single
[158]
92890

Učinek metulja – lahko Lyon že napravi križ čez sezono?

Avtor: Nejc Mravlja
16. 12. 2019, 11.23

Na včerajšnji tekmi z Rennesom (poraz z 0-1) je Lyon v razmiku nekaj minut (v času, ki je potreben za trdo kuhana jajca) zaradi težjih poškodb kolena ostal do konca sezone brez Memphisa Depaya in Jeffa Reina-Adélaïda. S tem ni bilo pokvarjeno le slavje ob slovesu Bernarda Lacomba (dobre pol stoletja po igralskem debiju v klubu je nekdaj ikoničen napadalec in še danes najboljši francoski strelec domače ligaške smetane končal svojo svetovalno dejavnost v upravi sedemkratnega državnega prvaka), ampak je uspešno nadaljevanje tekmovalne zgodbe kolektiva, ki ima za sabo zahtevno jesen, zaradi daljše odsotnosti pomembnih adutov postavilo pod velik vprašaj.

Za navijači nogometnega ponosa porečja Rone je ena najbolj črnih nedelj. Ne zgolj zavoljo poraza, s katerim si je Rennes okrepil izhodišče za napad na širši vrh prvoligaške razvrstitve, varovance Rudija Garciaja pa dodatno oddaljil od drugo uvrščenega Marseilla. Levi so izgubili precej več od treh točk. Visoke sezonske ambicije so se v dveh urah morda docela razblinile v prah. Poškodbi nizozemskega reprezentanta in kapetana francoske mlade izbrane vrste sta dodatno stemnili nebo nad Lyonom, ki je po nizu negotovih izidov, zloglasni aferi Marcelo (brazilski branilec je že več mesecev v sporu z delom glavne navijaške skupine Bad Gones, po torkovi potrditvi preboja v osmino finala Lige prvakov je eden od njenih pripadnikov pritekel na igrišče s transparentom, na katerem se je bočila opica in poleg nje napis: »Marcelo, odidi!«, sledil je rezek odgovor igralčeve soproge, včeraj pa se je z zapisom na priljubljenem družbenem omrežju odzval še Marcelo, a je uvod v tekmo z Rennesom začinil piker navijaški transparent: »Marcelo, hrani svoje prste za soprogo«) in z neavtoritativnim delovanjem iz nevihte varno odmaknjenega športnega direktorja Juninha že tako ali tako prepredeno z gostimi oblaki.

Ob koncu 18. kroga se navijači kluba iz drugega največjega francoskega mesta upravičeno bojijo nadaljevanja. Zaostanek šestih točk njihovega omiljenega kolektiva za tretjim Lillom se trenutno zdi anekdotičen. Precej bolj pomembni sta daljnosežni odsotnosti dveh stebrov ekipe. Kako se bo moštvo znašlo brez njiju? Kdo bo nov motor na sredini? Kdo bo prevzel odgovornost za pripravo napadov in poživil vsebino na tekmečevi polovici igrišča? Bo klub dosegel visoko zastavljene cilje na domačem in mednarodnem prizorišču? Danes so vsi odgovori na zastavljena vprašanja močno stisnjeni v primež dvoma.

»Poškodba Memphisa je katastrofa!«

Besede, s katerimi je Jean-Michel Aulas, predsednik kluba, po včerajšnji tekmi pričakovano razjarjeno pričel svojo izjavo. Že več kot 32 let alfa in omega Olympiqua bo včerajšnjo epizodo skušal čim prej pozabiti, kar pa ne bo enostavna naloga. Na dejanske posledice včerajšnje krute nezgode bo potrebno počakati lepo število mesecev. Zakaj krute? Redkokateri ekipi se na isti tekmi pripetita dve tako težki poškodbi. V tem trenutku si nihče ne bi želel delovati na mestu Rudija Garciaja. Potem, ko je pred dnevi za dlje časa ostal brez dveh pomembnih bočnih branilcev (Léoja Duboisa in Youssoufa Konéja, prvi se po operaciji kolena vrača marca, drugi po operaciji gležnja ob koncu januarja), bo Lyonov trener ideje, filozofijo in taktično pripravo vse do konca tekmovalnega obdobja koval še brez nosilcev moštvene napadalne dinamike.

