single
[4]
170234

Začenja se ICE hokejska liga, zmaji tudi letos ciljajo končnico

Avtor: Urban Kolman
15. 9. 2022, 08.41

Konec tedna se začenja najmočnejše regionalno hokejsko tekmovanje. Ljubljanska SŽ Olimpija bo tudi v prihajajoči sezoni edini slovenski udeleženec lige ICEHL, ki je doživela precej sprememb pri udeležencih. Naslov iz lanske sezone bodo branili v Salzburgu.

V prejšnji sezoni je Salzburg dosegel prepričljivo finalno zmago, skupno že sedmo v tej ligi, ki po podobnem sistemu poteka od leta 2000. V finalu so Salzburžani s 4:0 v zmagah premagali Fehervar.

Ljubljanski klub je v prejšnji sezoni, ko je prvič nastopal v najmočnejši kategoriji regionalnega hokeja, prišel do četrtfinala in potem moral priznati premoč Beljačanom. Pred tem pa so bili zeleno-beli dolgo pravi hit sezone, saj so skoraj dva meseca vodili na lestvici.

Prvi cilj so tako v ljubljanskem klubu izpolnili že z dobrim začetkom v krstni sezoni, seveda pa zdaj želijo nadaljevati v podobnem slogu. Vsi v klubu se sicer zavedajo, da elementa presenečenja ne bo več, saj bodo zdaj sami tisti, na katere se bodo tekmeci dobro pripravili.

A trener zmajev Mitja Šivic je v napovedi sezone poudaril, da stvari ne bodo prehitevali in da bodo šli korak za korakom. V sezoni 2022/23 je sicer za edinega slovenskega udeleženca lige prišla še novost v obliki lige prvakov. Zaradi tega so priprave začeli prej, pred začetkom ICEHL pa so tudi že odigrali večino dvobojev rednega dela (po dva z Wolfsburgom in TPS Turkujem). Zmage v ligi prvakov še nimajo, a kot poudarjajo Šivic in njegovi igralci, je glavni cilj sezone vendarle liga ICEHL.

“Mi se že od nekdaj držimo reka dan po dnevu. Gremo tekmo za tekmo, pa bomo videli, kaj vsaka tekma prinese in na čem moramo delati. Ob tem se moramo zazreti v ogledalo in stvari popravljati. Začenjamo z dvema tekmama na teden, videli bomo, kje smo. Dejstvo je, da so fantje fizično dobri,” je dejal Šivic.

“Imamo neko kakovost, tujci so prišli veliko bolje pripravljeni kot lani. To je to, kakšnega filozofiranja ni, fantje so sposobni narediti veliko. Lani so nas ostali mogoče jemali z rezervo, letos smo že kar resna ekipa. To je vse pozitivno, fantje so si to zaslužili, to pa ne pomeni, da bomo kar takoj tako uspešni, kot smo bili. Bi si pa želel, da se nič ne spremeni. Vzponi in padci bodo, si pa želim, da bi v ICEHL bili konstantni, da nas pot vodi še naprej kot samo v rednem delu,” je na predstavitvi pred novo sezono dejal strateg zeleno-belih.

V ligi je sicer precej sprememb. Po koncu prejšnje sezone sta iz tekmovanja zaradi finančnih razlogov izstopila Dornbirn in češki klub Orli Znojmo. Med kandidati za zapolnitev mest je bil tudi slovenski klub Sij Acroni Jesenice, a so se na Jesenicah odločili, da še eno sezono ostanejo v alpski ligi, saj v tako kratkem času niso mogli ugoditi vsem zahtevam vodstva lige ICEHL. Prosti mesti v ligi pa sta zapolnila dva novinca.

To sta ekipa Pioneers Vorarlberg, projekt kluba Feldkirch, ki pa bo v tem tekmovanju nastopil z ekipo z drugim imenom, ter Asiago, lanski prvak v nižji ravni regionalnega tekmovanja, alpski ligi. Italijani so takrat v finalu premagali prav Jeseničane.

Vodstvo lige pa je poleti presenetila Bratislava, ki naj bi se sprva vrnila v tekmovanje – lani so Slovaki kmalu po začetku zaradi tragičnih dogodkov in dveh smrti v ekipi izstopili iz lige -, a nato še enkrat odpovedala sodelovanje, tako da je v sezoni 2022/23 ostalo neparno število klubov. Po prvotnem razporedu sezone bi morala biti prav Bratislava prvi tekmec Ljubljančanov.

Tekmovalni sistem lige ostaja podoben tistemu v prejšnji sezoni. Vsak od 13 udeležencev bo v rednem delu odigral po dvakrat doma in v gosteh z vsakim od tekmecev, prve tekme bodo na sporedu 16. septembra, zadnje pa konec februarja naslednje leto. Skupno bo v rednem delu na sporedu 364 tekem, igralni dnevi bodo torek, petek in nedelja.

Prvih šest ekip rednega dela si bo že zagotovilo neposredno uvrstitev v končnico, tiste, na mestih od sedem do deset, pa bodo igrale še dodatne kvalifikacijske dvoboje za še dve prosti mesti v izločilnih bojih. V teh bodo tri najbolje uvrščene ekipe rednega dela lahko izbirale tekmece, v tekmah na izločanje pa bodo v vseh serijah igrali po sistemu na štiri zmage.

Poleg Vorarlberga in Asiaga so v ligi klubi, ki so tam nastopali že v prejšnji sezoni. Skupno prihajajo iz štirih držav, iz Avstrije še beljaški VSV, Salzburg, celovški KAC, Innsbruck, Graz 99ers, dunajska Vienna Capitals in Black Wings Linz. Iz Italije sodelujeta še Pustertal in Bolzano, iz Madžarske Fehervar, iz Slovenije pa SŽ Olimpja.

V lanski sezoni so, potem ko so zaradi koronskih razmer odpovedali precej tekem, v vodstvu tekmovanja odločili, da odpadlih tekem ne bodo nadomeščali, pač pa so namesto klasične lestvice uvedli sistem, po katerem so ekipe razvrstili glede na količnik zmag in porazov.

V prihajajoči sezoni bodo vsaj na začetku ostali pri klasični lestvici s točkami, če se bodo zdravstvene razmere poslabšale, pa bodo spet uvedli lanski sistem.

Ljubljanska ekipa bo novo sezono začela v nedeljo z gostovanjem pri Bolzanu, naslednji teden sledi še eno gostovanje na Madžarskem, prva domača tekma bo 25. septembra s Celovčani.

ICEHL: Olimpija – KAC, v nedeljo 25. 9. na Š2!

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več