single
[2]
92071

ANALIZA Inter – Roma: Vražji dvoboj

Avtor: Šport TV
5. 12. 2019, 13.33

Obračun med Interjem in Romo pričakujem z velikim zanimanjem. Udarila se bosta dva precej različna trenerska koncepta. Bo prevladal Contejev 3-5-2, ali Fonsecova inačica 4-2-3-1? Čigava vezna linija si bo podredila nasprotnikovo? Interjevi Brozovič, Gagliardini in Vecino ali Romini Diawara, Veretout in Pellegrini? Bo uveljavljeni in zreli Handanović zasenčil vse bolj prepričljivega Lopeza?

Veliko je vprašanj, veliko bo zanimivih dvobojev. Najprej morda o trenerskem. Conte je v preteklosti in tudi v tej sezoni že dokazal, da se le redko uklanja tekmecu in posledično redko prilagaja svojo taktiko. Tako kot prej Juve in Chelsea tudi zdaj njegov Inter hoče igrati skozi vso tekmo na vso moč, hoče dominirati, hoče vsiliti svoj ritem tekmecu, hoče si ga podrediti in pri tem vztraja do konca.

V Serie A mu je vse to doslej prineslo rekorden izplen po 14 kolih, odkar Inter igra v tem tekmovanju. 12 zmag, en remi in le poraz proti Juventusu. Fonseca na drugi strani se je na začetku sezone opredelil za podobna načela. A že prve tekme (Genoa, Lazio, Atalanta) so ga naučile, da italijanska liga ni ukrajinska ter da se je z moštvom, kot je ta hip Roma, tu in tam potrebno taktično prilagajati tekmecu, razmeram na igrišču itd. V nedeljo je v Veroni spoznal, da lahko zmago prinese tudi zgolj 42% posest žoge, če se znaš dobro braniti in si učinkovit v protinapadih.

Tekmo Interja in Roma si boste lahko v živo ogledali na Šport TV 1 v petek ob 20.40.

V tej luči torej od Conteja ne gre pričakovati večjih presenečenj, medtem ko je vsaj zame Romina taktična usmeritev za njen največji ligaški spopad v tej sezoni še precejšnja uganka. Veliko bo odvisno od tega, ali bo za nastop od prve minute na voljo Džeko, ki je imel v sredo temperaturo 39 stopinj Celzija. Če ga ne bo, bo ta derbi siromašnejši za še enega odličnega nogometaša, saj bodo zagotovo manjkali Sensi, Barella in Sanchez pri Interju ter Zappacosta, Cristante in Kluivert pri Romi.

Ko razmišljam o posameznih obračunih na igrišču, se bom osredotočil na enega samega. V preteklih dveh sezonah sta bila soigralca, tovariša, zaveznika. V garderobi, na igrišču in zunaj njega. Njun dom je bil Old Trafford. Oba sta bila Rdeča vraga. V petek zvečer bosta na stadionu Svetega Sira tekmeca. Romelu Lukaku in Chris Smalling. Oba imata skupno tudi to, da so navijači zaradi njunih iger in golov hitro pozabili na njuna predhodnika – Maura Icardija in Kostasa Manolasa.

Interjev Belgijec, ki je v tem kampionatu dal 10 golov, in Romin Anglež, ki je rimski obrambi zagotovil prepotrebno mirnost in čvrstost, sta bila tudi v preteklosti že tekmeca. V Premier ligi. Prvič so se njune poti križale v sezoni 2012/13, ko je bil Lukaku nogometaš West Bromwicha, in nato še, ko je Lukakujev Everton igral proti Smallingovemu Manchester Unitedu. Skupaj sta si nasproti stala sedemkrat. Štirikrat je zmagal nekdanji angleški reprezentant, trikrat najboljši napadalec belgijske reprezentance v njeni zgodovini. Pri vsem skupaj pa je najbolj zanimivo to, da Lukaku na teh sedmih tekmah ni dal nobenega gola.

Rimljani si želijo, da bi tudi v osmem poskusu proti visokemu branilcu belgijski orjak ostal na ničli. A za uspeh v Milanu bodo morali rumeno-rdeči preprečiti tudi Lukakujevo sodelovanje z Martinezom (skupaj sta v tej sezoni dosegla že 18 golov), ter biti pozorni še na marsikoga drugega. Za Inter je namreč v tem prvenstvu zadelo že 11 nogometašev. Enako velja tudi za Romo, res pa je, da je Inter mnogo bolj odvisen od dvojice Lu-La (56% vseh doseženih golov), kot je Roma od katere koli svoje naveze.

Če pa je treba izbrati enega nogometaša, ki ga bo Inter najverjetneje poskušal čim bolj limitirati, je to po moje zagotovo Lorenzo Pellegrini. Šest asistenc na zgolj sedmih tekmah tega prvenstva. Po sanaciji poškodbe igra še bolje kot na začetku sezone.

In za konec morda še moj odgovor na pomislek, da Inter zaradi torkove odločilne tekme z Barcelono ne bo pritiskal pedala do konca. Seveda ga bo. Inter v tej sezoni ni zrel za naslov evropskega prvaka, scudetto pa je sposoben osvojiti.

 

Foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več