 2014. Na vrh.

1.
Ime: Gabriel
Priimek: Vilardi
Država: Kanada
Višina: 191 cm
Let: 20 Teža: 91 kg
Palica: desna
Nabor (Draft): 2017, 1.krog, 11. po vrsti, Los Angeles Kings
Pozicija: center (C)
Pogodba: 2021/22, CAP HIT: 894,167 $

Vilardi je imel na poti do lige NHL kar nekaj težav zaradi kronične poškodbe hrbta. Ravno zaradi tega je šele leto po naboru debitiral kot profesionalec v podružnični ekipi LA-ja, Ontariu (AHL). Predviden je bil kot četrti izbor na naboru, a je podobno kot Kopitar padel na enajsto pozicijo zaradi zaskrbljenosti oglednikov o njegovih drsalnih sposobnostih za najvišji nivo. Sicer pa dvosmerni center (two-way), ki je miren in zbran v vseh situacijah in sprejema dobre odločitve s pakom na palici. Njegov stil so na naboru primerjali z Jagrom, saj je velik, močan, z odlično tehniko in prava pošast, ko ima v posesti plošček. Marsikaj od tega je pokazal na desetih tekmah lige NHL v tej sezoni, na katerih je zbral 7 točk (3+4). Če bo nadaljeval tako kot je začel, (na debiju 20.februarja proti Floridi je v prvi menjavi po 10 sekundah dosegel gol in postavil nov rekord za najhitrejši prvi gol kariere v ligi NHL) ga čaka lepa kariera, Kingsi pa so v njem dobili centra, ki bi lahko bil dominanten in jim pomagal nazaj med elitne ekipe lige.

2.
Ime: Samuel
Priimek: Fagemo
Država: Švedska
Višina: 182 cm
Let: 20 Teža: 88 kg
Palica: desna
Nabor (Draft): 2019, 2.krog, 50. po vrsti, Los Angeles Kings
Pozicija: krilo (LW/RW)
Pogodba: 2021/2022, CAP HIT: 809,167 $

Edini od sedmerice, ki trenutno igra v Evropi. Posojen je v valilnico hokejskih talentov, Švedsko Frölundo. Možnost smo ga imeli spremljati v hokejski Ligi prvakov na programih ŠTV-ja, kjer je na enajstih tekmah vpisal 13 točk (7+6), bil pa je tudi prvi strelec mladinskega svetovnega prvenstva na Češkem (7 tekem / 8 golov + 5 podaj). Gre za kreativnega krilnega igralca z dobro tehniko in strelom. Kingsi na tej poziciji nimajo veliko globine, zato bi Fagemo v letu ali dveh lahko dobil priložnost v ligi NHL. Pri svoji starosti ima pod pasom naslov švedskega prvaka in dva naslova v hokejski Ligi prvakov. Letos je debitiral tudi za člansko reprezentanco, kjer je na dveh tekmah prispeval 3 točke (2+1), za Frölundo pa je v domačem prvenstvu odigral 42 tekem in dosegel 22 točk (13+9). Bojda ima profil strelca oz. t.i. goalscorerja, kar LA krvavo potrebuje.

3.
Ime: Alex
Priimek: Turcotte
Država: ZDA
Višina: 180 cm
Let: 19 Teža: 84 kg
Palica: leva
Nabor (Draft): 2019, 1.krog, 5. po vrsti, Los Angeles Kings
Pozicija: center (LW/RW)
Pogodba: 2022/2032, CAP HIT: 925,000 $

Verjetno najbolj vznemirljiv med omenjenimi. Turcotte ima hokejski DNK, njegov oče Alfie je ob koncu 90-ih nosil dres Beljaka, v ligi NHL pa je nastopal za Montreal, Winnipeg in Washington. Če bo šla kariera po načrtih in predvidevanjih, bo Alex najverjetneje presegel očetovih 112 odigranih tekem v NHL. Ima namreč izjemen smisel za hokej, je impresiven drsalec z elitnim pregledom nad igro, ki ima sposobnost razigravanja soigralcev. V tej sezoni je za Univerzo Wisconsina v ligi NCAA na 29 tekmah je prispeval 26 točk (9+17) in igral tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer je za ZDA na petih tekmah dvakrat podal. Še en center, ki pa jih nikoli ni preveč. To je ena najtežjih, če ne najtežja pozicija za novince v ligi NHL, zato nemalokrat kariero v ligi začnejo na krilu. Čeprav igra z levo palico, so ga na naboru primerjali z Braydenom Pointom, ki je trenutno eden ključnih igralcev Tampe (Tampa Bay), na podoben razvoj igralca upajo tudi v Kaliforniji.

