single
[8]
185425

AZS sklenila pogodbe z atleti za novo sezono

Avtor: Blaž Magdič
27. 2. 2023, 17.22

Atletska zveza Slovenije (AZS) je danes sklenila pogodbe s svojimi najboljšimi športniki za letošnje leto. Načrtovana vrednost letošnjih pogodb je 305.795 evrov (lani 290.000 evrov). Skupno je v sistem financiranja vključenih 55 športnic in športnikov. Prvi je že v petek pogodbo podpisal svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh.

Najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja in slovenski rekorder v metu diska je eden od šestih članov vrhunske selekcije 1, v kateri so še najboljša atletinja v Sloveniji Tina Šutej, Anita Horvat, Lia Apostolovski, Maruša Mišmaš Zrimšek in Neja Filipič.

Za to selekcijo je treba izpolniti normo za letošnje svetovno prvenstvo v Budimpešti ali pa se je moral posameznik uvrstiti do 16. mesta na lanskem svetovnem prvenstvu v Eugenu v ZDA.

V vrhunski selekciji 2 je 16 atletinj in atletov, ki so kandidati za nastop na evropskem prvenstvu na prostem. V njej sta tudi Klara Lukan, ki se je po enoletni odsotnosti zaradi poškodb z državnim članskim rekordom vrnila, ter Luka Janežič. Slovenski rekorder na 400 m po poškodbi v prejšnji zimi že trenira skoraj sto odstotno in načrtuje vrnitev na tekmovanja v poletni sezoni.

Trinajst je članov mednarodne selekcije, v njej je tudi Maja Mihalinec Zidar, ki je po materinstvu že začela tekmovati v dvoranski sezoni. Preostali so člani vrhunske mlade selekcije. AZS pa dodatno podpira tudi nacionalne panožne ekipe v sprintih, na ovirah, skokih in mnogoboju, tekih na srednje in dolge proge ter štafete. Tako bo skupno število posameznikov, ki jih bo finančno podprla zveza, preseglo stotico.

“Vesel sem, da prvič podpisujem pogodbe, v katerih so tako pravice kot obveznosti. Upam, da slednje niso pretežke, a vas bo AZS potrebovala na posameznih dogodkih, ki so med drugim pomembni tudi za pridobivanje finančnih sredstev. Kmalu nas čaka dvoransko EP, poleti pa SP v Budimpešti. Želimo si tudi dobrega nastopa na ekipnem evropskem pokalu, kjer bo Slovenija nastopila v prvi ligi. Upam, da bomo v njej obstali ali pa celo naredili še kakšen korak naprej,” je ob podpisu pogodb dejal predsednik zveze Primož Feguš.

“Strokovni svet AZS je odgovoren za dolgoročni razvoj slovenske atletike, ne le za letos. Zato želimo imeti čim več atletinj in atletov v sistemu financiranja, da je osnova zelo široka in sta potem tudi najvišji selekciji številčni in več posameznikov dosega vrhunske mednarodne rezultate. Posledica pa je tudi, da je za posameznika namenjeno nekaj manj denarja, kot lani,” pa je pojasnil vodja stroke na AZS Albert Šoba.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več