single
[38]
90857

Slovenski skakalci v Wislo po spodbuden start v sezono

Avtor: Marko Premrl
14. 11. 2019, 12.28

Prihodnji konec tedna se bo v poljski Wisli začela 41. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo od 20. do 22. marca 2020 gostila Planica. Naslov skupnega zmagovalca brani kralj lanske zime, Japonec Ryoyu Kobayashi, njegov rojak Noriaki Kasai pa vstopa v svojo že 31. sezono.

Skakalci imajo to zimo na koledarju 36 tekem, 30 posamičnih (od tega so tri v poletih) ter šest ekipnih (ena v poletih). Tradicionalno skakalce prvi vrhunec čaka na novoletni turneji štirih skakalnic Oberstdorf – Garmisch-Partenkirchen – Innsbruck – Bischofshofen okrog novega leta.

Sprva so pri Fisu načrtovali, da se bodo skakalci prihodnjo zimo po 20 letih spet vrnili onkraj luže v ZDA, kjer naj bi tekme najvišje ravni konec februarja gostil Iron Mountain, a so to zamisel ovrgli in namesto ameriškega prizorišča na koledar prvič umestili romunski Rasnov.

Proti koncu sezone je na koledarju spet norveška turneja raw air Oslo – Lillehammer – Trondheim – Vikersund, ko se bo sezona svetovnega pokala tudi končala s finalom na letalnici Vikersundbakken, lani izjemno uspešnim prizoriščem za slovenske skoke, saj je Domen Prevc slavil zmago, skupaj s Timijem Zajcem, Petrom Prevcem in Anžetom Semeničem pa je Slovenija zmagala tudi na ekipni tekmi.

V Vikersundu bo tako po načrtovanih 36 tekmah znan skupni zmagovalec 41. sezone. A s tem za skakalce zime še ne bo konec, saj se bodo tradicionalno zbrali v Planici, ko jih konec marca čaka še glavni vrhunec, SP v smučarskih poletih.

Glavni trener slovenske vrste Gorazd Bertoncelj je že izbral sedem skakalcev, ki bodo Slovenijo zastopali na uvodnih postojankah v Wisli in Kuusamu.

Prvo ime reprezentance je najboljši Slovenec minule zime in skupno tretji na poletni veliki nagradi Timi Zajc, v Wislo bodo odpotovali še zmagovalec finala poletja v Klingenthalu Anže Lanišek, Peter Prevc, Domen Prevc, Tilen Bartol, Anže Semenič in Rok Justin.

Lanska sezona je bila za Slovence precej turbulentna, spopadali so se z različnimi težavami, največji udarec za ekipo pa je bila poškodba nosilca reprezentance Petra Prevca. Slovenski skakalci so v 40. sezoni precej zaostali za začrtanimi cilji, vsaj za konec pa so na poletih v Vikersundu in domači Planici popravili vtis.

V skupni razvrstitvi sezone je bil najboljši Timi Zajc na devetem mestu, v “top 30” so končali še Domen Prevc na 13. mestu ter Anže Semenič, Peter Prevc in Anže Lanišek, ki so se zvrstili od 28. do 30. mesta. V pokalu narodov so bili najboljši Poljaki, Slovenci pa so zasedli šesto mesto. Še najbolj pa so slovenski skakalci “zatajili” na največjem cilju sezone – SP v Seefeldu.

Letos bodo imeli SP na letalnici v Planici in s tem lepo priložnost, da na najboljši možen način pred domačimi navijači končajo zimo. Bertoncelj je s fanti zadnje priprave pred novo sezono na ledeni smučini opravil v poljskih Zakopanah, pred odhodom nazaj na Poljsko pa so skakalci trenirali še v Kranju.

Za zdaj večjih zdravstvenih težav v ekipi ni, sta pa imela težave s kolenom tako Bartol kot Jelar, ki vadita po posebnem programu, Lanišek pa ima od septembra težave s stopalom, a poškodbe niso prevelika ovira. Nekaj strahu pred Wislo vseeno obstaja, ko bodo fantje morali pristajati v sneg, zato Bertoncelj opozarja na dodatno pozornost.

“Ta čas v ekipi po formi najbolj izstopata Timi in Anže. Preostali fantje, tudi Peter, pa za zdaj še niso na želeni ravni. Kakšen skok je že zelo dober, a nas vseeno čaka še kar nekaj dela,” je o trenutni pripravljenosti skakalcev za STA dejal 43-letni Bertoncelj, ki ima vseeno za uvodni tekmi v Wisli visoke cilje.

“Upam, da nam bo uspelo spodbudno začeti sezono, saj bo potem nadaljevanje brez dvoma lažje. Na ekipni tekmi se želimo vmešati v boj za stopničke, na posamični pa bi rad videl dva fanta med najboljšo deseterico ter še dva do 20. mesta,” je o pričakovanjih dejal glavni trener.

Potem ko je lansko zimo dominiral Kobayashi, tako da je bil svetovni pokal poolimpijske zime odločen že pred finalom v Planici, kjer si je nato neverjetni Japonec priboril še mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone, se ljubitelji skokov nadejajo bolj izenačenega boja za skupno zmago.

Kobayashi je že napovedal, da ima tudi letos podobne cilje kot lani, ko je poleg obeh globusov osvojil tudi novoletno turnejo, norveško turnejo raw air in Planica 7, manjkala je le kolajna na SP. Za nameček je ob 50. obletnici letalnice bratov Gorišek poskrbel tudi za nov rekord pod Poncami, ko je pristal le meter in pol od svetovnega rekorda – pri 252 metrih.

To zimo bo po svoje zaznamoval tudi legendarni japonski veteran Noriaki Kasai, ki pri 47 letih vstopa v svojo 31. sezono svetovnega pokala. Japonska smučarska zveza je namreč Kasaija postavila ob bok Kobayashija in še četverice, ki bo nastopila na uvodnih štirih postojankah sezone (Wisla, Kuusamo, Nižnij Tagil, Klingenthal). Večina skakalcev, proti katerim se bo boril, se ob njegovem prvencu v svetovnem pokalu niti še ni rodila.

Japonski skakalci so zagotovo med favoriti za visoka mesta, kar so nakazali že poleti, ko so kar štirje končali med najboljšo sedmerico poletne velike nagrade. Poleg Japoncev so visoke cilje razgrnili tudi Poljaki, ki jih je prevzel Čeh Michal Doležal. Ekipa na čelu s Kamilom Stochom bo v novo sezono vstopila z novimi čevlji, ki naj bi skakalcem prinesli nekaj dodatnih metrov.

Na zimo so pripravljeni tudi v avstrijskem, nemškem in norveškem taboru, na odgovor, kje so čez poletje najbolje delali, pa ne bo treba dolgo čakati, saj bo Wisla prihodnji vikend že dala prvo sliko in vsaj delno nakazala razmerje moči v novi sezoni.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več