4.
Ime: Tobias
Priimek: Björnfot
Država: Švedska
Višina:184 cm
Let: 18 Teža: 92 kg
Palica: leva
Nabor (Draft): 2019, 1.krog, 22. po vrsti, Los Angeles Kings
Pozicija: branilec (D)
Pogodba: 2021/2022, CAP HIT: 925,000 $

Branilska vrsta Kingsov bo v naslednjem letu ali dveh dobila dobrodošlo pomoč. Izbor, s katerim je LA izbral Šveda, si je zagotovil v poslu s Torontom, ko je lani sredi sezone prodal J.Muzzina. Letos se je Björnfot kalil v ligi AHL in na 44 tekmah prispeval 19 točk (6+13), 3 tekme pa je odigral tudi za LA, a je statistika ostala prazna. Nekaj prilagajanja bo verjetno še potreboval, saj je odigral svojo prvo sezono v članski konkurenci. Je odlično fizično pripravljen. Ima dobro prvo podajo, s katero lahko začne tranzicijo igre, ali pa s svojo sposobnostjo pak v napad transportira kar sam. Je namreč zelo dober drsalec in soliden tehničar. Podoben tip igralca kot R. McDonaugh (Tampa Bay), ki bi lahko dopolnil branilski par Doughty-Björnfot.

5.Ime: Rasmus
Priimek: Kupari
Država: Finska
Višina: 186 kg
Let: 20 Teža: 84 kg
Palica: leva
Nabor (Draft): 2018, 1.krog, 20. po vrsti,Los Angeles Kings
Pozicija: center (C)
Pogodba: 2021/2022, CAP HIT: 894, 167 $

Finski prvak in svetovni prvak v kategoriji U18 in U20 s Finsko reprezentanco. Po draft lestvici je padel na 20. mesto, ker so bili ogledniki mišljenja, da ni sposoben kontinuirano tresti mreže. Podoben tip igralca kot L. Eller (Washington) in C. Coyle (Boston). Zelo dober drsalec z dobrim strelom, a slabšim zaključkom. Skavti se vsaj za zdaj niso ušteli. Lani je za Kärpät v najboljši finski ligi prispeval 12 golov na 43 tekmah, letos jih je za Ontario (AHL) dosegel 6 na 27-ih. Kljub pomankljivostim, med katere trenutno spada tudi igra v obrambi, bi v naslednjih letih lahko zaigral za LA. Projekcije mu napovedujejo vlogo v enem od prvih treh napadov in pomembno vlogo ob igri z igralcem manj.

6.
Ime: Artur
Priimek: Kaliyev
Država: ZDA
Višina: 188 cm
Let: 18 Teža: 86 kg
Palica: leva
Nabor (Draft): 2019, 2.krog, 33.po vrsti Los Angeles Kings
Pozicija: krilo (LW)
Pogodba: še ni podpisal pogodbe s Kingsi

Rojen je bil v Uzbekistanu, a se je že pri dveh letih z družino preselil na Staten Island v New York in kasneje v Michigan. Je klasični t.i. goalscorer z vrhunskim strelom in nosom za gol. Pri vsem mu pomaga njegova konstitucija (188 cm/ 86 kg), ki mu omogoča, da pred tekmeci dobro zaščiti plošček. Spada med 11 igralcev v zgodovini lige OHL (Ontario Hockey League), ki so pred dopolnjenim 18. letom dosegli 50 golov. Kljub strelski učinkovitosti, (192 tekem v OHL/ 126 golov) je bil označen za nekonstantnega, slabega drsalca, s težavami z igro v obrambi, kar je vplivalo tudi na njegovo pozicijo na naboru. A ekipe take igralce, ki lahko napredujejo in presenetijo, potrebujejo. Sploh, če so potisnjeni ob kvalitetnega in dominantnega centra, ki soigralce dela boljše. In če mu bo uspelo učinkovitost prenesti tudi v ligo NHL, bo to za LA odličen izbor.

7.
Ime: Akil
Priimek: Thomas
Država: Kanada
Višina: 183 cm
Let: 20 Teža: 82 kg
Palica: desna
Nabor (Draft): 2018, 2.krog, 51. po vrsti, Los Angeles Kings
Pozicija: center (C)
Pogodba: 2021/2022, CAP HIT 809,166 $

Akil Thomas je temnopolti Kanadčan, rojen mami, ki ima korenine z Barbadosa in očetu, ki prihaja iz Toronta in je igral za podružnico Leafsov v ligi AHL. Gre za zrelega posameznika, ki pri dvajsetih prodaja majice oz. ima svoj »biznis«. Odlično se znajde tudi na ledu. Je dinamičen igralec z obilico takšnih in drugačnih sposobnosti. Mednje spadajo dobro drsanje, kreativnost, tehnika ter predvsem pregled nad igro, s katerim si ustvari prostor in »kupi« čas. Igra oziroma odigral je svojo peto sezono v ligi OHL, kjer je skupno na 241 tekmah prispeval kar 315 točk (105+210). Največji trenutek mlade kariere pa je dočakal letos januarja, ko je v finalu mladinskega svetovnega prvenstva dosegel odločilni gol za zmago Kanade nad Rusijo s 4-3. Verjetno bo v naslednjih letih tudi on dobil priložnost pri Kingsih, ki jo bo, tako kot ostali vrstniki moral izkoristiti.

 

Foto: Šport TV
Video: youtube

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več