single
[11]
94596

Kranjec z izvrstno drugo vožnjo do zmage na peklenski progi v Adelbodnu!

Avtor: Blaž Magdič
11. 1. 2020, 14.25

V Adelbodnu je potekal četrti veleslalom sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev, ki se je končal po slovenskih notah. Prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec je prvič v sezoni in drugič v karieri zmagal. Z njo je prevzel tudi vodstvo v veleslalomskem seštevku.

Kranjcu je iz šestega mesta v drugi vožnji uspel skok v vodstvo, zmago pa je osvojil po napaki in odstopu vodilnega po prvi vožnji Italijan Luce di Aliprandinija.

Sedemindvajsetletni Slovenec, ki v tej sezoni v veleslalomih še ni bil slabši od četrtega, je odprl veleslalom v Adelbodnu. Po prvi vožnji je bil šesti, za vodilnim Italijanom je zaostajal 24 stotink sekunde, v finalu pa na polno napadel, se nekajkrat atraktivno rešil in prevzel vodstvo pred Hrvatom Filipom Zubčićem za 29 stotink sekunde.

Do konca pa tako Kranjca, ki je postavil drugi čas druge vožnje, kot Zubčića, ki je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, ni uspel prehiteti noben smučar več. Tretje mesto sta skupaj osvojila Francoz Victor Muffat-Jeandet in Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,64). Norvežan je na stopničke skočil iz desetega mesta, Francoz pa iz 15.

To so druge slovenske stopničke na veleslalomu v Adelbodnu, leta 1995 je bil drugi Jure Košir. Kranjec pa je po zmagi v Saalbachu decembra 2018 drugič stopil na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu.

“Ta zmaga mi veliko pomeni. Vedno sem sanjal, da bi enkrat zmagal v svetovnem pokalu, potem mi je v pretekli sezoni to uspelo. Sanjal sem tudi o zmagi v Adelbodnu, saj je zame to eno najtežjih prizorišč in zdaj mi je uspelo tudi to,” je uvodoma v izjavi v uradnem prenosu dejal 27-letni Kranjec.

“Najverjetneje sem v najboljši formi v karieri. Danes je bila težka tekma, a vem, da je v drugi vožnji vse mogoče. Napadel sem in bilo je dovolj, zato sem zelo vesel. Nekaj let nazaj sem sanjal o rdeči majici vodilnega in osvojitvi malega globusa, zdaj pa sem vodilni in upam, da bom nadaljeval v tem ritmu in na koncu bomo videli, kakšen bo seštevek,” je še povedal Kranjec, ki je očitno presenetil prireditelje. Ti namreč niso imeli pripravljene slovenske zastave za podelitev, zato so si jo sposodili od enega izmed obiskovalcev.

Kranjec je po dveh tretjih mestih in enem četrtu z današnjo zmago in 270 točkami prevzel veleslalomsko vodstvo pred Kristoffersenom, ki za slovenskim asom zaostaja 17 točk. Kristoffersen pa je ob tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Prva vožnja, progo je postavil slovenski trener Klemen Bergant, je bila zelo izenačena, saj je kar 20 tekmovalcev končalo v sekudni in treh stotinkah razlike. S številko 53 je presenetil predvsem Italijan Giovanni Borsotti, ki se je zavihtel na drugo mesto, na koncu pa končal kot 14. (+1,51).

Tretji po prvi vožnji Švicar Loic Meillar je bil na koncu 17. (+1,97). Nastop se ni posrečil tretjem v veleslalomskem in skupnem števku Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je bil na koncu deseti (+1,21).

Drugi Slovenec Štefan Hadalin se ni odločil za start v prvi vožnji. Sicer bi s številko 58 startal proti koncu, a na progi, ki je nudila zelo dobre pogoje.

Jutri bo v Adelbodnu še slalom.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

 

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več