Reine-Adélaïde in Memphis sta igralca, ki po širokem spektru veščin sodita med tiste z dodano vrednostjo in sta kadarkoli v poteku tekem zmožna napraviti razliko. Če se ozremo v prehojeno pot Levov od zaključka poletja, lahko hitro sklenemo, da vsebina še zdaleč ni bila bleščeča in prepojena z bravurami. Po novem bo Garcia prisiljen shajati brez dveh osnovnih členov verige. Lyonove zmožnosti in razpoložljivost sil se bodo bistveno zožile, a to še ni vse. Odsotnost Memphisa bo okrnila vodstveno kompoento. Na igriščih in zunaj njih.

Se bo pomanjkanje avtoritete izkazalo za pogubno?

Serijski ostrostrelec ima za sabo najbolj učinkovito jesen v zadnjih petih letih (od selitve iz Eindhovna v Manchester). 14 golov in dve asistenci na 18 tekmah na obeh frontah. Gre za igralca s potezo več, ki lahko hipoma spremeni Lyonovo podobo in zgolj s kretnjo napravi razliko. »Memphisova poškodba nas je pretresla. Je naš najboljši mož in zanj nimamo prave zamenjave,« je po včerajšnjem porazu odkrito priznal Juninho. Če bi šlo zgolj za statistične podatke, scenarij še ne bi bil tako dramatičen. Dejansko gre za precej več. V igri je vprašanje značaja. Nizozemec je v zadnjih tednih dokazal, da je nesporni vodja ekipe in premore vse potrebne odlike, da postane trajni kapetan, gonilna sila in vzor mladim.

Tu se bržčas skriva glavna praznina kluba, odslej vneto iščočega novih liderjev. »V naših vrstah imamo veliko olikanih in pridnih mož, s katerimi ni težav. Žal se nihče noče izpostaviti. Na tej poti je bil Memphis,« je s precejšnjim cmokom v grlu priznal športni direktor. Da bi rešili sezono, bodo nekateri preprosto morali hitreje odrasti ali na plano privleči za zdaj še skrite odlike. Dobro znano je, da narava ni v sožitju s praznino. Upanje torej še ni povsem izpuhtelo. Vendar se ena najvidnejših institucij francoske nogometne krajine nedvomno nahaja na prelomnici.

Bo prestopni rok vsaj delno olajšal delo?

Da bi tok dogodkov usmerili v želeno smer, bi se predstavniki uprave lahko poslužili bližajoče se januarske prestopne vročice. Gledano s trenutne perspektive se to zdi nezanemarljiva in morda celo nujna rešitev. Vodilni možje Levov so se poleti pobahali z zajetnim kupom evrov, ki so jih prejeli s strani Tottenhama in madridskega Reala ob prodaji Tanguya Ndombéléja in Ferlanda Mendya. Finančna podlaga za naskok na nogometno tržnico ne bi smela predstavljati problema navzlic porabljenim 88 milijonom v poletnem prestopnem roku, ko je Lyon sicer všečno zapolnil nekaj vrzeli v ekipi, a ne tiste v sektorju, kjer je včeraj izgubil veliko. Lov na kakovostne okrepitve, ki bi dostojno zamenjale tako večplastna igralca, v tem obdobju sezone nikakor ni enostaven, še manj evidenten. Če iskanje razširimo še na igralce z avtoriteto, hitro trčimo v zelo trd zid. Zdi se, da se je nočna mora za številne podpornike v barve francoske trobojnice odetega kluba šele pričela, vodstvena garnitura s trikotnikom Aulas-Juninho-Garcia pa bo imela precej opravka z odpravljanjem posledic vse bolj verjetnega orkana, ki ga je z uvodnim pišem nakazal včerajšnji dvojni zamah metuljevih kril.

Foto: Šport TV

Vir: Twitter.com, Instagram.com

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več