single
[3]
82921

Slovenke za zgodovinski uspeh proti Belgiji

Avtor: Marko Premrl
2. 7. 2019, 12.26

Slovenske košarkarice bodo skušale danes ob 18. uri narediti nov zgodovinski korak na evropskih prvenstvih. Potem ko so se prvič doslej uvrstile med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi, si bodo skušale z zmago proti Belgiji izboriti še mesto v četrtfinalu.

Naloga bo vse prej kot lahka, saj Belgijke sodijo med glavne favoritinje za zlato medaljo na 37. evropskem prvenstvu v Srbiji. Pred dvema letoma v Pragi so osvojile tretje mesto, po dveh porazih v predtekmovanju pa si novega spodrsljaja ne smejo privoščiti.

Prav tu tiči največja priložnost za Slovenke, ki po premiernem preboju iz skupine nimajo česa izgubiti, zato se lahko dvoboja v dvorani Štark lotijo povsem sproščeno in znova pokažejo igro, s katero so v Nišu premagale šesto reprezentanco na svetu, Turčijo.

“Belgija je absolutni favorit, a favoriti ne zmagujejo vedno. Maksimalno se bomo pripravili in skušali presenetiti. Na ugoden izid lahko računamo le, če bomo prikazali ekipno igro. Potrebno bo pametno in agresivno igrati v obrambi, kontrolirati skok ter se držati taktičnih zamisli. O nastopu Eve Lisec se bomo odločili tik pred tekmo,” pravi selektor Damir Grgić.

Četrtfinalni obračuni bodo v četrtek, 4. julija, polfinalna v soboto, finale in tekma za tretje mesto pa v nedeljo. Šest najboljših ekip iz Beograda se bo uvrstilo na štiri olimpijske kvalifikacijske turnirje za nastop na poletnih igrah v Tokiu.

Slovenija je skupinski del prvenstva v Nišu, kjer je imela podporo približno 400 slovenskih navijačev, z eno zmago in dvema porazoma končala na tretjem mestu. Uvodoma je tesno izgubila z Madžarsko (84:88), nato je nepričakovano premagala Turčijo z 62:55, v zadnji tekmi, ki je odločala o drugem ali tretjem mestu, pa je visoko izgubila z Italijo (57:75).

Slovenke imajo z Belgijkami pozitiven izkupiček odigranih tekem 4-2. Po dveh porazih v kvalifikacijah za EP 1997 in 1999 so v zadnjih štirih dvobojih zmagale. Uspešne so bile na dveh pripravljalnih tekmah ter dvakrat v kvalifikacijah za EP leta 2013.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več