single
[11]
69732

Žan Kranjec: Občutek je čudovit, vse je poplačano

Avtor: Blaž Magdič
19. 12. 2018, 16.48

Sreda, 19. decembra 2018, bo za vedno ostala zapisana v spominu Žana Kranjca. Na ta dan je osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah na Gorenjskem je prvič nastopil na progi Snežni kristal ter se v Saalbachu kot prvi Slovenec po 36 letih zavihtel na najvišjo stopničko na moških veleslalomih.

“Ni bilo lahko, prva vožnja ni bila slaba, zanesljivo to ni bil moj limit, sem si pa zagotovil odlično izhodišče za napad v finalu. Za finalno vožnjo sem pripravil vse, kar je bilo potrebno, bilo je težko, proga je bila že načeta, podlaga ni bila najboljša. Ko sem prišel v cilj in videl, da sem prevzel vodstvo, sem bil zelo vesel. Vedel sem, da ta moja finalna vožnja ni bila popolna, vedel pa sem tudi, da na tej progi tudi ostali fantje niso imeli popolnih voženj in da so imeli kar nekaj težav. Uspelo mi je zmagati, kar je čudovito,” je po tekmi na novinarski konferenci dejal Kranjec.

Žan Kranjec je povzročil kar nekaj slabe volje med avstrijskimi ljubitelji smučanja, ki so pričakovali, da bo Marcel Hirscher niz nepremagljivosti nadaljeval tudi doma. A Hirscherju proga v Saalbachu ni bila pisana na kožo in je izpadel iz boja za stopničke. Slovenski veleslalomist je tako imel odprto pot do svoje krstne zmage. In te življenjske priložnosti ni zamudil.

Ko je Švicar Loic Meillard prišel na drugo mesto, Avstrijec Manuel Feller in Šved Matts Olsson pa sta dramo v Saalbachu končala v snegu oziroma z odstopom, je pomenilo, da je zmaga slovenska.

“Zavedam se svojega smučanja, mislim, da kar dobro smučam. Vendar pa res nikoli ne veš, ali lahko premagaš Marcela. Je Hirscher, ki je osvojil skoraj vsako tekmo, in smo ostali fantje. Zato sem res vesel, da sem se tokrat uvrstil pred njim in da sem jaz zmagal in ne Marcel Hirscher,” je bil zadovoljen 26-letni slovenski smučar, ki se je ob koncu minule sezone prvič zavihtel med veleslalomsko elitno sedmerico z najboljšimi startnimi mesti v prvih vožnjah.

Kranjec je dejal, da mu je Hirscher po tekmi športno čestital: “Prišel je do mene in mi rekel, dobro opravljeno delo, odlično smučanje in da je vesel zame.”

“Želiš si in upaš, da boš med najboljšimi, a nikoli ne veš, kako se bo tekma razpletla, točno kakšni bodo pogoji, sneg, ne moreš vedeti. Edino, kar je, je to, da se pripraviš, kolikor se lahko, da pokažeš tisto, kar znaš, in potem upaš, da je to dovolj za dober rezultat. Po prvi vožnji sem imel soliden rezultat, bila je solidna vožnja, ni bila optimalna, a bil je dober položaj za napad. Ko sem gledal prve fante, ki so startali v drugi vožnji, sem si rekel, da so težki pogoji, a sem se dobro pripravil. Vedel sem, da je to edini način za dober rezultat, da res pokažeš tisto, kar znaš, daš od sebe 100 odstotkov. Danes mi je to uspelo in sem izredno vesel,” je še dejal prvi slovenski zmagovalec na moških veleslalomih v svetovnem pokalu po Borisu Strelu.

“Bil je izredno dolg veleslalom. Na srečo sem imel dosti moči, da sem lahko do zadnjih vrat dobro oddelal. Pozna se poletno delo, delo zadnjih let, da dobro delam kondicijo. Danes je bila ena izmed stvari, ki so odločale, tudi fizična pripravljenost,” je še dejal Kranjec, ki je sezono na ameriškem snegu začel s ponesrečeno finalno vožnjo, bil je 26. Tudi v Val d’Iseru in Alta Badii, kjer je bil deveti, je v finalu pokvaril izhodišče s prve proge.

“Predvsem sem bil vesel, ponosen. Za take trenutke treniram, garam. Težke dneve imaš za sabo in potem ti takšni trenutki res veliko pomenijo in poplačajo vse stvari za nazaj,” je še dodal na koncu, ko je opisal občutke ob vzponu na najvišjo stopničko.

“Zmagati ni kar tako, večina tekmovalcev, ki se ukvarja s tem športom, nikoli na zmaga v svetovnem pokalu,” pa je zmago svojega varovanca pospremil glavni trener slovenske moške vrste Klemen Bergant.

“Bila je bila zelo težka tekma. Pogoji, prelomnice, strmine, ravnine. Pokazal je, da nima ozkega smučarskega znanja, ampak zelo širokega. Ker zmagati na taki tekmi, ki ima čisto vse notri, je seveda neverjetno dobro. Zelo sem vesel in ponosen nanj, ker je tudi v drugi vožnji po dobrem izhodišču napadal, delal napake in po vseh napakah še naprej napadal, se pravi od vrha do dol. Konec koncev je bil zato tudi dobro poplačan. Vesel sem zanj, da mu je danes to uspelo,” je bil vesel Bergant.

“Letos smo imeli kar nekaj primerov, ko smo šli v drugi vožnji nazaj. Razlogi so bili različni. V Ameriki je padel, v Alta Badii ni imel najboljše opreme oziroma Rossignol tam ni funkcioniral kot ponavadi, v Val d’Iseru pa ni dal ‘gasa’. Poskušali smo ga pripraviti oziroma ga že celo sezono, da naredi dve vožnji na nivoju, kot funkcionira na treningu. Samo dva takšna teka mu bosta prinesla rezultat in danes se je spravil skupaj,” je dejal Bergant.

“Po vseh teh tekmah in zanj slabših rezultatih je bil kar jezen. Po Alta Badii je bil jezen, ker je dal veliko od sebe, a potem ni mogel. Na paralelnem veleslalomu je bil 29. in jezen, ker so ga tekmovalci, ki so v veleslalomu slabši od njega, kar prehitevali. V tej konkurenci je tako, da če ne greš dvakrat na polno, ne moreš pričakovati nobenega rezultata. On je danes to naredil. Bila pa je izredno težka tekma. Žan je močan, tehnično dobro pripravljen, dobro opremo ima, kondicijsko je super dobro pripravljen in vse to se je danes sestavilo tako, da je zmagal,” je še dodal Bergant.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več